香港影帝討論及其代表作

1001 回覆
352 Like 19 Dislike
至尊三十六計之偷天換日咪就係玩返"情人" 加呂奇 Tone
最緊要開心討論
難得呢個post除咗條廢老之外大家都係理性討論
達叔就係,睇佢呢10年內拍既野,真係勁到癲
梗係啦,許冠文90年代仲用緊70年代嘅風格但係70年代鬼馬雙星、半斤八兩上畫時場場爆滿,旺角凱聲戲院日日全院滿座點會唔係經典,佢先係喜劇之王。但係過咗嗰個年代,人老咗就自然俾後生當垃圾廢物嫁啦,定劣黎
有冇人覺得卡士蘭90年代初D戲路有D似尼古拉斯基治?
以前細個果陣都曾經覺得梁朝偉名過於實套套戲一個樣吹大左
不過近幾年再留意番佢其實一個眼神一個轉身都好有戲係入面
因為自己都係過來人希望話佢唔係好好戲既人重新睇佢既電影睇番佢表情細節,佢演技真係超班
好玩命,為佢地既專業精神同執著致敬
過譽啦,做乜戲都係嗰個表情
3好睇喎
方法演技,我哋啲普通人唔撚會明㗎啦
佢俾王家衛搞到抑鬱邊沿
見到樓主放周星星放係Tier 3 就知同電影評審一撚樣 覺得演喜劇=沒演技
搞咁多嘢,結果佢最好都係化骨龍
偏偏有時就係要咁樣折磨個演員先迫到佢發揮David Fincher都係咁㗎
但其實套戲用港產片角度係好睇既
我覺得偉仔做完易先生好似都唔太抽離到,感覺佢冇咁開心
譚家明嘅戲梗係好啦, 不過都退咗休
佢最好係(家咩姐啫 我姓甘架)
同星仔鬧交後果段深情既戲,係令呢套野唔止係笑片,變到有d親情温暖
佢呢套真係好好笑
我前面都講到梁朝偉嘅表情細節係最講究, 最細緻
另外提名嗰4個一定好過大隻佬嘅劉德華先
譚家明拍到夏文汐好靚,電車嗰幕正到不得了
程蝶衣無人會超越到,個人覺得如果真係好似傳聞由尊龍做就成部戲玩完

依個高度真係唔會有人掂到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞