補習天王大爆當年補習界黑幕!現代教育創辦人Ken Sir談名師鍊成術, 趙善軒爆中文貼題9成呃人?

697 回覆
353 Like 8 Dislike
賓洲唔係港大咩
中化9成幾passing, 唔合格跟本係運氣問題
ce 讀本u, 校內試永遠2x-3x分, 中化有F有E都拉到E
當年補佢, 同場都好多名校生
但聽聞佢個套係dse年代唔岩玩, 唔知真定係其他老師d打手
計我話補習呢個行業將來暫時就唔會死嘅,始終都有新嘅學生需求(雖然少咗很多),不過就好肯定唔會再好似90年代初至10年代初嗰廿年出現啲大型補習社咁風光咁流行㗎啦!學生人數少咗,還有依家嘅中學生對於上補習班嘅踴躍熱情都比以前減退,大型補習社、補習班如無意外都會喺不久嘅將來正式成為香港嘅歷史,補習行業還留低嘅應該喺位於全港住宅、商住區內嘅中小型補習社,這些補習社非連鎖而且不會像以往大型補習社那般高調經營及宣傳,其經營服務對象亦主要是該地區嘅學生及居民而不是全港學生及市民,最多最大都只是不超過四個每個200~300呎嘅班房,開設喺商住樓宇樓上及地區商場內,每班學生8至16人由該補習社嘅最多幾個老師去貼身教導跟進。至於宣傳多數低調,最多都喺門口或附近整個唔細唔大嘅廣告牌,主要都喺靠學生、家長、熟人及街坊等靠口碑介紹。最後大型補習社可能只淨下遵理學校作為香港大型補習事業最後一顆完全熄滅前嘅白矮星,隨著這最後一顆白矮星也熄滅之後,在90至00年代曾經輝煌一時嘅大型補習事業亦正式成為香港社會過去嘅歷史及存在於70、80、90後出生嘅中學生嘅回憶裏
笑佢d咩?
其實補習社收皮,不過轉晒做興趣班,play group之類
但佢個人品好麻麻,連當年同佢捱既老婆都唱衰佢當然佢老婆都好似唔係好野,記得當年有人話佢老婆粗口勁過地盤佬
asso都唔一定升到u……
Ken sir 一睇就知係d古惑野,成日去溝女叫雞個d相由心生
咁總有位大家各有優劣
仲要 PhD 上 AP 其實好難爭
冇老細照幾乎冇可能
我朋友開呢啲,武廢前營業額6位數
疫情果時轉晒做遙距上堂
咁就收左皮
frenda so 近況點樣
依家佢老婆做保險,俾埋個高層溝咗做私家雞,估唔到一代補習天王最後都要咁折墮
antonia 生左 脹左好多 以前白骨精 得塊面大 依家仲正
乜個個上大學靠補習?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞