[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(268) 睇#1

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
5800x用緊130w fpu 都80度
130w都咁
下下fpu
你燒住黎打機
不過58X係咁
加上7NM
下代INTEL都一樣
我用緊119K架
用sub zero 都壓唔到 再講
有價冇貨
主要玩VM(多ram),文書,睇戲,少打機,想塊版有齊wifi Bluetooth,有冇comment?謝謝

(預訂) AMD Ryzen™ 5 PRO 4650G
AMD
$1,799

MSI MAG B550M Mortar Wifi Micro-ATX
MSI
$1,249

[砌機優惠]Kingston Value RAM Series 32GB (1 x 32GB) DDR4 2666 Mhz C19 X2
$2,570

WD Blue WD20EZAZ 2TB 5400RPM 3.5
$395

WD Blue™ SN550 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0
$768

Antec NX Series NX550 550W
$399

SilverStone Precision Series PS15B Tempered Glass Micro-ATX
$288

total $7,468
唔係
NVIDIA都未正式公布
啲派到貨嘅人偷步賣
ram 最好用3200Mhz or up

m.2 budget 唔係好緊可以用 kingston A.2000,寫入速度快SN550 1倍。

加隻cpu 散熱器
有冇師兄可以指點下
我覺得要另買 cpu cooler
3600 用原廠 cooler 有d熱
都差好遠吓,原來裝前面好咁多,cpu差10度

我係巴哈見到有台灣人話「水冷建議放上方。熱由上排出。裝前面會把冷排的廢熱再吹回機殼內」,仲以為要搵啲水冷裝上面的機箱,咁睇黎都係裝番前面好啲,thx 巴打

btw,想問吓而家打機的顯示卡散熱有冇需要特別注意/加強散熱?

見到有個機箱Antec DP502 FLUX,特別有個風扇俾顯示卡散熱,啲台灣人都好推薦,想問係咪真係有用?
塊板CPU供電絕對夠用
如果打機嘅話都建議買個塔散
我粒3600玩gta用原裝風扇成80度
屌你老味低階顯示卡都炒到一倍價錢
而家乜撚都炒
隻NAS想換HDD都唔得
壞撚左張1050 想換張差唔多質素
仲貴撚過當年既1050
有咩抵玩CPU 散熱 thxthx
自己睇 budget 揀,每貴一級温度就壓低幾度,就越無咁易因天氣熱而強制降頻。
原廠扇大概係夏天長期行 base frequency 嘅lv。

1 x Noctua NH-U12S 120mm SSO2-Bearing CPU Cooler
價錢:$490

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

1 x Arctic Freezer 34 eSports Duo Tower CPU Cooler - Grey
價錢:$418

總計: $1,177
https://www.faroll.com/customize#MzMwNyw0MzI5LDU3Mw
想請問下我琴日手多undervolt 左個gpu, 之後就成日死機,hang 左係到要禁個開機制格硬熄先熄到,reset 番去原本gpu 個setting, 都係咁,可以點搞

spec: rtx3080, 5090x, asus b550i, Sf750
thx. RAM 轉 ADATA XPG GAMMIX D20 DDR4 3200Mhz C16 有冇伏? 我見兩條32都係$2060
adata主打平價,無 budget 嘅首選
有 budget 通常揀 crucial / kingston / corsair (賊船好貴....)
咁我揀Kingston fury ddr4, 差唔多價
記住最好一買買兩條
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞