Oculus quest 2玩Steam VR討論(16) 你唔會後悔買錯 只會後悔買得太遲

896 回覆
8 Like 2 Dislike
23xx 呢個spec 多用途 oculus quest 2其實真係無得輸
後者
你的電腦不符合新版最低規格可能會導致VR體験不佳
排掣上面有個window寫上面句野.點整走?
wifi連laptop (5900hx 3080)
實際上 開唔開到黎玩?
oculus 認唔到3系 聽佢哋講 driver要降ver
router 用wifi連laptop??

會gg 一定要插lan線
玩到
係用air link中間有上面句野同時顯示
等更新fix
有冇人知 airlink 可以顯示電腦moon
但個解像度係跟足 有冇得改大啲
pc oculus software setting
有渲染解像度 你要部機連咗線先會見到呢個設定
玩左拳撃,槍game demo
全部體力勞動game.玩完成個人散晒
原本副眼鏡太大會頂住.依家用翻舊眼鏡係幼邊剛剛好fit位
戴眼鏡玩可接受.唔太差
ps. 300度近視
lan線直插laptop, laptop wifi6 連OC2
air link睇laptop 個畫面有句"你的電腦不符合新版最低規格可能會導致VR體験不佳"
但係打機完全正常
我唔知大J咩顯示卡 ROUTER近唔近

我自己 90FPS 順 唔LAG
你需要VR LENS
睇我D影片

https://www.youtube.com/channel/UClTET-81iOjoTjjzC5ROTkQ

我1080ti Onward隻GAME畫面全高 穩定90FPS 2.4K解像度
ROUTER好近我
TG群有個話岩岩用VR LENS 即刻清左
唔知佢用VD定Link玩呢?
AIRLINK
轉咗位.
https://support.oculus.com/385451612257938/?locale=zh_HK

airlink 個 虛擬桌面好像是跟windows 設定
你有咩用途 文書? 直接係電腦桌面播片投射落Quest 2
你有咩用途 文書? 直接係電腦桌面播片投射落Quest 2?
你電腦mon幾多k?
普通 2560 X1080
用airlink 控制電腦
你咩顯示卡? 其實我未聽過 改左係WINDOW 唔經OCULUS
你SET夠1.6倍上 清唔清?

打比喻 3K VR Headset同電腦3K 係有分別 前者只計Sweet Pot清晰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞