補習天王大爆當年補習界黑幕!現代教育創辦人Ken Sir談名師鍊成術, 趙善軒爆中文貼題9成呃人?

697 回覆
353 Like 8 Dislike
ted就學英文?
你會唔會話睇電視聽中文
有冇知教物理個ken chan依家點?當年啲人見過佢渣法拉利黎問書時間
前面咪有個傻尻笑人得degree都教書
心諗補習都係教番你中學野
要咁多知識有乜用
要打低樓市只有一招!就喺人口減少!所以不論支共、港共政府、中港各大有地產業務嘅財團均不斷透過各種傳媒利用各種硬、軟性宣傳及政治政策去鼓勵人們及早生育、多些生育去給地產市場不斷製造大量及穩定的需求!
我覺得科技影響冇講到咁大
主要都係得返一個考試 同考生愈嚟愈少
一睇就知唔work
廢學生唔識問問題/代式都唔識做
勁學生問啲好撚刁鑽既

答果個又要識得廣 識得深
超撚難
識咁多既老師唔會做你呢個app
其實Chem, bio 好易中題
班出卷好鍾意過幾年就翻炒幾年前嘅題目
只要做past paper做得夠就估到出咩
班補習佬做咁多年點會估唔到
5xK仲慘過中學老師
其實補習去溝女個作用仲大過幫你考試
講真dse唔係唔重要
但係識好多人dse衰咗,出到嚟仲搵得多過班
dse直入大學嘅(唔係做狗)
所以今屆同學仔其實唔洗太介意考成點
其實ken sir 好屈
聽佢講嘢係學到嘢
high searching cost
出去補習好過
而家英皇教育仲有冇教physics 個dr ken chan
呢啲補習社係教應付考試 唔係學習知識

係香港,炒樓風險低好多,佢贏到開巷
其他所有科都有特定exam skill.....
作為90年代讀中學嘅老鬼嘅我梗喺聽過………………仲進貢過添,當時Ken 同 Roger 兩個人每星期由其中一個人輪流上堂,Ken就冇料嘅!主要喺堂上吹水及show off 多,最記得佢喺堂上嘅金句喺「你可以喺堂上面食嘢,但唔可以發出任何聲音」而Roger 我覺得喺有料嘅,而且仲幾用心,堂上冇乜浪費時間。傳聞好似話Ken 同 Roger 已經因為彼此反面等因素喺好多年前已經拆咗伙
70後老鬼
咁又唔會
這點我同意喎, 你睇返我 #203 有講
DSE嘅年代, 如果你本身唔擅長考試, 真心建議慳返啲補習費, 疊埋心水用嚟交 asso 學費仲好
講明就...
部份係 你好易拍片 甚至live time

加上舖貴 我去做大陸生意仲好

仲有dse誕生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞