香港影帝討論及其代表作

1001 回覆
352 Like 19 Dislike
近十年拍左廿套戲, 唔算退休吧
我覺得佢對自己係好有要求既演員既然兩公婆不愁衣食,我覺得佢可以學黃秋生同米奇,唔收錢幫後生仔,突破自己,不過佢可能簽左某一d約要還片債,詳情真係唔知,但如果就咁停左係依家個位我覺得好可惜
佢呢d靚樣,90年代個個要做正派型仔,佢做暗花(甚至80年佬嘅癲佬正傳)嗰d已經好厲害,但係冇諗過可以做到埋色戒易先生那種內藏陰險嘅角色,完全散發到那股氣場。講演技2個tony係屈機
青雲最勁真係目露兇光/一個字頭的誕生/杜sir嗰時, 而家真係差左少少
Yes,易先生氣場同之前完全唔同,好心寒
呢幾年少咗啦
不過當然係關有啲片上唔到事啦
其實鎮宇都突破唔到倪永孝呢個高鋒,無咩好劇本,逆流大叔/脫皮爸爸果D其實唔算佢最top performence, 唔知新呢套點樣呢
劉青雲同張家輝 兩個影帝級演員
但甚少見佢地支持新導演去拍啲細片
佢兩個好似唔係大製作都唔會拍咁
好鐘意佢 但呢幾年合拍片真係難頂
同埋個咀呢幾年唔知做咩突左出黎
睇見秋生去左台灣 唔知佢地仲fd唔fd 好可惜
秋生 青雲 鎮宇 張家輝 古天樂
子華 達明
其中幾個高高大大專拍男人戲
好想有套齊人 應該好難了
三人行、毒戰、高海拔喺歐美評價都係超好
佢以前D搞女三級片正
我都係有少少誇張地類比
講Sir Hopkins,大家快d去睇The Father,睇完真係跪係度
再早兩年係Netflix 教廷白煙做教宗,我覺得佢應該係入圍奧斯卡主角唔係配角,絕對有力同Joker一戰
我諗佢都已經心態遲暮之時
同埋佢未必有古生秋生家棟果種提攜嘅責任感
當然啦 呢啲嘢做就大家唔做亦都人之常情
怒火街頭有鎮宇/達明/青雲/秋生/子華,應該算最齊人果套
明白呀,唔係人人都想咁做但我幾鐘意生抽係拎影帝果陣講既笑,如果有人想拎下獎既不妨試下唔收錢拍戲,好心有好報
Off一off topic
我覺得kevin spacey有能力
同個氣質可以
而家大陸咁環境,唔知班大導會唔會拍返D低成本。我等緊葉偉信拍返cult片架
80幾啦,唔知仲有幾多機會睇到咁精彩既演出
快d入場啦
怒火街頭, 算係劉青雲高峰作, 開頭一野打落于榮光果下

依套于榮光都搶戲
嚟套同十萬火急 有時間都會翻睇
之前有套人定勝煙都超越唔到十萬火急
真係好正
第二個我唔知
我諗關錦鵬應該會
包括霸王花?
吳延燁呢套都好好呀, 其實佢都好有戲味

嗰後時間D亞視演員好似之後影壇發展都比無線好, 幾個TVB視帝拍電影都失敗收場

羅家良拍電影有冇邊套出得大場面? 我真係冇咩印象
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞