補習天王大爆當年補習界黑幕!現代教育創辦人Ken Sir談名師鍊成術, 趙善軒爆中文貼題9成呃人?

697 回覆
353 Like 8 Dislike
phd如果做返學術field
邊到搵到幾十萬月薪
學生心態有幾種吧

人有我有
補左習,拎唔到a,係我既問題
冇補習,拎唔到a,係我唔夠資源既問題

人懶麻
有人懶人包,唔駛返學上堂聽垃圾野,out c野
有人同你講包生仔,乖乖地做晒佢d野就有A/B,幾撚爽

我當年textbook都係冇打開過
全部靠佢地notes,有d自己有去補,有d上拍賣買notes返黎,
就ko左公開試,幾方便,
唔駛自己搵參考書,唔駛自己睇syllabus,唔駛自己過濾任何野

不過習慣左速成班,
上左大學發生好多後遺症
學問唔係咁學
同埋只係一個考試機器,什至會睇唔起考試
長遠黎講對人生冇咩幫助
個陣時,佢有問我其他科考成點

我話我其他科冇補你現x
佢話唔緊要,你如果A左黎影相都有錢收
我諗都係一種啟示,
有時死做爛做係商業上冇意思(我唔係講藝術水平,科研水平)
識玩包裝比有冇內涵更重要
但諗返起呢個幾千萬
就係靠咁多位打份牛工既父母供出黎

真係只能嘆氣一個扭曲既制度成就左一個扭曲既巨人
phd係香港做學術
人工重少過中小學教書
我覺得以前 AL 號稱全世界最難,呢句可圈可點

師兄唔係同你引戰,但以我所知日本東大個堆同埋要入韓國SKY大學
考既試都唔會差得個AL吧,
當然當中有好多考慮因素,syllabus等等

但任何東亞國家引入普魯士教育再溝舊時個種金榜提名考試制,
都係越玩越偏
之後不外乎周圍R funding
好似周圍乞咁

唔係點會咁多學術界出返黎商界,
社會經濟做就成咁,呢個水平既問題要交返比政府planning個班人
中學生唔知架嘛
kensir應該學馬雲拍返套一個打十個既電影
我記得當年英皇有個叫wilson liu?

我冇補過佢,但係聽同學仔講返佢d 咸濕gag都幾好笑
呢班人好多都主打包裝marketing,
唔拍戲真係晒左
以前有個中學老師都係咁講 話本textbook冇用 叫人直接做pastpaper背marking好過
我諗其實人人都睇到

學生少左考試又左一個
睇到睇到
但要知幾時應該放手,就係一個投資者既問題
kensir如果用都有炒股,應該都幾好成績
突然諗起佢把笑聲
AL最難係中化, 果幾篇文反科學又反智, 花最多時間係讀佢, 好在最後合格. 其它科hea讀都pass.
唔駛佢講大家都知

老實講textbook又係另一個垃圾界別,
幾年又改版,
加下d垃圾圖,
加好多side information懶係提高學生既興趣,
d 練習有幾廢都算

垃圾考評局得閒改下syllabus,又要出新書

根本成個做教科書界又係毒瘤
不過錯唔係佢地到
呢個問題係由上而下

一日個教育制度咁撚垃圾
一日就有更多呢d問題
(不過教育局班高官,
個個仔女唔係i-school, st-paul co之類名校之後飛去外國讀,
之後一係讀外國名校,一係non jupas返黎讀神科,

個教育制度有幾垃圾佢地都冇咩所謂)
最難又因科而異既,好難咁比,
不過AL最大問題係成日玩鑽牛角尖,
玩撚死你D學生,
個考試本身又係ON9,

有好多唔同類型學生,
有D學生佢都醒,但係咁撚長既syllabus佢唔能夠同時間兼顧
變左你d野越難越長其實只會favor 某一類人,
但係社會人力資源分配上,咁樣會阻礙左好多人才

英國又一早同一科斬開6個考試,
我意思係好多野keep到而無需妥協, 例如考試個深度,難度,
但香港教育局冇做過,最叻玩政治正確

人材分配咁樣玩,最後咪又係香港個社會自己受返
李十X都係咁啦,如果獲獲食到盡,邊個來買你批貨
嗰陣時賣一定有傻仔要
一般人都以為補習社會越做越大
街市買菜咩?
今日賣聽日就賣得出?
早洩
有人有ken chan 真人相未
真係花無百日紅,做人嘅嘢見好就要收
蕭源都去咗坐監,嗰陣佢貼中凍檸茶都好勁
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞