補習天王大爆當年補習界黑幕!現代教育創辦人Ken Sir談名師鍊成術, 趙善軒爆中文貼題9成呃人?

697 回覆
353 Like 8 Dislike
係唔係現代以前教Maths 個個? 係的話我細妹以前中四補過,好似都教得幾好
係 肥肥地 幾好笑 唔知而家搞咩
點會錯
roger 標榜ce 同 a lv 都係 a(1)
佢教你點去估未見過既vocab
同埋睇前文後理
ken 就永遠搭一個鬼仔
佢就係度吹水、再叫鬼仔同我地一齊做past paper
同埋成日串同行另一個呀sir(唔記得名)
又成日提早放學
你老母我d補習錢係返m 記賺架
咁就比你吸左
屌你老母
當年AL phy係補ken chan,佢用彩色notes易睇好多,好過cw shum係黑白色
全個英皇 好似得佢用公仔 黎做麥頭...
BTW, 記得佢好似係無degree 去教的, 唔知有無記錯
K Kwong 好撚煩膠好想叫佢收聲
我都記得提早放學

我就冇見過鬼仔
成個訪問咁似罪光燈 問返佢地當年個d犯罪手法
有冇原因?聽過有人話佢做日校老師 可以同時做補習佬?
田雞
移民潮
競爭大,廿年前補一個月600,廿年後又一個月600,賺條毛
廿年前個個考本地試
而家選擇多咗,最有錢嘅讀國際學校,中產請人上門專人跟進,大型補習社變咗窮人恩物
正職唔係教大學咩?
真係有排講

咁你有冇聽過啟道研習院?
中學教師的薪酬架構, 係好多年前制定, 之後一路每年跟政府工加薪, 所以去到依家就拋離左市場水平
幾十年前, 教高中的老師水平好高, 部份真係大學高材生, 值得逗這份薪金
後期中學教育普及化, IEd 又量產教育學位, 水平變成點, 大家都知啦
只係因為有教協坐陣, 政府一直都郁唔到佢地, 只能一直俾佢地年年加薪
而家小學補習連鎖嗰啲,起碼過千一個月,每科每堂一小時,一個月四堂
係! 連內行人都形容:
AL係踢足球, 要鬥技術攞分
DSE 係打籃球, 要鬥小心唔好失分
想當年我d英文都係靠補習天后build 番黎,真係basic advance 都係
邊個行內人咁On9格硬用運動做比喻
唔係咩撚野都要比喻架
On99
咁勁
連登: 香港萬惡樓價為首,所以就要比較。
果陣時補過佢一個月精讀班...廢撚到嘔乜撚野神技 屌你老母慳果幾秒 但用落又唔係好大信心
完全明 個陣我英文又係廢,p Chan 個種又唔太岩我,我係底個浸都好多concept 都唔太ok, 但補左個老師之後改變我一生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞