[銀行 HR] 做左銀行業 HR 10 年,你問我答

791 回覆
23 Like 237 Dislike
點睇銀行RPO recruiter 機會? 之前hiring freeze炒好多人. 呢排headcount又多咗, 請勁多recruiter on site

定係覺得其他公司in House更好?🙌🏻🙌🏻🙌🏻
留名學野
我都想知
audit狗senior grade可以apply咩post
1. 最後咩title走有6皮咁多?
2. 做十年有6皮,覺唔覺自己overpaid?
3. Headhunt無得準時收工又要跑數,你做開HR接受到咩?
HR實際上有咩做其實
壓完價未
it 既話唔好去,啲野太舊,曲又爛
唔係
有呀!要 2 邊都同意先請得。
但係如果 Line 堅持要請既話,會註明 HR 唔同意同原因,Line 自己負番責任
本身做開邊行
Banking 😂
留 Tg , 我搵你
hen1_1
想請教下,係唔同行業公司做hr,skills、人工同發展機會有無大分別?
岩岩入行做hr 樓主有冇咩建議
利申 想係呢行發展
銀行BACK OFFICE 今年最低聽過幾多month?
所以轉工先可以確保唔會 underpaid 明曬
通常銀行工做幾耐轉一次比較好?
人哋有吹奏 MT 咩?驗下眼先啦
係囉 好難捉摸
HSBC ex staff, resign左年半有多,
最近想rejoin, 已經收到HR打黎做左個Phone interview
想請教你, resign後, line manager 係唔係都要寫番個report 落我profile 到, 會唔會因為以前line manager 寫衰左我, 最extreme有咩情況HSBC 永不錄用我? 或者會視乎performance grading?

定resign夠2年, 就當你白紙, 唔會check 你ex staff record?
其實無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞