補習天王大爆當年補習界黑幕!現代教育創辦人Ken Sir談名師鍊成術, 趙善軒爆中文貼題9成呃人?

697 回覆
353 Like 8 Dislike
點線面at on in
佢得grammar force係叫做學英文
wllee冇咁多股份架
好似dick hui仲有係補習界?想知。當時覺得佢幾謙謙君子
dick hui變左做license 式經營
三間都有得補佢
係咪Johnny chow
我覺得似林家棟
張五常教授個啲真係叫你自己睇經濟解釋

個陣一堆名師 都係標榜自己係佢入室弟子

仲有阮志華條HiHi
Money and Banking 玩到勁複雜
我都係古代做過幾年
5**最高比率嗰個丫MA
聽學生講,隻碟仲係播足三年都係嗰隻

嗰時佢本來係本 Outline 都話自己叫 Live班
後來好似比人投訴,俾最大粒嗰個 course admin 叫佢改做所謂既 LV班
日校老師 真係廢到仆街
照書讀一次就當教左
完全幫唔到你清concept
比較想知w l lee 去左邊
個訪問幾有趣

其實洗唔洗補習因人而異,有人天資聰敏無補過就考10A9A

不過個人經驗過我知,拎A去得補既心態其實已經係精通左9成9, 去補習係以防萬一

如果你話本身果科唔識唔明,想靠補大型補習社拎A
我覺得成功率會低好多,起碼一定唔係A頭果班

當年我自己穩A既科去補習都係當食花生,佢講得既都一早識

有d 唔識既科去補都係唔識,尤其名師節奏好快根本吸收唔到

舉個例
英文P Chan 一味抄都on99, 抄完唔知點運用根本哂時間
數學wl lee 講得勁快,如果數感差去聽都係跟唔到
wl lee 以前補佢live完全唔明
跟住有次好彩跟左video 助教講書,反而單對單問答好細心咁解通左好多

果陣佢推斷我應該拎E但都好有心教
最後竟然負碌A 左
都算感恩
Exon Daniel而加做緊咩
Econ Daniel
其實仲有教緊
不過已經唔多人識佢
又真係幾好駛好用 學到野
利申 打左十年MNC工都黎緊
1%?
講緊年薪80萬已經係top5%人
係30歲已經年薪80萬可能得0.5%人
更何況1000萬?連醫生大部份做成世都冇年薪1000萬
k kwong 成日搶ken sir咪, 煩左少少
未,但近年似乎Billy人數多少少
英皇Ken Chan 仲係唔係香港做?
之前講唔可以出樣係因為同時教緊大學??
我果時個19 miss 唔識教
叫你背vocab 默書果d 無謂野ja
而家入大學咁易,同埋Asso又咁易入返大學,仲可以直入yr 3, 根本花既時間一樣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞