香港影帝討論及其代表作

1001 回覆
352 Like 19 Dislike
香港金像獎係講人脈,人緣多過演技

吳鎮宇輸比填海華真係吹9脹

不過一早有傳吳鎮宇係真真正正既藝術家,好有個人性格,所以得罪左唔少人

無2既演出冇得輸
但同場既打和同埋黃秋生都好搶戲
敗北係點解會搵個大陸人做黃sir拍擋
卡士蘭個阿哥同老豆都係黑警,果浸差味入哂骨

ptu系統有幾幕一個表情到尾好屈機,油吧鬧事果場唔錯,重點佢又keep得好
Tier 3

周星馳 (周星馳系列)

千呼萬喚始出來,星爺係喜劇方面既貢獻係前無古人,後亦都唔會見有來者,亦終於憑少林足球躋身影帝寶座,除左喜劇,佢內心戲其實都有不俗發揮,例如係西遊記既至尊寶,食神既史提芬周。但喜劇演員係影史地位係無咁高係硬傷,攞獎亦非常難,所以我只放佢係tier3

黎明 (甜蜜蜜,玻璃之城,十月圍城,三更之回家)

絕世靚仔,演技其實被低估,獨特戲質令佢做某一種角色(玻璃之城,半生緣)特別得心應手,全香港唔會有人做到,但佢比張學友好運係2002年佢憑三更之回家躋身金馬影帝寶座,曾經想非常努力轉戲路(十月圍城),但其後唔算太成功,隨住年紀漸增,容顏身型改變,但演技無與日俱增,佢往後既突破應該好有限

劉德華 (暗戰, 無間道, 門徒,桃姐,大隻佬,投名狀)

非常具爭議性既人物,極多產同超級勤力既演員,但出黎質素未必有保證。演技絕對有(門徒,投名狀,大隻佬),但是否值得登上3次金像獎,2次金馬獎寶座令人質疑。 個人認為如何能擺脫劉華影子係佢本人窮一生都仲未搵到答案既課題,同郭富城有好強烈既對比。
但唔好意思,依樣唔係努力就搞得掂,好睇天份,對劇本既閱讀能力同最重要既際遇無一個伯樂幫你轉型,就永遠係咁上下
係,滄海遺珠,男人四十,暗色天堂都值得拎
古天樂仲差過填海華
同tier有冇分先後?
天地對決古仔屌打劉華
忍唔住要留言,除左吳鎮宇我覺得係Tier 1之外,其他都完全同意樓主
張家輝我認為係最overrated,上面咁多人問佢點解唔係Tier 1
評一評鄭則仕
唔覺暗色天堂值得 套野本身劇本劇情好散 演員做到盡同食到男人四十林嘉欣搭張學友既感情分 計戲踏血尋梅好好多 當然表現上 我覺得白只發揮好過郭富城 但提名係白只男配 城男主 學友劇本所限就冇計 點都輸
張學友係最勁係喋血街頭啦,不過對手太強
另外黃秋生best 3 我覺得係:

淪落人
放逐
葉問終極一戰
星爺講戲功夫好過少林足球好多
人哋有頭家要養㗎

唔通個個人都好似古天樂有條水照住咩
人既品味有高低
唔怪你
試下想像一個演員 全唔講野 少動作 甚至冇表情之下
交唔交到戲出
我覺得就係影帝級同普通演員既其中一個分野
槍王我都驚佢唔識睇戲
古天樂都要養哂成個圈既人 明知爛片都要一部接一部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞