補習天王大爆當年補習界黑幕!現代教育創辦人Ken Sir談名師鍊成術, 趙善軒爆中文貼題9成呃人?

697 回覆
353 Like 8 Dislike
你真唔識定扮唔識呀
學識WFH咪唔駛住咁近公司囉,唔駛住地鐵站上蓋囉
可以住遠d,住大d
不過,行山銀行班友做壞規矩,攪到香港唔多WFH
你真名叫鄭智定係好少去房屋台?
房屋台班AA評論層樓貴唔貴第一句就係去中環或者太古要幾多分鐘,第二句就係樓下有冇大商場
係隔一排會有一日問書時間,唔分form咁畀人問書,好似一個月一次?
最後咩grade?
數學呢科其實最重要喺要理解佢個課题概念、數學原理,如果唔理解淨喺死記硬背公式及情景一般人根本就連合格都難
果陣 Eric Lo 教懂我用計數機公式後
跟本唔使點硬計公式
有YouTube有google仲洗鬼要呢種錄影補習咩
當年俾錢補,中學個時有補發覺同貼題都完全唔撚關事,私補好撚過呢d補習天王幾十倍
主要原因其實都係供求與及大學學位競爭嘅變化
以前每屆有十幾萬人考會考, 依家DSE日校考生得返五萬都唔夠
公開試由兩個減為一個, 市場嚴重萎縮
以前 AL 號稱全世界最難, 而且準備時間得年半左右, 好多老師未必有能力教得好
最重要係依家考生少咗, 但學位多咗, 入大學嘅競爭少咗好多
再加上依家就算一時失手, 都有大把途徑升返大學
如果唔係 aim 神科, 根本唔值得每年花幾萬蚊去補習
啲補習社其實一早睇到個趨勢, 所以幾年前就在業務高峰時搞上市, 當年高位接手嘅, 真係祝佢好運
我覺得以前 AL 號稱全世界最難,呢句可圈可點

師兄唔係同你引戰,但以我所知日本東大個堆同埋要入韓國SKY大學
考既試都唔會差得個AL吧,
當然當中有好多考慮因素,syllabus等等

但任何東亞國家引入普魯士教育再溝舊時個種金榜提名考試制,
都係越玩越偏
用日文考嘅英文卷都叫難真係笑而不語

所以日本韓國都興補習囉
末代CE、AL在此,當年學校教我哋UE嘅老師都喺咁(利申:Band 3),可能佢哋都知我哋質素喺得咁多,無乜期望,希望可以多啲人合格為目標,喺UE攞到個C喺我哋嚟計已經喺天之驕子
Same, 中6開始個時補佢完全聽唔明佢講咩,跟住去咗補會考教室補W.S Lee , 佢好有心機教, 真係每條MC , LQ 整個ppt 去解, 但最後得C, 之後自修補返Daniel, 係佢Mock 到拎過頭100 名, 最後拎B , 叫好過無,不過我Micro, Macro Section C 係好雞的
20年冇見佢算襟老(以前補過佢)
K Kwong 講野個feel好似田雞
costa老師
佢真係幾搞笑
抵佢紅足咁耐
佢應該揾夠,出黎過日晨?
佢好似之前上nowtv 英超教英文幾正
AL係難, D野好填鴨塞同好多操練, 但入到U D 野感覺會易跟得上, 個底真係打左, 邊有而家成日話DSE上去講大學D 1字頭科難讀唔掂嘅情況
啲人成日話AL難,其實我想講嘅喺香港嘅AL課程本身唔算真喺難,難嘅喺AL嘅考試方式,某程度上AL嘅考試嘅作答要求根本上就喺難以觸模,可以話考AL唔喺要你答正確嘅答案而喺要你答marker喜歡嘅答案!以文科為例嗰啲咩3個小時要你至少寫5千字又話要求作答點樣去佔版數嗰啲On9嘢不在話下,考你見到題目之後不能多加思考而只靠快速分析再用條件反射瘋狂快速寫海量文字作答,考埋你這方面嘅生理能力,香港嘅AL其實已經考到走火入魔,失去原有意義
所以佢要搭roger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞