香港影帝討論及其代表作

1001 回覆
352 Like 19 Dislike
做得好有大佬風範,但搵的士陳擔正真係下策雖然成套戲唔係得佢一個戲屎
梁朝偉做易先生都係突破自己,唔係話佢拍床上戲,係佢種陰沉好似之前未做過。
係喎仆街樓主去到2.5都冇古天樂
除咗譚耀文就真係得曾國祥叫做有啲演技
好好奇點解可以唱唱下歌無啦啦走去拍戲都咁自然

你叫演藝學院啲學生情何以堪
黃栢文得唔得 都起碼飲左杯茶
里安納度拎嗰屆點會係分豬肉 全套戲勁少對白 演技好好wor
80年代D演員一年拍好多套,演技真係拍出黎。 張曼玉都係不停拍,拍到開竅

我估拍到10-20套已經勁過演藝讀幾年
樓主點睇萬梓良?其實佢做啲豪氣角色都好有入型入格,好似流氓大亨或者跛豪呢類咁,睇到我有一排都好迷佢啲戲
咁又係...現場去學嘢一定快過讀書..
張學友全盛時期一年都有十幾套
填海華我睇佢賭神同雷洛已經係高峰

近十年除咗拍杜sir 啲戲叫好啲,啲所謂演技
男與女可惜輸左金像金馬
萬梓良係外露型但係非常自然, 不過佢90年代濫拍得太勁, 同埋後期到樽頸位就去咗做生意都淡出, 中途再拍一兩套都冇乜熱情
史提芬周上唔到
江湖情 好有奸雄味
佢同發哥鬥嗰幾場戲好睇到呢
但套戲明抄教父
龍在邊緣嘅唐文俊 我都有時會番睇 順便關秀媚萬二蚊
發哥劉青雲唔會輸囉

曾志偉俾盡三線,根本無乜戲可言,拍番啲垃圾追女仔之類算把啦
學友同陳奕迅我都覺得underrated

MK鋒都有影帝嘅話,我覺得陳奕迅從來冇爭過影帝其實係好出奇嘅事
暗戰嗰屆值得攞啦
劉華高峰期真係九零年至九三年左右 , 天若有情, 賭神, 賭俠, 五億探長雷洛傳, 到賭城大亨之新哥傳奇都係延續重複雷洛傳, 到自組公司 天長地久 就意圖用自己方法重演張國榮阿飛正傳, 但明顯係失敗, 再去到90年代中 天與地, 真心愛生命仲保持到, 暗戰之後就無以為繼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞