淘寶耳機集中討論帖(7) - 此膠假作真時真亦假

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

DAP 可以試下以下幾部

1000內
Xudoo X3
山靈 M1

1500內
Xudoo X10
山靈 M2s
Aune M1s

2200內
XDP 30R 日馬又減左價,有買襯手

我上網睇下,發覺XDP 30R唔錯,邊道買到2200內?

日本AMAZON

如果係日本AMAZON買,介面會否有繁體中文?而且香港會唔會有邊間信得過的店鋪買到?

有中文
香港買最平都2800

搭單問下有冇可以裝到KKBOX 又係2,3千蚊左右既DAP推介

X5iii好似得

我剛剛都上網睇到fiio x5iii好似好吸引下,但佢話要有埋耳放先好,lee隻係唔係淘寶淘?

如果用3.5頭
係要加amp先好聲
除非用2.5玩平衡

Fiio不了
部dpx1個3.5頭鬆鬆地,邊到有得整

FB搵間叫Romi audio

如果係日本AMAZON買,介面會否有繁體中文?而且香港會唔會有邊間信得過的店鋪買到?

有中文
香港買最平都2800

搭單問下有冇可以裝到KKBOX 又係2,3千蚊左右既DAP推介

X5iii好似得

我剛剛都上網睇到fiio x5iii好似好吸引下,但佢話要有埋耳放先好,lee隻係唔係淘寶淘?

如果用3.5頭
係要加amp先好聲
除非用2.5玩平衡

Fiio不了

幫手debug同testing 用戶體驗可入

有中文
香港買最平都2800

X5iii好似得

如果用3.5頭
係要加amp先好聲
除非用2.5玩平衡

Fiio不了

其實部野有咩問題?
我見同事用又無聽佢有咩怨言啊
部dpx1個3.5頭鬆鬆地,邊到有得整

FB搵間叫Romi audio

Thx巴打,搵搵先,兩隻耳機都未到好痛苦!

恆x隻自私535又未打黎,隻北斗星又起碼6月8先出現

有中文
香港買最平都2800

X5iii好似得

如果用3.5頭
係要加amp先好聲
除非用2.5玩平衡

Fiio不了

其實部野有咩問題?

主要係使用體驗唔好, 拔插頭冇得自動停播要手動停,lock screen好多時唔小心 按返個play掣(單手按power掣好易按到另一邊個play/pause掣)搞到冇哂電。
主播放程式有bug/造得唔好,最後裝第三方播放算數
Moov 用到,不過offine list 要load 一陣
播歌冇問題,聲2.5mm 比 3.5mm好,第三方app 用到不過唔順,主系統你覺得正常要有既野佢可能冇(or 可能會有更新?)

要用得爽建議買返日系大廠,out 筆同一定要行an你就試真d先買,平常心用是ok的

呢兩部都係行android

我睇睇下都係想買300R 反正上日馬買唔會差好多,但我係日馬買係唔係行貨?而且有冇保養的?

同人收二手吧,而家買唔抵

二手我怕壞,又冇保養。睇黎都要挨貴貨係日馬買算了。唉真係喊呀,貴成千蚊。30R冇android 好似冇咁方便。

日馬都冇保養
在意保養要買返行貨

日馬都冇保養?我見佢有得加錢5年保養ge?錦ge話我不如係香港買水貨算?

話明日馬買嘅機 緊係水貨啦..
佢係有得加錢延長保啊 住響日本咪啱用囉..
水貨行貨係睇邊度代理嘅嘢響邊度用 響日本係行貨嘅機嚟到香港咪即係水貨囉..

香港邊道買300R水貨比較好?

我見dcfever 好多人放全新日水 3000
唔知有冇伏

二手我怕壞,又冇保養。睇黎都要挨貴貨係日馬買算了。唉真係喊呀,貴成千蚊。30R冇android 好似冇咁方便。

日馬都冇保養
在意保養要買返行貨

日馬都冇保養?我見佢有得加錢5年保養ge?錦ge話我不如係香港買水貨算?

水貨行貨係睇邊度代理嘅嘢響邊度用 響日本係行貨嘅機嚟到香港咪即係水貨囉..

唔知有冇伏

我自己係日馬都要3500
新手入門想幾舊水買耳機買邊隻好

bd005,zs3,zs5,k3等等

X5iii好似得

如果用3.5頭
係要加amp先好聲
除非用2.5玩平衡

Fiio不了

其實部野有咩問題?

主要係使用體驗唔好, 拔插頭冇得自動停播要手動停,lock screen好多時唔小心 按返個play掣(單手按power掣好易按到另一邊個play/pause掣)搞到冇哂電。
Moov 用到,不過offine list 要load 一陣
播歌冇問題,聲2.5mm 比 3.5mm好,第三方app 用到不過唔順,主系統你覺得正常要有既野佢可能冇(or 可能會有更新?)

要用得爽建議買返日系大廠,out 筆同一定要行an你就試真d先買,平常心用是ok的

佢唔用跟機果個播放器, 因為d聲都幾衰
俾左錢買onkyo個apps
但d功能衰到無朋友, 因為對比過我部DPX1A
DPX1A跟機果個播放器功能好太多
之後依家轉左用海貝
新手入門想幾舊水買耳機買邊隻好

bd005,zs3,zs5,k3等等

果日借左人地隻BD005來試, 音質唔差得過K3
但價錢平好多

如果用3.5頭
係要加amp先好聲
除非用2.5玩平衡

Fiio不了

其實部野有咩問題?

之後依家轉左用海貝

Poweramp都ok呀
啱啱落單淘咗隻ks zs5 嚟試下玩 想請問下巴打意見 應該買邊條線配佢好?

如果用3.5頭
係要加amp先好聲
除非用2.5玩平衡

Fiio不了

其實部野有咩問題?

之後依家轉左用海貝

Poweramp 特別鍾意佢個EQ,不過播唔到DSD同停咗開發(好似係)
我都覺得海貝同onkyo 好聲過原廠嗰個,但要開An mode 先用到果下

日馬都冇保養
在意保養要買返行貨

唔知有冇伏

想做勇士3千買部300R,交收時有咩要注意和check?

有冇人用過呢部
岩岩IM 50 斷左個線插
要換條線 有冇推介

如果用3.5頭
係要加amp先好聲
除非用2.5玩平衡

Fiio不了

其實部野有咩問題?

之後依家轉左用海貝

我用開neutron music player
有無人都有用
岩岩IM 50 斷左個線插
要換條線 有冇推介

我個人覺得你直接換一條耳機都可以提升好多
IM50嘅聲真係唔得掂,唔好曬錢係換線度
啱啱落單淘咗隻ks zs5 嚟試下玩 想請問下巴打意見 應該買邊條線配佢好?

最簡單未試下單晶銅線,想平衡小小嘅話就單晶銅鍍銀
至於邊度有得賣我之前回過post講

隻耳機都未到就要買升級線?平平地有以下推薦,落單時同店主講用cm插頭(0.78針)

置頂188銅線 / 亮點126銀線

http://c.b1wt.com/h.S1hBsz?cv=zb3WZFqfOHu&sm=c9a1ec
http://c.b1wt.com/h.S1hDl8?cv=xTGrZFq4v6a&sm=6d9e8b

Fiio不了

其實部野有咩問題?

之後依家轉左用海貝

我用開neutron music player
有無人都有用

好耐之前用開,但個UI

有冇人用過呢部

你會後悔
如果睇樣係可以買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞