[銀行 HR] 做左銀行業 HR 10 年,你問我答

791 回覆
23 Like 237 Dislike
1. 有個senior manager話佢已經攞咗可以access compensation data嘅准許,叫我加佢入去個access right度,咁我應該點做?

2. 如果未入職嘅新同事想提早start date,但佢個working visa未搞掂 ,可以點答佢?
同一間銀行手殘apply左兩個職位
結果各自收到電話叫我in (兩個位我都ok)
我去in曬會唔會唔係咁好
一個見hr 另一個直接見team head
除左buy out notice period
Reimburse double pay/bonus 多唔多銀行界會咁做
無Bankruptcy 同案底既話
正常都pass (for banking)
4-6 weeks depends
大貓rejoin係咪比offer你之前已經會check好以前既紀錄 然後再比first adv check?
2020年fg 有1年幾exp 做過2間中資
揾咗1個月工 (淨係揾外資bank) 完全冇電話約interview
唔知自己衰d咩 而家好冇自信
中資搵外資
係比較難
中資好難跳去外資
好多人成世都係中資跳中資再跳中資
請問知唔知scb m18 bo 最少有幾多呢?
大貓我想知同一間係咪唔建議同一時間apply 2份?咁冇消息等幾耐先可以再apply其他role?
大貓apply左係咪行山都唔好同一時間apply?
Hr CV screen個陣係會睇個人expected salary有冇out budget先?有就next定profile fit照in?
想知大貓 5仔 range😂
樓主有冇tg 出完花紅想跳了
巴打,可否留TG傾?
樓主你好,有野想問,可加TG嗎

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞