補習天王大爆當年補習界黑幕!現代教育創辦人Ken Sir談名師鍊成術, 趙善軒爆中文貼題9成呃人?

697 回覆
353 Like 8 Dislike

"現代"呢兩個字根本就係補習嘅代名詞
我問親老婆補習嘢,次次衝口而出: 啲細路交咗"現代"學費未?
Ben sir咪有板比人睇 senior lecturer咪又係跳出嚟食廣告
做個senior lecturer先得四五皮 識幾個理工科lecturer都直接出去打工唔教書
Assistant professor 6年內上唔到去又要走人
最大問題啲學生直接影成題essay叫個老師做,如果個老師剩係教point就report
個App其實主要都係呃funding,宜家支那有大公司投資,老細fatfat
要好成績, 唔係下下要人餵埋入口
自己勤力啲操 paper, 遇到唔識就主動啲問老師, 多數答到你
AL 年代, 係你肯主動都唔夠
每分 paper 6小時, 操起嚟好耗時
遇到唔識想問老師? 深入嘅題目, 佢分分鐘都唔識, 佢教嗰科當年都未必拎到 A
佢中文名係咪真係叫陳似錦
唔可以講係 100%用到
但起碼真係有用 令我識作文
罰抄陳 抄撚左我成個學期 一層筆記 最後送哂去堆田
想問K Kwong仲喺唔喺現代做?
諗返起都唔平,一個月差唔多五舊水,
一星期一堂,一堂一粒鐘,次次上堂排撚晒隊
有D堂仲要播錄影帶(我上果D堂係真人)
其實只當年有前兩者有資格叫大補習社,果陣既遵理都未入流
補習慳返你嘅 pastpaper searching/categorizing cost
AL時間好緊迫下
啱資料有限嘅人
其實網上平台放片咁樣唔好賺
Kk 講英文最多人補係邊個?工廠大廈
條友面黃底藍
記得仲有個Joseph Li
以前同學嘅阿爸做判頭幫佢豪宅裝修
都十鳩幾年前
我理撚得佢黃定藍 諗返起都嬲 on99係到抄抄 都唔知做乜 又唔會睇返 考完ce 執屋見到成棟垃圾
佢改果d文鬼畫符咁
冇頭冇尾都可以5**
Ken sir好野, 上完市一年即套現走人。
Textbook知個脈絡囉
但無marking scheme根本唔掂
去依啲地方補習主要是係不外依幾個原因

1. 學答題技巧
2. 學校老師唔識教,要搵notes
3. 貼題目

個科目深淺程度係冇關係

亦因為咁,所以後期變成睇片都得

而老師有冇料反而唔係重點,佢哋都連埋搵班所謂團隊,每星期寫講稿跟住讀就得,所以會有唔識英文嘅人教英文而照出5**

不過個trend沒落係因為叻嘅學校轉咗直資,同埋考IB同IGCSE唔考會考,咁就立即少三成客,所以現代一上市就知道玩完,因為2006年去到2011年班人上F5就露底,大把人都唔玩就係2012年成為分水嶺

連自己朋友個仔女都考IB,仲教人考DSE?
想知英文補習老師有邊幾個真係有料?

另外12~13年果陣英皇有個肥仔教maths,咩數學之神
而家仲有冇撈?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞