香港影帝討論及其代表作

1001 回覆
352 Like 19 Dislike
岩岩睇返資料,原來無間2 金馬無報到名,報左吳鎮宇應該可以拎多個金馬影帝
嗰年其他四個拎冇咁嬲

半技煙
觸目驚心我覺得劉青雲最好嗰套
千言萬語上面我講左
同埋好想爆裂刑警吳鎮宇可以拎
劉青雲果套係 目露凶光?
好似做極角色都差唔多 有少少似the rock 當然演技好d
應該肥貓入肉好多
動態同情緒變化都掌握得幾好
Tier 1 講真佢做戲好勁 不過你可以話佢做唔到文藝片 因為你一見佢就想笑
填海套盲探其實係幾好突破 有番少少以賭俠果種感覺
不過之後又回歸番之前果種戲路
你岩,打錯名,呢套佢好過拎影帝果兩套
佢做印度佬唔錯架wor
巴打會唔會做埋奧斯卡影帝分析?
冇睇過冇興趣唔等於我唔會睇,上面仲有推薦槍王,雖然唔知我睇唔睇得明(根據上面),但有機會嘅話我唔抗拒睇。

做演員一定要有能力扮演唔同角色、性格,而要令人信服你真係嗰個角色入面嘅人。喺呢一方面張國榮能力十分之有限,佢演眾演去都係差唔多嘅角色,差唔多嘅性格,可以話佢演黎演去都只係演番張國榮。

有冇見過張國榮演大奸大惡嘅角色?有冇見佢演惡人鬧人係鬧到你真心驚嘅?有冇見佢演奸角演到你睇到會心寒嘅?

有冇見過張國榮演喜劇,唔洗講對白,淨係企出黎用肢體語言同表情已經能夠引到人捧腹大笑?

有冇見過張國榮演俾人欺負嘅可憐蟲、樣衰賤格嘅仆街?一行出黎就想打實佢果種.....

普通演員都應該嘗試唔同嘅角色,何況講緊影帝級嘅水平,冇理由未試過呢D咁大路嘅角色性格。

我睇唔到佢除左識演自己之外有乜演技。
我覺得戲路黎講梁朝偉唔夠全面 喜劇感唔夠梁家輝 秋生
當然佢係top嘅演員
講智障要離題提低一點的天空嘅柴九 真係好專業嘅演員
我無記錯劉青雲第一次拎影帝係《我要成名》
講真 真係好普通
好似里安納度咁 分豬肉分比佢咁
可惜佢唔夠百變
太有自己既影子
望夫成龍做得唔錯
梁朝偉做笑片好好笑喎
1981年嘅「二等良民」比鄭則仕1985年嘅「何必有我」更早探討弱智人仕問題,當年口碑亦相當好。
下 同一部戲入邊 佢演歐陽峰好笑過梁家輝演段王爺喎
仲有行運超人阿飛與阿基嗰啲 絕對係演到喜劇
張學友其實唔錯, 早期都好自然
有冇見過張國榮演大奸大惡嘅角色?有冇見佢演惡人鬧人係鬧到你真心驚嘅?有冇見佢演奸角演到你睇到會心寒嘅?

槍王?

有冇見過張國榮演喜劇,唔洗講對白,淨係企出黎用肢體語言同表情已經能夠引到人捧腹大笑?

家有喜事/東成西就?

有冇見過張國榮演俾人欺負嘅可憐蟲、樣衰賤格嘅仆街?一行出黎就想打實佢果種.....

色情男女/錦繡前程

我唔覺張國榮係tier 1, 但佢都唔係剩係做死張國榮ge
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞