補習天王大爆當年補習界黑幕!現代教育創辦人Ken Sir談名師鍊成術, 趙善軒爆中文貼題9成呃人?

697 回覆
353 Like 8 Dislike
scmp
雲哥有份
有冇人知當年現代李偉樂搵返嚟教maths嗰個eric lo 去咗邊? 呢個真心教得好

有次我學校有活動,我同朋友去唔到上堂,佢叫我地去hku搵佢幫我地補課
其實佢冇錯啵
科技發展已經可以取代親身去補習社
加上查資料咁方便
一部電話咩都搞掂

補習社都開始沒落
仲有做,入咗燈塔
而家做咗市場領導
佢好似教日校攞好多獎,當年喺hku做緊research俾李偉樂拉佢出嚟幫手
補肥蕭真是好著數 靠出古惑有真試題。
貧窮輸在起跑線
有冇人知現代教地理嘅Samuel Chan去咗邊?
呢間老細係arthur kho又係補習名師
Arthur有投資,但老細應該仲係gbus grad果個
又唔好下下話呃錢

其實多人補既名師,
咪理佢本人識唔識,
事實上佢地既小技倆真係幫到理解同讀書
而且佢地真係有lone路幫你貼題
仲會幫你節省好多時間去做題目分類
價錢亦好大眾化
好多家庭都承擔得到

重點係
學校d老師真係廢丫嘛
唔止,仲有討論區,有d野上連登問會有高手。

依家成日賣廣告果個補習app, 我睇片都係即時俾答案用家,都唔係教既
大型補習社大班咁上同日校本質上冇大分别, 就算你教到識飛, 一樣做唔到照顧個别學生需要, 久而久之學生就會發覺佢地係大型補習社搵唔到需要既野, 寧願搵大學生私補, 有咩唔識就即場問, 所以話補習呢行息微其實只係大型補習社
對中小型補習社加埋私補其實冇咁大影響, 武肺疫情下學生返少左學可能仲好搵左添
加上而家資訊比以前流通得多, 一堆補習kol用ig youtube俾你睇到佢地教成點, 你落幾多錢補習天王廣告都比唔上
呢樣野係返唔到轉頭, 就算而家有返每屆十萬考生, 去返CE AL制度, 大型補習社都唔會再風光, 只會百花齊放更加多中小型補習社同埋私補
我日校果個完全唔識教,成日係到吹水話自己英文叻我都唔知佢jm9連past paper都唔做

後黎去補習,條友好正,份practical skill卷人地係教技巧,點知條友話呢份野有名你叫,所以要practical, 於是佢即場同大家一齊做,邊做邊解,我咁廢果份野都合到格都係靠佢。
乜真係有人會補Gavin Chiu架咩
作文我都係skill派,唔好講背句子,淨係點寫議論文,寫到可以方便俾人俾到分,都真係技巧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞