香港影帝討論及其代表作

1001 回覆
352 Like 19 Dislike
梁家輝黑金正過黑社會
我入到嚟, 圖冇無,link又冇
先唔講前提但係張國榮拍過既角色已經夠多元化
純粹回覆你認為一個演員要咩類別電影都要拍過,而且要大突破,樣樣獨當一面先叫好演員依個諗法只係一般觀眾一廂情願
係你心目中覺得好多演員都係笑片又拍過警匪片又拍過劇情片又拍過(好似古天樂劉青雲嗰啲咁係)係因為香港電影業好細,一線主角級演員兩對手數得晒,所以先有咁多機會一年之間接拍唔同種類嘅戲,從來唔係一個演員能力嘅標準
好明顯你對電影既了解唔足夠,評論演員冇問題,但唔好一口咬定話人哋垃圾,好冇說服力
個人覺得發哥T3左右
情緒好多時有啲over
呢篇評演員要求有D似如何贏巴塞潮文
演員都要全能到仆街
學友暗色天堂都幾沈穩, 真係唔知邊個位chok
講演技佢愈老愈差,只係做返船頭尺
九十香港電影圈真係個好神奇嘅地方,正職做歌手都可以訓練到咁既演技,真係算係咁
陰陽路之升棺發財都做得幾好,不過出得少啲
震乳就真係全能好多 咩形象都CARRY到 唔會差過黃秋生
應該講,發哥演技係有少少老一輩影子,80年化D人做戲就比較係咁(類似萬子/呂良偉,發哥已經叫比佢地收儉少少),但其他新演員出黎吳鎮宇黃秋生劉青雲嗰班演戲方法又有少少唔同,成個潮流戲路都有D唔同,唔可以話發哥差ge. 佢拍吳宇森嗰D戲,至少叫做衝出香港啦

你當發哥係許冠傑咁啦
唔覺….
佢太屬於爆發型
做戲唔夠自然
其實歌唱得好先容易入戲
你做嘜9啫,無睇過張國榮d戲都可以打咁大段野駁咀,乖啦,睇晒先返黎同人鬧屌
有冇人覺得哥哥係霸王別姬既表演係overrated咗 我覺得其實中規中矩
相反 gong li 係套戲同佢比明顯高一班
吳君如訪問過黃秋生,佢話吳震宇係一個偏鋒演員,演某類型角色(有爆發力/神經質果類)全香港做得最好嗰個係吳鎮宇。
秋生係無間道 曾生食飯盒個場好嬲 然後秋生淡淡然一句 得啦 我覺得個下好正
細路果時睇就ok,大咗就覺得好無聊唔好笑。但星爺果啲就幾時睇都笑得出,甚至張家輝都ok。所以我覺得梁朝偉啲喜劇係完全唔掂
鎮乳 同 青雲 係咪應該點都top top tier 啦下?

反而 梁朝偉 同 張國榮 係咪比得上最top 呢幾個 秋生 梁家輝 鎮乳 青雲......有d 保留
戲路無咁闊......好似梁朝偉係東京攻略......唔太岩口味...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞