淘寶耳機集中討論帖(7) - 此膠假作真時真亦假

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

我見dcfever 好多人放全新日水 3000
唔知有冇伏

想做勇士3千買部300R,交收時有咩要注意和check?

本身睇lee個post只係諗住買ZS5過下癮用iphone6聽下歌,但家下傻下傻下錦買左部唔知會唔會中伏的300R,家陣番屋企試。想問下如果耳機想買好少少,2千5以下應該買咩好?se535?im03?Sth-ls300?定係淘寶有咩好介紹?

好似幾多人推老忠a4

本身用緊咩耳機?

我真係新手,年半前咩都唔識買左隻se215 special,果時覺得個隔音幾好,又有base,但之後我就放低左。到左今個月頭左右我個朋友介紹我睇lee個post,就買左zs5,家下又想試下有部player就又買埋部300r。
我好似一步一步錦燒錢。

我都係岩岩玩, 又係買隻K3之後中伏
初初諗住用iphone聽, 之後覺得煩諗住平平地買部player, 買左xduoo x3 , 後尾想好聲d又買埋xduoo xd-05既amp來推, 上網睇人話換opamp又學人換左粒Burson V5i , 跟住換埋線同耳膠, 最後都係覺得d聲未夠好,又買埋DP-X1A , 好似無底深潭咁

我部窮撚X3仲用緊,好使好用
好多自助人生自毒計劃學員係樹些呀心得,好感動

想做勇士3千買部300R,交收時有咩要注意和check?

本身睇lee個post只係諗住買ZS5過下癮用iphone6聽下歌,但家下傻下傻下錦買左部唔知會唔會中伏的300R,家陣番屋企試。想問下如果耳機想買好少少,2千5以下應該買咩好?se535?im03?Sth-ls300?定係淘寶有咩好介紹?

好似幾多人推老忠a4

本身用緊咩耳機?

我真係新手,年半前咩都唔識買左隻se215 special,果時覺得個隔音幾好,又有base,但之後我就放低左。到左今個月頭左右我個朋友介紹我睇lee個post,就買左zs5,家下又想試下有部player就又買埋部300r。
我好似一步一步錦燒錢。

初初諗住用iphone聽, 之後覺得煩諗住平平地買部player, 買左xduoo x3 , 後尾想好聲d又買埋xduoo xd-05既amp來推, 上網睇人話換opamp又學人換左粒Burson V5i , 跟住換埋線同耳膠, 最後都係覺得d聲未夠好,又買埋DP-X1A , 好似無底深潭咁

我部俾左老豆用 XD
反而岩岩試左平衡線
同用amp推效果差唔多
音場闊左人聲又好左
攪到部XD-05又掉左係度

好似幾多人推老忠a4

本身用緊咩耳機?

我好似一步一步錦燒錢。

我部俾左老豆用 XD
反而岩岩試左平衡線
同用amp推效果差唔多
音場闊左人聲又好左

我怕換好多次錦仲燒錢,所以一黎就買左300R和打算買隻2,3千的耳機玩左先,之後一路了解下耳機先和存番d錢先再買amp和升級d線。
新玩具 xduoo X10

老正耳機帖都見到

平左嗎, 果時睇好似要過千
放k3 藍色
有一年保養
https://t.me/Water64

好似幾多人推老忠a4

本身用緊咩耳機?

我好似一步一步錦燒錢。

我部俾左老豆用 XD
反而岩岩試左平衡線
同用amp推效果差唔多
音場闊左人聲又好左

我怕換好多次錦仲燒錢,所以一黎就買左300R和打算買隻2,3千的耳機玩左先,之後一路了解下耳機先和存番d錢先再買amp和升級d線。

我想買老忠A4 , 但無得試唔敢出手

本身用緊咩耳機?

我好似一步一步錦燒錢。

我部俾左老豆用 XD
反而岩岩試左平衡線
同用amp推效果差唔多
音場闊左人聲又好左

面書搵港人限定,佢有得試

平左嗎, 果時睇好似要過千

嘩800蚊

我好似一步一步錦燒錢。

我部俾左老豆用 XD
反而岩岩試左平衡線
同用amp推效果差唔多
音場闊左人聲又好左

面書搵港人限定,佢有得試

search到, 謝謝介紹啊
想請問一下你地部player通常係點入歌呢?用joox music? Spotify?kkbox?
想請問一下你地部player通常係點入歌呢?用joox music? Spotify?kkbox?

dl完抄落去

dl完抄落去

有冇咩網站可以推薦下?定係你地用Apple music果d?
有儲開碟同多朋友
留明

dl完抄落去

有冇咩網站可以推薦下?定係你地用Apple music果d?

朋友 支持正版

dl完抄落去

朋友 支持正版

好,收到!
Ownluxe 啲線o
Ownluxe 啲線o唔ok
Ownluxe 啲線o唔ok

呢個post無人買過我嘅線,老客戶同台灣嘅客就有唔少
所以你想問得唔得都無用架啦
我自己個身份講又比人當傳教
所以無信心唔敢試嘅就買呢度巴打包膠開嘅亮點線啦

其實部野有咩問題?
我見同事用又無聽佢有咩怨言啊

主要係使用體驗唔好, 拔插頭冇得自動停播要手動停,lock screen好多時唔小心 按返個play掣(單手按power掣好易按到另一邊個play/pause掣)搞到冇哂電。
主播放程式有bug/造得唔好,最後裝第三方播放算數
Moov 用到,不過offine list 要load 一陣
播歌冇問題,聲2.5mm 比 3.5mm好,第三方app 用到不過唔順,主系統你覺得正常要有既野佢可能冇(or 可能會有更新?)

要用得爽建議買返日系大廠,out 筆同一定要行an你就試真d先買,平常心用是ok的

佢唔用跟機果個播放器, 因為d聲都幾衰
俾左錢買onkyo個apps
但d功能衰到無朋友, 因為對比過我部DPX1A
DPX1A跟機果個播放器功能好太多
之後依家轉左用海貝

Poweramp都ok呀

我用開neutron music player
有無人都有用

好耐之前用開,但個UI

其實如果識搞個setting嘅話其實可以好順,雖然個界面唔係好好睇,但係有種舊時代電子嘢嘅感覺,幾唔錯
個人對比過唔同嘅apps,基本上海貝,foobar2000同poweramp嘅beta版hifi輸出都係果種HIFI味,姐係空氣感較明顯,聲場結像比較大,人聲有適當距離同埋比較甜
好聽係好聽,但係會feel到唔太適合監聽

唯獨neutron聲場比較細,人聲都比較近,唔太強空氣感,但係可以feel到係似無渲染,還原檔案為主,好接近監聽feel

之前聽人講poweramp好味精

以前真係好味精,電子味好重,之後就好咗好多,不過我始終都係neutron迷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞