Oculus quest 2玩Steam VR討論(16) 你唔會後悔買錯 只會後悔買得太遲

896 回覆
8 Like 2 Dislike
得 j到你死

大熱好評!
用開部Laptop上個禮拜update完windows炒咗隻ssd,要重新裝過晒啲嘢諗住順便砌新機算,見法奧砌機2599有1660s用住先好唔好

部quest2 買返嚟半年因為無gaming pc無點認真玩過
唔好 1660s 體驗都係麻麻
air link真心幾好用

之前買左VD其實好少用,始終畫質真係好麻麻,tracking又有問題

同埋連電腦一時得一時唔得,呢個step好撚曬時間,平時等都等到燥底

所以平時都係插線玩

而家air link其實都幾接近插線,真心屈機

尋日仲係老馬見到個個youtuber都用既vr cover,即刻入手投資返部quest 2

建議大家如果買面罩唔好買矽膠

真心係完全曬錢,又焗又硬,完全唔舒服
Onward 首次高清1080p 高畫質 亂咁剪 C4炸錯自己友 MP5深夜行動
https://youtu.be/O-B_7oczSZg

有一代仲有無需要買二呢
個解象度黎講係咪差好多
換啦
差太遠
淘寶見過呢款皮面罩
但係唔送搞到買唔到
VR版都可以轉第3身視角J自己角色?
我見有D款簿身D同個鼻位漏光無呢個做得咁好

呢個仲可以魔術貼蚊出黎洗,幾方便

不過重點都係見人話呢個款無左壓面情況先揀佢
我都用緊哩個,真心係舒服,不過用得耐會出汗
知唔知面罩 quest 1 同 quest 2 有無分別呢?
其實點分 STEAM 啲GAME 支唔支持QUEST 2
有啲GAME 入到去先發覺QUEST 2玩唔到,要退錢

STEAM 多數淨係寫 HTC VIVE 同RIFT
但有啲GAME 好似SKYRIM 咁 又玩到
oculus rift

就得
今曰開AIRLINK,連左成10分鐘先連到,穩定性爭D...

之後較高單眼解象度去到170%,玩HALF LIFE窒哂格
岩岩收貨既人「果然無買錯」

ONWARD 攻唔入 苦戰! 隊長點算呀!?
https://youtu.be/TkqOF2ZwGKQ

有㗎,Quest 1同2唔相容
想問下頭帶有邊隻推薦?
Esimen好似唔錯咁
想請教下咁多位巴打
依家用緊Samsung Odyssey果隻VR
打機例如Beat Saber果D冇問題
但睇片睇AV轉做3D就有問題
好似一時中間重疊左,一時有D模糊咁
轉番2D就冇問題,但會發現行2D段片D主角好似唔係望住你咁
係咪即係副VR個瞳距唔夠窄?
戴開眼鏡想玩
普通配隱形眼鏡玩都夠
定係要另外配LENS
電腦駁wifi 係咪用唔到airlink
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞