香港影帝討論及其代表作

1001 回覆
352 Like 19 Dislike
金像獎/金馬獎都計

Tier 1:
黃秋生(野獸刑警,人肉叉燒包,淪落人,無間道,頭文字d)

戲路廣,演技功力深厚,再加上本人性格同文化底藴,往往令角色層次更加豐富,演技唔會輸俾岩岩拎影帝既安東尼鶴健士

梁家輝 (黑社會,寒戰,大丈夫)

戲路同樣廣,所有角色都能夠駕馭,一出場乜都唔講已經有戲味同氣場,演技個人覺得走出國際都唔會輸,但可惜香港依家無乜機會,另一邊韓國宋康昊,崔岷植已經有發揮舞台,仲越黎越多,Parasite唔會係天花板

梁朝偉 (王家衛系列,無間道,色戒)

眼睛配合本人性格,令佢演起黎個角色好似度身訂造,當然佢對角色同劇本既閱讀能力都係係香港首屈一指,但受外型同氣質限制,偉仔做起顛喪型角色無上面兩位咁正

張國榮 (霸王別姬,阿飛正傳,春光乍洩)

才華橫溢,程蝶衣一角實在太出采,只得一次影帝未能完全反映其實力(當然如果佢仲在世應該唔止),天生既演員
Tier 2

吳鎮宇 (鎗火,無間道2,爆裂刑警,逆流大叔)

滄海遺珠,金像獎仲欠佢一個影帝,教課書式演技,內心戲同肢體語言同樣出色,近年改變戲路(eg 逆流大叔做中坑),令我非常欣賞,希望佢會有機會躋身影帝寶座

周潤發 (英雄本色,秋天的童話,臥虎藏龍)

早年既角色同演技經典,但近10幾年無法突破,連接多部爛戲,所以只排tier 2

劉青雲 (神探,暗戰,奪命金,竊聽風雲)

演技無用置疑,但近年同樣無法突破,而且演戲比tier 1高手更加用力,有時表情多得過份(eg奪命金三腳豹)
比較可惜係拎影帝既作品全部都唔係佢最佳發揮

曾志偉 (無間道,甜蜜蜜,一念無名)

曾志偉雖然近年絕大部分做配角,但佢早係1992年憑雙城故事躋身影帝寶座。 佢演技個人覺得係被低估,無論做黑社會大佬(霸氣:韓琛,柔情:豹哥),照顧精神病患者既爸爸都入木三分。

任達華 (黑社會,PTU, 歲月神偷, 鎗火,天水圍的夜與霧)

卡士蘭演技有深度,內心戲非常好,做顛佬亦駕馭到,陽剛味非常重既演員,近年未接到好劇本
Tier 1冇異議
任達華近幾戲都接啲配角二打六角色仲要係啲公屋阿叔款既角色黎做
早幾年有套恐怖片做盜墓劏房阿叔
一係就大埔小巴
其實佢都近十幾步好少擔正主角咁既感覺
好有興趣想睇最低嗰tier可以去到幾多
How about張家輝
雖然對tier幾擺位未必認同
但樓主講得幾好,推
震乳冇金像獎真係好難理解

其實唔好淨係講班男主,譚耀文都上唔到男主位又好奇怪
哥哥既代表作竟然唔提胭脂扣
米奇可以上T1,周潤發T3,黃秋生T1.5
唔提黃秋生伊波拉病毒?
郭富城?
梁家輝 應該都全港數一數二
柔道龍虎榜出場果下
未出哂,等陣先
我會覺得劉青雲係1
Sor呀唔記得左擺,南北行十二少仲有寧采臣都好好,但程蝶衣真係華人影史上一個新高度,再加上哥哥本人同小豆子都係今時今日叫LGBT,更加有傳奇色彩
濁水漂流應該可以為吳鎮宇帶來影帝寶座
出得嚟行
耐唔耐都要做返場大龍鳳

目的係俾啲𡃁知道
你個大佬仲好fit 好perfect

登登登 登登登 登登
登登登 登登
近年好似減產左,最想睇返佢拍杜sir
佢就算拍文戲都唔差,even阿樂,其實都係攻心為上既角色
卡士華我覺得最大問題係唔夠百變,佢適合演啲內斂冷靜嘅角色,喜劇片甚少見佢,tier 1果堆就唔同,演喜劇都好出色
tier2 除咗發哥同埋任達華之外
我覺得都可以排tier1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞