[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(268) 睇#1

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
差唔多,正常。
只要真係有顯示卡卡俾到你嘅就玩得過
落咗去問見佢有現貨所以問吓大家意見

因為小弟第二次砌⋯
thanks

等咗幾個月都冇卡⋯

當初仲笑鳩人傻仔一開始就狗衝
如果啲卡供應充足時,呢$14k果條算嘛嘛但合理。

而家就只要真係有卡已經算係咁。
多謝Ching意見
佢砌嘅話好似包5年保養,你問佢CS 揾個時間掟上去俾佢啦
懶人包版本:

google psu tier list

啲人通常貼喺 linux tech tips 嘅 forum度
就係搵過呢個list,好多香港冇得買
同埋top tier個d都要成千蚊,冇乜筆直
最平enermax df 750蚊有交易,但貴個d 1200-1300都有,其實典分
屋企部電腦開機之後 螢幕話detect唔到signal 之前已經發生過幾次 之前都係重插ram就開得翻 試過monitor同線都無問題 會唔會係主機板燒咗 應該點test?
https://www.gamingscan.com/psu-hierarchy/

GIGABYTE 果隻咁平都TIER S真係估唔到
好似成十年保養
睇錯
係TIER 1先啱
SFX / -L 850w 有咩牛推介?
佢哋果啲分法係 真實測試 & 有電子友睇零件 spec, 大家啲結果夾埋出 list。

建議用法係你見到一隻你目標嘅火牛,然後查下佢啲 tier。唔係 not on list / 太差就 ok,想要更好先+$ 再揾。

最高級嘅係 state of art ,正如啲 HEDT 唔係個個都砌得起。 一粒 HEDT 嘅 cpu 都貴過成部電腦唔奇 ( x-core / threadripper) ,普通電腦唔會用到呢啲 cpu & psu 。
冇得選擇嗎
思思牛出左未?
CORSAIR / FSP / SEASONIC

CORSAIR sf750
3080ti仲未公布規格
有啲擔心1000w夠唔夠用
3080+10900k 1000w都好似勉強夠負載
見上面好多人問電腦問題
不過隔住個mon始終無辦法幫你太多
最好都係搵返砌機嗰邊保養
因為人為失誤整壞野 可能唔會保

如果你真係好心急 想自己試下
就睇落去啦
事先聲明壞咗唔關我事

最常見嘅問題就係ram
試下拔插下啲ram 插一條/放唔同slot
如果唔係新ram 已經用咗好耐
可以試下用擦膠細細力擦下啲金條
但小心唔好做多 因為會影響lifespan

其次就係bios
有時裝新野要更新bios先行到
更新bios之前一定要記得back up

如果都係唔得
最好搵返砌機嘅鋪頭幫你整

有啲廠商主板有debug燈(e.g. MSI)
對解決問題好有幫助
希望未來其他廠商都有呢個功能
黑人問號
1090K先300W
3080先400W
你會同時full load得晒
仲要長期
想裝黑蘋果, 邊度可以揾到list?
所以唔可以齋睇牌子,要睇埋系列。

好多大牌子都有出 cut cost 嘢
sf750 長城代工
雖然係好心,不過啲新手有問題最後先應該叫佢哋掂 bios。

因為 bios 更新中間有咩事停咗唔係下下都救得返,塊板有機會直接報廢。而且bios 出事會連保養都失效埋,新手唔熟嘅話真係最好搞完啲簡單拔插後就直接去揾電腦鋪。起碼件有問題時唔會令到個保養無效。

debug 燈其實已經間間廠都有出,不過平價板唔會有咁解。 因為始終都係成本,而本板就係鬥緊果少少差價。

中價板開始就大多數都有燈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞