補習天王大爆當年補習界黑幕!現代教育創辦人Ken Sir談名師鍊成術, 趙善軒爆中文貼題9成呃人?

697 回覆
353 Like 8 Dislike
mphill教唔到d咩喎 讀個phd再講
ken sir真係好屈
篇訪問反而唔想kkwong講咁多野搞到ken sir成日都被中斷
主要原因其實都係供求與及大學學位競爭嘅變化
以前每屆有十幾萬人考會考, 依家DSE日校考生得返五萬都唔夠
公開試由兩個減為一個, 市場嚴重萎縮
以前 AL 號稱全世界最難, 而且準備時間得年半左右, 好多老師未必有能力教得好
最重要係依家考生少咗, 但學位多咗, 入大學嘅競爭少咗好多
再加上依家就算一時失手, 都有大把途徑升返大學
如果唔係 aim 神科, 根本唔值得每年花幾萬蚊去補習
啲補習社其實一早睇到個趨勢, 所以幾年前就在業務高峰時搞上市, 當年高位接手嘅, 真係祝佢好運
提提你今日係時候要用下個腦啦

當iphone可以咁劃時代嘅科技騰空出嚟
咁多年依舊嘅補習模式唔會被時代取代?
當可以開得一個班拍片瘋狂loop咁係屋企
用電話睇都得啦,仲未講youtube果啲拍片收錢

簡單啲講佢睇到大型補習社隕落嘅先兆,見好就收
佢要phd睇佢要唔要既啫,佢要讀既,寫篇文就搞掂。中大mphil要搵間大學讀phd唔難
原來大型補習社係由聖類斯發展出黎
估佢唔到
呢個post令人諗番起好多以前d野
隨手都google到d notes、Social media, forum盛行個個分享skills、邊個tutor 好/衰,有問題就大家討論
以往資訊未係全面流通,要花真金白銀&時間去辛苦補習 先獲得既寶貴資源&資訊,變到輕易咁用手機㩒個掣就一清二楚,流動化、便利化呢d都係因為智能手機興起帶黎既影響
依家仲有d app 可以畀人上網問tutor 功課、學生share 答案意見,打破晒舊時個方式,我諗大概係咁
大把mphill上唔到去喎 佢當年過defend都好忟水喎聽講
如果佢真係foresee到ce轉dse就會開始收皮
佢真係好撚勁
其實睇返公開試年出生率咪知
巴打好努力否定佢喎,識佢?
咁又唔好講到 PhD 咁易攞,唔計國力嗰啲
咁其實依家啲學生會去邊到補習
拉落d有張裸上身嘅相....
who
屌你馬蹄露咁撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞