[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(268) 睇#1

1001 回覆
3 Like 4 Dislike

有冇推介
淨打機多
咁照轉5900x
好多人砌機咁。咩都無,
u12a 同 Super Flower 都無
以癲gpu 炒到痴左線?我自己上年砌2080 都係8000有找。以架1660s要成4000
Okay! Thanks
呢堆全部都供電夠力你超頻上到玩用 LN2 去冷卻cpu嘅程度。自己睇返 ATX 定 E-ATX 板

1 x Gigabyte X570 AORUS XTREME E-ATX
價錢:$5,199

1 x MSI MEG X570 GODLIKE E-ATX
價錢:$5,850

1 x MSI PRESTIGE X570 CREATION E-ATX
價錢:$4,200

1 x MSI MEG X570 ACE ATX
價錢:$3,050

1 x [砌機優惠]Gigabyte X570 AORUS MASTER ATX
價錢:$2,650

1 x MSI MAG X570 Tomahawk Wifi ATX
價錢:$1,779

1 x MSI MEG X570 UNIFY ATX
價錢:$2,450

總計: $25,178
https://www.faroll.com/customize#MjI3MSwyMjc3LDIyNzgsMjI3OSwzMjM5LDM0NjQsMzQ3Nw

卡就唔推啦,3090不論牌子有卡已經贏咗
喺架。
你張 2080 如果而家放返出去,就算已經用咗一年都係會有賺
如果全set Gigabyte可以點砌好
唔計顯示卡 唔洗hhd ssd budget2萬幾左右
如果淨計打機10900k定5900x好?
而家砌機 成set 買 係唔係唔洗食咁貴炒價?
見而家單買顯示卡
3隻140扇做前入,咁你水冷排 + 尾扇120 點 set 都應該夠壓強做正壓機。

1 x (預訂) AMD Ryzen™ 9 5900X
價錢:$5,399

1 x [砌機優惠]Gigabyte X570 AORUS MASTER ATX
價錢:$2,650

2 x Gigabyte AORUS RGB Memory ( 2 x 8GB ) 16GB DDR4 3200Mhz C16
價錢:$2,598

1 x Seasonic Prime Ultra Titanium 1000W 80 Plus Titanium Full Modular
價錢:$2,479

1 x Gigabyte AORUS C300 RGB Tempered Glass ATX
價錢:$849

1 x Gigabyte AORUS WATERFORCE X 360 All-in-one Liquid Cooler with Circular LCD Display
價錢:$1,859

3 x Noctua NF-A14 PWM 140mm Premium Quality Fan
價錢:$585

總計: $16,419
https://www.faroll.com/customize#MTIwNCwxMjA0LDEyMTcsMzIzOSwzNjMsMzc3MSw0MDg1LDYwNiw2MDYsNjA2
咁一定唔會咁嘅
我自己最多會一條線拖6隻(姐係一條psu出嘅線拖6隻HDD)

其實有得計下數嘅
用返你psu條電線嘅awg搵返佢承受到幾多amp再除翻你啲HDD用嘅amperage就知拖幾多隻係喺安範圍裡面

你有興趣可以搵下 始終overload係有幾會燒線短路燒屋企
5900x support pcie4.0

未OC 計其實差唔多,不過隻隻 game 都有唔同表現。
& 5900x 用電少過 10900k = 無咁熱
係,單買一係食炒價一係無卡

砌機成 set 會 唔使食咁貴 嘅炒價,唔代表會有折/上年嘅價。 因為連廠都起咗價
「求list」想問下各巴打,如果想砌部唔洗display卡嘅機(而家個價咁貴無乜意願去買,諗住用CPU張內顯頂住檔算,遲下(可能無機會)跌價先入)有無咩可以推介?

我剩係諗住拎嚟打LOL同睇下YouTube d片(唔洗上到2k4k,個mon support唔到),steam隻total war three kingdom同Rome玩到、唔會lag就夠(唔洗高畫質)

我上網搵咗少少,廢事做純伸手黨,各巴打或者可以評下/ 俾個第2條list,再次多謝各巴打

ASUS ROG-STRIX B550-i Gaming WiFi DDR4 AM4 Mini-ITX M/B
AMD Ryzen 5 Pro
Klevv Bolt XR DDR4-3600MHz CL18 16GB X2 32GB
SeaSonic Focus SGX-500 500W 80Plus Gold Full Modular
Noctua NH-L9a
Cooler Master MasterBox NR200P TG-Window White ITX Case
咁11900k好定5900x好
其實我未用過amd 所以想問多啲
下箱都冇貨?
s100喎
fps表現拉勻黎睇兩者近乎平手
但11900k喺耗電同溫度上明顯高過5900x
正常,買電腦問多好過問少。

11900k 網上一致評價: 旗艦級嘅垃圾

主要係在 productivity 方面比10代大有進步,但都追唔上AMD 5千系。 然後打機反而差過10代少少,而耗電仲多咗好多 (更熱)。
咁好似5900x最抵玩
5950x勁啲啲但貴2千幾
5950x 主打係 productivity 用。因為多春,呢方面性能同5900X 有明顯差距。

打機用唔到咁多春,而 5900x 較高頻打機有著數。
btw, 爭得1-2 fps 果啲你可以當無分別。
隨時係正常誤差值範圍內
AMD Ryzen 5 Pro
NR200P可以用CRYORIG H7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞