[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(268) 睇#1

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
拖把會唔會燒9左
你try try
ram轉3200mhz架啦
竟然有人敢用Corsair嘅VS牛
無事既
似拖把問題多D
麻煩晒先
已轉左2 x GEIL EVO X II DDR4 8GB 3200MHz c16
list 係法x 睇
但都係冇呢隻cooler
我亂買果陣筆值行先 見平就買了
VS 牛有咩咁特別會唔會爆
拖把會有咩問題?
我果度唔夠 牆身插 焗住用
感謝各位
ssd 照用
買5600x 好啲
本身我都係想落5600X + TUF B550M底板
但係貴成五舊....見佢筆直緊就算
呢隻牛好廢
佢個3.3V好似有啲問題
所以第一時間諗到佢

如果post主之後出咗咩事
可以優先睇下係咪火牛問題
我印象中VS個3.3V同5V好似有啲問題
3.3V ripple好嚴重

不過聽聞18年有重新執過
唔知新版有無fix到

咁爆又未至於 都叫有做protection
出事嘅話應該唔會全部死哂
即係開唔到機可能係死牛?
或者牛有暗病?
諗住corsair 牛冇咩問題
點知就揀中 伏系列
下次都係買返有牌牛
買牛都有好多學問
法奧list係純粹砌list定真係會有貨
見啲價正常過腦場 但所有卡斷貨
以前都係揀廢牛 都用到5年以上
冇特登預錢俾牛
出事了
通俗啲講 如果CPU係人嘅腦
火牛就係人嘅心臟

如果budget唔夠 我寧可係其他零件到減
都唔會減火牛嘅budget
一有咩事其他零件都會遭殃

不過一般如果唔係長期high load
都應該唔會有太大問題
唔洗太擔心
3700x 上水加多幾個貓頭鷹做case fan會唔會小材大用,部機有啲熱
1 x Intel® Core™ i5-11400F
價錢:$1,295

1 x ASUS PRIME B460M-A Micro-ATX
價錢:$770

1 x WD Blue™ SN550 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$420

1 x Corsair CV Series™ CV550 550W
價錢:$419

1 x SilverStone Precision Series PS15B Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$288

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $3,272

RAM 本身有
GPU未諗 但唔會超過1660S / 2060, 隻牛應該都夠用?
想問下呢條list得唔得 底板/機箱/火牛都唔識 是但搵
洗唔洗裝散熱?
都係撞手神,咩牌子都死過,當年都用過epc神牛vx450幾年無問題
以前啲電器夠長命
而家新買嗰啲易壞咗
買埋散熱 會更佳 一定好過原廠intel 散熱

板 500系列 先支援11代 U

之後火牛 就可上650
認同+1

10代i5 可以用原廠散熱,11代唔建議

火牛550W 雖然可以,但有啲緊。上600W 之後2060/1660S之間揀卡 多啲選擇。antect neo eco gold 系列好過 CV,想用 corsair 嘅建議CX系列起跳。

有多少少 budget SSD 用kingston A2000果隻。SN550 無內置 ram,主要大量寫入時會較慢。 budget 緊張就無所謂
GEN11 i5熱咗好多?
係,功耗多10代一倍以上。用原廠扇行唔盡 turbo frequency。

AMD 呢代r5 雖然貴,但功耗同10代i5差唔多。
Asrock H510M?
散熱係咪都係三兩舊買多個風扇叫佢裝就得
其實係唔想食大炒 我低至1050都ok
咩卡個價最接近正常就用住先 以後再upgrade
我睇睇你果隻牛同ssd先 thanks!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞