香港影帝討論及其代表作

1001 回覆
352 Like 19 Dislike
梁家輝做到果種黑社會一代梟雄出黎,但事實證明佢做靚仔小生都得,叫佢做填海華個角色,改一改人設唔好話係後生既明日之星就得。

填海華就只做到靚仔小生,如果叫佢做梁家輝個角色,佢做唔到。
下個topic講香港導演啦,等我認真咁講下我最愛導演, 王家衛個friend
張家輝喜劇仲撚好笑喎
點解咁多負皮
事實上Al Pacino又真係摸透哂角色
連語氣步姿聲調都拿捏得好準確
吳鎮宇要模仿都無可厚非
唔覺 今時今日一套笑得出既港產片都難搵
星爺係無機會做其他角色,唯有用佢d笑片入面部份片段去評估佢d演技。
戲路廣=好 從來都只係港產片先有既文化
真係神枱級演員係唔需要靠拍得多戲/ 劇種去尋求突破
同一個演員拍十套戲都係做差佬=/= 十套戲都係同一個差佬
淨係講無間道1 2 黃秋生兩集既黃sir 已經好唔同
72家租客話皋丸癌果幕真係笑死
差利卓別靈都算神級演員啩,奧斯卡所有人起身拍手致敬最長係佢
同埋要模仿到你都覺得佢似又唔反感都絕對唔容易
模仿就差一d喇…
去到佢地呢d層次真係唔應該模仿他人,應該自己另做一個經典。唔係話超唔超越對方,係要自己建立自己既經典。

你諗下陳國邦抄陳道明點做康熙就明,成件事可以係好噁心
鎗王
香港人唔睇港產片唔通睇支那咩流浪地球戰狼咩on99
講套冷門d 廢柴同盟

之前喺HMV有得睇而家落咗架

講佢同吳鎮宇一個做電視台監製
一個做類似蔡楓華嘅過氣歌手

兩個互相救贖嘅故事
幾好睇做得出嗰種中年男人既危機感

同慳錢家族差唔多
前面有朋友鐘意阿譚/卡士蘭/吳鎮宇/加錢哥,可以睇下《衝鋒車》
我見有人討論吳鎮宇

啱啱睇過HMV有神經俠侶同公元2000

應該有DVD畫質 未睇能想睇嘅自己上去睇啦
不過有時153模仿痕跡太明顯, “知法犯法”就明顯抄羅拔迪尼路做嘅卡邦
btw重頭黎過同去電話舖攞真電話個part好感動
呢套我未睇過
想問下, 如果山雞同陳浩南,邊個演技好D?

我唔鍾意山雞,但我好鍾意《我愛廚房》,如果你哋有機會搵到ge, 不妨睇下
我自己鍾意 政協多d

因為墨斗先生幾好
「同一個演員拍十套戲都係做差佬=/= 十套戲都係同一個差佬」,咁即係要能演繹出唔同性格、特徵啦,可以係一個火爆嘅差佬、可以係奸險嘅差佬、可以係一個等退休放軟手腳嘅差佬。差佬兩個字係名黎姐,其實都係要求演員演繹唔可以做死一套,要有變化,其實就係「廣」啦?

正如你話,戲路廣=/=好演員,但我估好演員一定係上面講嘅「廣」。(上面大把帖都話邊個邊個好勁,扮乜似乜)
唔使諗,一定係山雞
南哥拍戲太玩票性質

除咗陳浩南之外,就係聶風,本來就係非佢莫屬嘅角色
全部都香港人

頒個個又係,連個mc都係曾志偉個女

講完5個提名人又講華仔

全撚部香港人黎
講起林家棟 近年除左樹大招風之外 佢殺破狼貪狼入面其實都做得好掂 接近全泰文對白一樣消化得好好兼交足戲不過果年金像男配輸左比黑仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞