[銀行 HR] 做左銀行業 HR 10 年,你問我答

791 回覆
23 Like 237 Dislike
無乜事,唔會特別拖慢
屋企人係度做,會怕你有 conflict of interest
Staff no. 係睇下你係唔係 rejoin
未必,related exp + good interview performance 係加分位
有機會 Background check 出左問題
9成9 不錄用
4. 唔覺,一啲都唔 Hea,好多野做
5. Headhunt 幾好搵,做一排再入番 in house 做都無問題

客氣,你都係
大新本地銀行,公司文化唔錯,無乜 Politics,AM 人工 30-40K 左右,AL 唔 sure,同其他銀行差唔多
Grad想做銀行mt有咩要求?點先可以突出到?
答番自己個期望數好 d ,比個 Range
無特別影響
好彩識得人多,唔算辛苦
點 9 法
有,講大話果 d 一定炒
1. 唔會,有交帶,唔好留手尾就 ok
2. 無限,但 apply 太多會覺得你亂黎
點解唔覆先! 會打比佢問佢做乜唔覆。
税前少一半 税後少多一半
同普通打工仔一樣交完税無乜錢淨
case by case 睇你有咩籌碼同佢 bargain...
如果佢有其他 candidate 可以揀,你企硬就唔會考慮你喇。
如果你有其他 supporting 支持到你要求既人工,可以提出,例如有另一間公司 offer 你幾多之類
多謝指教
但如果係咁既話
其實報呢兩樣係咪壞事黎?
有少少唔肯定Conflict of interest 係咪要視乎邊d department有競爭關係?
有啊personal bank
大學reference check一般會check啲咩,紀律聆訊果啲會唔會check
想問 business partner 既 exit interview 意義何在
有抱怨真係會上報咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞