香港影帝討論及其代表作

1001 回覆
352 Like 19 Dislike
陳奕迅做戲真係比學友更加underrated
呢個都係幾好嘅辦法,所以話梁朝成日好耐都唔講嘢
呢個真
愛作戰+賤精先生+神經俠侶
一絕
雖然王晶野 但金錢帝國都唔差
王晶係仆街
但係佢以前啲正經戲唔差㗎
我自己鍾意提防老千
我覺得吳鎮宇都係tier 1
十二夜 每當變幻時
有冇可能關依套係續集事,印象中金像獎少頒俾續集電影。
利申: 覺得震乳依套攞唔到影帝天理不容
典型廢老心理,我唔知因為我唔想知
我淨係知我覺得佢唔識做戲,所以你都要覺得係
希望你假膠
樓主幾個tier排名,個人最唔認同依個tier3系列
因為星爺一定高過劉德華,無可能擺埋同一級
戲路太狹窄,警匪片黑幫片固然拿捏到,但單純劇情片就真係未有突破,激戰都要加浸化骨龍味落去
梁朝偉 張國榮 黃秋生
黃秋生冇人提千言萬語? 佢做得好到不得了

吳鎮宇演技做得最好我覺得係公元2000, 好過無間道

張學友都係一位好出色演員, 金雞2,喋血街頭都有影帝實力

反而李連杰由唔識做戲,變到投名狀ge演技都進步好大,搶過劉德華,但見冇咩人講
吳鎮宇同葉偉信其實有火花可惜拍得唔太多葉生就做大導,佢D低成本戲好正。
未睇投名狀之前心諗點解李連杰會攞到
睇完覺得佢攞都好合理
講親李連杰拎影帝
通常都係講劉青雲《神探》輸俾佢點點點唔抵
我諗講得呢句 本身都冇睇過《投名狀》
暗戰應該比劉青雲啦
填海華一路都無進步過
野獸之曈同野獸刑警都真係好出色

係wiki見到佢攞金馬先係hmv搵翻套戲出黎睇
投名狀李連杰劉德華掉轉角色做更好,劉德華匪氣唔夠,唔似山賊出身,變相角色說服力不足
不過個人始終覺得馬新貽(龐青雲)狄龍做得最好,其他睇唔上眼
譚耀文做第二男主角/男配角搶啲
平心而論 暗戰係劉華做得好d既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞