香港影帝討論及其代表作

1001 回覆
352 Like 19 Dislike
無張家輝?
星爺呢
btw
會唔會講埋謝君豪
繼續

Tier 2.5

張家輝 (證人,激戰,大追捕)

非常努力既演員,為電影既付出令人敬佩,戲路亦由最初既王晶賭片同化骨龍喜劇,轉為內斂(洪荊,大追捕),再進化為兩者混合體(程輝),突破極大,但近年暫時未有再進一步突破,亦暫時未顯示到駕馭文藝片既功力,演技仍然未到爐火純青

林家棟 (樹大招風)

演技被低估既演員,做綠葉固然出色,但樹大招風季正雄一角顯示佢做主角亦能擔大旗,角色陰沉狠辣令人深刻
,但長期做配角影響佢氣場,佢亦需要配合極好劇本/導演先有上佳發揮

郭富城 (踏血尋梅,父子,三岔口,寒戰)

同樣係非常努力既演員,經過多年歷練,終於憑踏血尋梅躋身金像影帝寶座,演出亦比寒戰時期既流於表面更進一步,但城城仍然雖要係未來尋求突破,接更多片種磨練,比起tier 1既高手,佢天份或者未必叫高,但佢憑個人努力由我心目中既tier 4爬到目前位置,一樣令人佩服
周星馳?
覺得吳鎮宇可以上Tier1
同埋想問智叔計唔計
鎗王呢?
唔係影帝
Tier 5 都冇佢份
逆流大叔其實唔係話非常好但真係有機
但係潘燦良搶過佢

神經俠侶本來就應該要拎影帝啦
依個當然屈啦,亦係佢既新戲路,所以我會擺哥哥上tier 1

要做一個偉大既演員一定要突破,要多變,要有深度,無數高手唔收錢拍戲都係想遇到一個可以突破到既角色

舉例:近年大放異彩既Joaquin Phoenix, 唔止係Joker, 早年做her既毒撚, 帝國驕雄既暴君,Master既退伍軍人一樣,淋漓盡致,依類演員就係偉大

但鋼琴戰曲既Adrien Brody 雖然係奧斯卡最年輕既影帝,但之後一路都突破唔到,仲有d被盛名所累,歷史地位去唔到高位
呢個T2.5真心同意。
尤其是林家棟。由90年代已經睇好及欣賞佢。佢亦係90年代我最欣賞既tvb小生。
(我強調係當時既tvb, 唔係今日既cctvb)

至於城城,更加唔使講,但我絕對不否認,佢既個人魅力更加大。
無敵咁靚既五官搭配,訓練有素既肢體語言,除左高度真係無野可以彈。
亦因為佢個人魅力太大,外型太過好,某程度上遮蓋左佢本身演技既進步。仍然有唔少人覺得佢外貌比演技好。
但,同填海華一比,佢演技上既進步比填海華大。
相貌太好惹的禍。
講梁家輝點可以冇呢套
填海當年做呂樂應該要拎影帝
好可惜
因為佢做得好好
之後我睇過幾套呂樂既電影冇人做得好過佢
譚真一tier幾
香港第一個亞洲影帝冇提?
呢套,城城剛走紅回港,佢做填海個仔哦!
不過呢套城城真係賣樣,暫時未有咩演技住。
張家輝初期演得幾好我幾中意,後來越黎越走火入魔以為咁叫演技進步咗其實係太刻意,改行演喜劇更加變成垃圾中嘅垃圾。
古天樂有冇tier?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞