[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(268) 睇#1

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
1 x Intel® Core™ i7-10700
價錢:$2,290

1 x Gigabyte B560M AORUS PRO AX Micor-ATX
價錢:$1,250

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$1,290

1 x Seagate Barracuda® ST2000DM008 2TB 7200rpm 3.5
價錢:$419

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$870

1 x Antec NeoEco Gold Series 650W 80Plus Gold Semi Modular
價錢:$579

1 x SilverStone Precision Series PS15B Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$288

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

1 x Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 完整版 USB
價錢:$1,260

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,595
https://www.faroll.com/customize#MjA1NywyMjIxLDMxOTEsMzMwNywzNDY5LDM4NTQsMzk0LDQwNDcsNzc4
TT?
NZXT
唔睇價錢
10700 唔用750ti 都可以用住先
同埋多兩核
各方面都好似好過11400f?
順手改咗隻牛,750W 夠用有突。(3090都夠)
之前果隻係佢揀好咗我廢事掂,but 如果你想預大啲日後升級其他耗能王 & 瘋狂OC 可以用返。

1 x AMD Ryzen™ 9 5950X
價錢:$7,699

1 x [砌機優惠]Gigabyte X570 AORUS MASTER ATX
價錢:$2,650

1 x G.Skill Trident Z RGB Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 4000MHz C19 F4-4000C19D-32GTZR
價錢:$2,770

1 x WD Enterprise Ultrastar He12 DC HUH721212ALE600 12TB 7200RPM 256MB 3.5
價錢:$1,999

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,399

1 x Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 3080 MASTER 10GB GDDR6X (缺貨)
價錢:$8,999

1 x Corsair TX-M Series™ TX750M — 750W 80 Plus® Gold Semi-Modular
價錢:$989

1 x Gigabyte AORUS C300 RGB Tempered Glass ATX
價錢:$849

1 x NZXT Kraken Z73 360mm with LCD Monitor CPU Liquid Cooler
價錢:$2,199

2 x Noctua NF-A14 industrial PPC2000 IP67 PWM
價錢:$560

1 x ASUS INTERNAL BD-COMBO - BLACK (BC-12D2HT)
價錢:$509

1 x Microsoft Windows 10 Pro 64 Bit 中文繁體版 OEM
價錢:$1,150

1 x ASUS Strix Soar 7.1 PCI-E Sound Card
價錢:$760

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。

總計: $32,612
https://www.faroll.com/customize#MTA3NSwxMjE3LDE0MzAsMTc2NiwyNTg4LDI4MDMsMzE5NCwzMjM5LDM3MzcsMzc3Miw2MDgsNjA4LDY3LDc3Ng
一定10700好啲,價錢同核都多啲.......
同廠最多性價比唔同,但唔會 好少會貴咗但效能差咗 (11900k)
貴400 我用佢算
等display 降價再換
k系貴 800, 問題係貴完仲要廢咗
買10900k 勁啲唔好?
i9要上水冷
11900 真係笑話黎
i mean 買10700
好過11400f
https://www.faroll.com/customize#MjA3NywyODg4LDMzMDcsMzUwNSwzNjMwLDM2NjksNDAxMiw0MDg2LDc3OA
自回,已更新list
(呢期顯示卡貴到傻,諗緊等唔等六月新消息)
無野了啱啱禁又activate返
巴c想問駛唔駛等埋3080 Ti ?🤣
VSK10 VSK3000 VSK4000好似都係金屬側板
貴野有fractal design同cooler master S400/NR400
支箱先馬趣造IM淘寶平過香港買
PS16好似都係
多數平箱都係金屬板
落場睇下現貨有咩合眼緣就得
請問最接近3700x 既5系CPU 係唔係5600x呢
最近用部機畫autocad 都lag lag地
要的起心肝想換想左粒3200g佢
用緊msi b450m bazooka plus
16x2 3600mHz ram
HD7850
3200g
之前黎問過,但因為種種因為拖到而家先買,最後有啲野想請教,條list冇問題就落單排隊

首先,因為想玩pchifi的特殊需要,條ram同火牛唔想換。塊主機板諗諗吓都係唔太想用共碩,請問有冇差不多價錢但效能差不多的推薦

第二,因為暫時需要係想用2k/100+fps/中畫質以上玩舊的online game,遲啲有時間可能會玩吓3A遊戲,請問10700f會唔會拖累顯示卡,定話出10700kf比較好? 遲啲手頭鬆可能會買多條2TB m.2 SSD,所以如果11400f夠用都想考慮(平啲同多一條m.2)

第三,顯示卡我係亂抄番黎,見到其他3060 ti平幾舊,其實轉平啲有冇伏?反正我諗到時都係邊張有貨就要邊張,落訂果時希望平啲......

最後,想請問其實個機箱有冇必要加滿pwm風扇?如果唔洗咁多風扇想轉個平啲的機箱,#1個硬件建議LIST的SilverStone FARA R1平好多......

預算19k內(最好盡量平啲)希望解決到,問題好多,希望巴打們幫吓手

1 x Intel® Core™ i7-10700F
價錢:$2,080

1 x ASUS ROG STRIX Z590-F GAMING WIFI ATX
價錢:$2,699

1 x G.Skill Trident Z RGB Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C14 F4-3200C14D-32GTZR
價錢:$2,260

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,399

1 x Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 3060 Ti MASTER 8GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$5,599

1 x Seasonic Prime Ultra Titanium 1000W 80 Plus Titanium Full Modular
價錢:$2,479

1 x Fractal Design Define C ATX CASE
價錢:$688

1 x Scythe SCFM-2000 FUMA2 風魔2 CPU Cooler
價錢:$459

2 x Arctic P12 PWM PST Pressure-Otimised 120mm Case Fan
價錢:$154

4 x Arctic P14 PWM PST Pressure-Otimised 140mm Case Fan
價錢:$336

總計: $18,233
https://www.faroll.com/customize#MTA3OSwxMzAwLDI5MDAsMjkwMCwyOTI0LDI5MjQsMjkyNCwyOTI0LDMxOTQsMzUzOSwzNjMsMzgyOCwzODk5LDQwMA
好,唔該矖你
唔識答,唔知供貨會變好定更加難買
想請教多樣野
典解有啲cooler會係低W load嘅時候出色啲?
例如arctic係120W打贏Noctua, 230W又輸

from Hardware Canucks
實際上唔知

不過我自己9估嘅話應該係舊金屬散熱器熱傳導能力本身嘅分別。

傳導能力無咁好嘅,低熱量時傳極主要都喺個散熱嘅低層最熱。 食唔嘥成個風流量

當發熱量高甚至上到熱平衡時,差少少都可以傳到全個散熱器都差唔多温度,食得曬成個風流。
THX
不過純好奇姐,arctic好似頂到gskill ram
都係買D15S算 希望關到玻璃則板
個個都等緊
1) 幫緊你,幫緊你, 底板使唔使要返 wifi ?
想一定要內置 定係 插同 lv 嘅wifi 卡都無所謂

2)隻隻 game 嘅效能偏重都唔同,所以有時係會 cpu bottleneck 有時係張卡。
普遍情況都係建議優先放落張卡(約一半budget) ,然後cpu 就多多益善。

10700kf 係3粒入配最貴果隻,效能都最好。 而且仲可以超頻使用,變相耗電去再谷高個效能。你可以之後舊咗再超都未遲。 11400F 太偏向一邊有budget 就唔建議, 10700 有無K 就自己諗。

3)顯示卡出名果幾間大廠嘅平貴通常分別係
- 有無 rgb
- 間廠預設幫張卡 OC 咗幾多
預設OC 得越高就越貴都越快,因為用緊質素最好果批晶片咁解(越好體質好先可以OC越多)。

強國細廠果啲就平得嚟有伏唔奇。

4)打唔打滿風扇睇你想機箱温度壓到幾低。
一般唔上水冷嘅我建議 2-3 隻前置入氣 + 1隻尾扇排氣,唔上頂扇。
有特別需求先會上埋頂扇。好多貴箱特別大舊係預埋人上埋水冷所以風扇位特別多 (水冷排要用風扇位)。

其實主要睇放唔放得落塊板 /散熱器 /卡,有啲箱 放唔到3風扇卡或者要唔上風扇先裝到。
然後風扇位唔好太差& 少就得 (有啲p街箱前置風扇位直接用面板0距離頂住,等於無風扇)
*合眼緣高於一切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞