補習天王大爆當年補習界黑幕!現代教育創辦人Ken Sir談名師鍊成術, 趙善軒爆中文貼題9成呃人?

697 回覆
353 Like 8 Dislike
有幾努力
呢個真 好多都脫哂節
跟住好多中六生仲用ce思維考al
仲要係做教育界
燈塔始終有1半係做重讀日校

仲記得上英文補習講笑話

話唔好揀微軟 要長實
同意,幾估唔撚到Ken sir為人
尤其而家冇包袱大方承認自己係一個生意佬
當年cs講過自己都曾經有上過佢堂
但應該未必有香港時咁集中,真真正正有補習名師,一個二個每年幾千個學生
冇睇片冇追post
不過呢個阿叔幾掂
咁就千幾二千萬一年
佢同期留係大學做lecturer個班4皮一個月仲要三年續一次,慘撚過做pc仔
真係同人唔同命
教英文嘅Jess Wong
本身幾有料,可惜紅唔起
係呀佢個狗屎運就係原本做後備,突然有機會頂正選嗰位名師坐正
但之後吸到咁多學生唔多唔少有佢嘅實力喇
佢又真人又video又錄影 仲有出書同notes
人生5**

細個經過現代見到costa嘅廣告都會笑到仆街,唔明點解女老師中得佢咁豬,仲有點解會有人想補通識
K kwong其實以前出名咸濕
講波多野 講av
LS就嚟收皮啦喎
12-13年有8萬至10萬人考大學
依家可能得番4-5萬人考
但通識唔補唔會識exam skills
齋吹水好難高分

利申:當年retake全靠Costa個精讀班幫我由4升到5**入U
大家唔好晒咁多時間學英文啦

好似ken sir咁動動腦玩包裝玩生意先生活無憂
補充番 ( 比啲太耐冇留意呢啲嘢嘅人 ) :

DSE replace 左 O-Level / GCSE 同埋 A-Level.

香港學生人口 06 - 16 差唔多跌咗 20%.

https://www.censtatd.gov.hk/tc/EIndexbySubject.html?pcode=FA100275&scode=370
諗起長江中心

普通人只會成日想食盡條水,
覺得自己可以捉到最高點
成日覺得KEN SIR好撚仁
個女designer一邊比佢屌緊一邊整
搞到英文都打錯字
我相信大家出黎做野之後
其實好多人都係呃呃氹氹,玩政治

講得唔好聽,其實大家都係sale屎姐,
分別在你係sale野比你上司(好做得野阿/公司靠你賺左幾個project)
一係sale比出面d老闆
刷鞋仔,世界仔太多啦
我覺得佢上市就係為左殺雞取卵,
本身呢間公司佢已經cap水cap到生活無擾

比著係你,已經袋左5,6千萬什至1億
間公司每年最多都賺咁多,冇增長率,黎緊仲越黎越少學生
每年妹下妹下咁賺幾千萬好,定係cap水走人

不過講開又講,錯既當然唔關ken sir事,

但政府(當年)對於成個考試制度搞到咁
變成咁多cap水business model,但都冇解決任何問題
成就左一間又一間吸血公司
又玩尻d 學生

一個又一個垃圾制度,比好多唔同機構撈油水
副學士,東大之類
都幾令人心淡
呢種mk味估唔到咁長青
到宜家咁殺食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞