香港影帝討論及其代表作

1001 回覆
352 Like 19 Dislike
我只quote左佢地最表現到演技既作品,以上咁多位影帝個個都有大量經典角色,豈能盡錄,請多多包涵
歡迎繼續討論
鎗王唔關事,殺青之後嘅拉闊音樂會,哥哥發幅睇落後生咗,好活潑可愛
午馬講法係哥哥可能本身有啲神經衰弱,拍倩女幽魂嗰時已經有手震
八両金
洪福齊天
脂粉雙雄

可惜周顯揚拍得太撚垃圾, 劇本弱智
劉青雲反而後生時重自然啲
整蠱王
呆佬拜壽
新英雄本色

近呢十年八年好似都係用同一個 tone 做戲

“三城記” 同湯唯就完全入唔到戲
仲有咩“大魔術師”, “驚心破”, "暴瘋語”, "危城”, “消失的兇手”..... 都係一式一樣
62個負評 0正評
神經俠侶做得好好 我好鍾意呢套戲 滄海遺珠
滄海遺珠,好想睇佢上台,一吐烏氣果刻
做電視劇佢都世界級,縱橫四海明智傑個仆街仔黑化過程我過左20幾年都仲記得
正皮係比樓主細緻既分析同埋塵晚既表現
我個人鐘意呀樂多過大d,可能我本人性格近呀樂比較內儉但控制慾強,一出手就要見血
準備爆post,繼續討論,大家多多包涵
難得個post除左一兩個人之外無乜搞屎棍,仲聚左一大班好愛香港電影既人出黎
杜Sir 都幾年無戲開了, 以近年政治環境睇怕都減產, 對上一套"三人行"相當難睇 😅
再早d咩高海拔之戀II都係麻麻如果對杜sir電影世界好有興趣既可以上Netflix睇吓一套記錄片《杜琪峯的電影世界》
劉青雲應該可做T1
三人行我覺得還好
ending 槍戰係幾好嘅
同埋幾鍾意佢玩宿命eg王梓軒&鍾漢良
春嬌嬅嬸都係續集拎
終於有人睇得出
無2好似已經係合拍片
胡軍可能因為關錦鵬套藍宇紅
所以特別支持香港電影

你地當的士陳流架
所以我都有講,佢需要突破
但佢再係度接埋d咩大制作,合拍片就死撚硬
落去幫下d後生仔拍首部劇情片,電影製作資助計劃,可能有意外收獲 e.g.黃秋生淪落人,劉俊謙幻愛(佢假以時日會係港產片中堅分子)
我覺得佢有少少半退休狀態
得閒好似發哥咁拍下啲大製作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞