[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(268) 睇#1

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
cooler master, 追過post評價好似好差
換埋佢啦
ching想問下
RAM 16gb x 2 & 8gb x 2 分別大唔大? 我見好多list都無16x2
budget $2500~買u, 係咪amd 抵買D? (相同價錢下,效能高D? ) (因為7nm製程?)
最後買M2 SSD (1TB) 有咩牌子model係伏?
我諗睇吓有冇 80plus 認證同你自己信唔信得過佢啦
ADATA M2 SSD
用嚟做乜嘢先
ADOBE PP剪片
+
打機 (GTA)

RAM 16 vs 32 睇你攞嚟做咩,其他件幾勁
CPU 方面 我個人覺得你中價位真係 amd 抵啲 (希望 chings 唔好屌柒我)
8x2 理論上就夠㗎啦
如果有閑錢可以上16x2
有冇問佢要返個盒?
如果價錢差不多( $2500~)

係咪ryzen 7 3600x 抵買過 ryzen 5 5600x

爬過文話兩者功耗差唔多,但前者效能高D。

同埋呢兩款U 係咪一定要配副廠cpu cooler? 有無平價夠用之選推薦?
肥林
3600X定3700X啊
R7多兩核 實好啲架
唔超頻 淨打機無heavy work load原廠cooler夠做
但係另外買多個二至三百蚊嘅cooler會涼好多
GPU就收皮
砌機一定會俾埋個盒你架喎
佢邊有咁多位置幫你留盒
肯撚定當垃圾掉咗
求個性價比高既list

主要文書多

有張舊既display card gt760
cp值之王:

10代i5 10400F + b460 板
8x2 2666Mhz ram

再平就 i3 ,不過 cp 值嚟講 10400f 最高
買 molex (大4pin) 轉sata 供電嘅電線

hdd 用電唔多,唔使好似買 pcie 轉插咁小心睇電線。不過最多一個molex 拖2個 sata 就算。
thanks
其他野有無推薦
1 x AMD Ryzen™ 7 3700X
價錢:$2,499

1 x ASUS ROG STRIX B550-I GAMING Mini-ITX
價錢:$1,850

1 x Crucial Ballistix 32GB (2 X 16GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
價錢:$1,375

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$889

1 x Antec NeoEco Gold Zen Series 500W 80Plus Gold
價錢:$379

1 x Fractal Design Node 304 Mini-ITX — White
價錢:$698

1x Asus Radeon R9 270 2GB GDDR5 (舊機移植用住先)

總計: $7,770

重度剪片,中度打機 (GTA / CYBERPUNK)

想請教上面張List有無咩問題? 如果ITX機箱用原裝CPU風扇,會唔會有機會過熱降頻?

底板用B450係咪都夠做?唔使上B550? 我見B550有wifi 6, 應該上網速度會有影響?

Thks ching
1) 一定會過熱降頻 ,如果唔想損失效能建議上m.atx 用塔散/ itx + 水冷。 可以忍受到損失嘅話都建議換隻好啲嘅 low profile 散熱。

2) 2個答案都係,你可以 b450 插wifi6 卡又得。不過 itx 未必夠位插,要自己睇。
btw, 仲要夾埋你個 router,你個 router 有支援 wifi 6 嘅話咁電腦先有 wifi 6 嘅速度。 router wifi5 嘅話,你電腦裝 wifi 6 都係行 wifi 5。

3) 如果唔係
賣出去仲值少少錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞