補習天王大爆當年補習界黑幕!現代教育創辦人Ken Sir談名師鍊成術, 趙善軒爆中文貼題9成呃人?

697 回覆
353 Like 8 Dislike
根本唔駛補, 有心讀嘅, 善用學校嘅資源, 再加自己努力, 已經夠晒
無心讀嘅, 補唔補都無分別㗎啦
以前 AL 嘅內容, 係單靠學校師資同埋自己努力都唔足夠
對佢嚟講搵到錢就得啦
咁唔係間間學校師資都咁好架嘛 當年我中學某啲科又真係教得衰過出面
其實好多人無提過另一個問題就係
dse難度降低左太多

根本勤力d做下textbook 做下pp已經夠保合格

syllabus範圍又細左咁多 根本再無tip題呢個概念 舊時AL 物理/化學 tip中題essay真係可以差1個grade

仲有舊時AL evenCE 好多名師會隔空話對方某條答案/解法唔岩 , 嘈下嘈下就make左noise

d光環都係咁樣製造出黎

連學校老師都派佢筆記咁教

econ當年Daniel都好出命
pchan抄筆記抄成堂而家仲教緊
但其實補習真係因為科技式微?用app/網上補習好似依家都係小眾。
iPhone 可能有影響, 但唔係最主要因素
最主要係學生人數少咗, 入學競爭細咗
如果依家變返每屆十幾萬人爭萬幾個學位
一樣可以谷返起補習社個市場
私補
唔一定係好formal既補習
但資訊流通左,
notes past paper 應試心得, 上網要咩有咩
佢當年就係上phd or 入遵理2簡1
疫情一舖打冧大型補習社
未來幾年 香港教學全面赤化 同愚民政策下
其實呢行都玩撚完,
正如本身DSE對呢行帶黎既唯一翻身機會 -通識科
已經拜拜了
咁點睇個主因都唔係疫情
疫情只係咁岩推倒現代嘅最後一根稻草
珍 現代疫情前已經好少人
lm
好奇一睇 現代個網2021年4月仲有班報 係咩事keep得返1間繼續做?
加埋文憑試已經係2等考試
左改右改搵鬼讀
啱啱先睇完條片

講開英文有冇人現身說法下究竟Calvin Sun有冇呃過人
同埋佢啲技巧有冇用
冇惡意但係覺得佢好似真係幾勁所以想睇吓大家對佢有咩睇法
而家變曬mirror廣告
支共恨不得你香港人愈教愈蠢
方便佢d所謂專才入場
讀完再講
想廢咗隻手嘅可以去參加P Cham嘅英文補習班
又上堂抄到落堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞