[銀行 HR] 做左銀行業 HR 10 年,你問我答

791 回覆
23 Like 237 Dislike
你真係認為line 會因為你果封email 而請你?
佢都要貨比三家,即係你都未必係佢最心水既can
出左offer還價機會大唔大
想知有冇人自己本身份工拎無薪假(航空業),跟住去銀行返合約一年工?
朋友前航空業員工,而家想搵份銀行Teller,大貓恆生做緊咩offer?
40歲無經驗,teller仲會唔會請?
14000 - 17000 都有聽過
有機會,例如可以話手上另外有一個 offer 高 d 人工,問下有無得傾
等 2-3 星期都有機會。
唔洗 send email
唔同 post 唔同,大致係 apt test -> group in, -> in。 有相關經驗優先,其次先睇 gpa, 學校
咩 post 先,相關就有用
主要睇底薪+ incentive, bonus for 參考
MPF ORSO scheme, 做到好迷惘
再升仲有無得揀
做左6年teller~ 想轉下崗位,銀行入面仲有啲咩可能性? thanks
細bank轉返大bank會唔會難啲/加人工冇咁著數
唔會,只要經驗 match 到就可以
Sales
Operation
Training
文職
中資同外資probation 有冇話邊一邊難過啲 係咪一定要到數?
無架,到 target 正正常常就過
想知做過 幫文 on信 帶眾呢d財仔既branch representative 位(要睇貸款資料 學loan processing 既野,同電話對客), 對第時轉入銀行back office 或者 其他 貸款部門 既位,係有利定有害? 建吾建議 fg做住d 大規模既財仔先?
而家我ou fg 有財仔offer 95xx 底薪 3700incentive. 同出4.5個月 bonus. (主要職責係見下客,了解客人需要. 叫佢交佢既要用既文件。之後 自己睇下佢tu 咁 再比老細批) 我而家做住呢份工既話,對我第時想搵銀行工有無幫助呢? 定係會因為我做過財仔而有壞影響呢?
唔該你呀巴打 但因為fg 驚入錯行 而好多野煩呀 個bonus係4.5個月底薪
點解咁轉折? 唔直接搵銀行工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞