[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(268) 睇#1

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
一直都想問
高階機係8x4 好定係16x2
論理上應該分得越散越好
除咗intel嗰啲support quad channel嘅cpu
其他用16x2同8x4理論上分別唔大
都係行dual channel

8x4通常會好少少(真係好少)
不過會貴啲 如果一樣價錢就上8x4啦
RTX3080 咁多系列,打機睇戲應該買邊一張?定係其實張張都係一樣
唔想食炒姐
以後應該都會加
有錢咪買最貴 冇錢咪最平

因為得佢有鎖挖礦效能,所以最易買
其他都排到天荒地老

*唔使天荒地老唔代表唔使排
係咪通常都係twin edge oc 版,見GIGABYTE幾百個版本
想要4k,真係要等到下年
等多一個月3080ti
礦佬死全家
個list寫左出黎先姐
又冇話一定要喺法奧訂嘅
1 x AMD Ryzen™ 7 3800X
價錢:$2,790

1 x MSI MAG B550M Mortar Wifi Micro-ATX
價錢:$1,249

1 x Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - White
價錢:$770

1 x Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,420

1 x WD Blue 3D NAND 2TB SATA 3
價錢:$1,799

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 3060 GAMING OC 12GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$4,699

1 x Thermaltake Toughpower GF1 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$899

1 x Fractal Design FOCUS G Mini Micro-ATX
價錢:$380

1 x Arctic Freezer 34 eSports Tower CPU Cooler - White
價錢:$348

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,434
https://www.faroll.com/customize#MTI3NiwyMjQ5LDIyODcsMjg5OCwzNDQ3LDM1MjIsMzYzMSwzOTkxLDQzNA

唔該巴打幫手執執條list, budget 14-15K
會玩吓賽車game, 做3D model
同埋最好係wifi板
抬4條叫DUAL
BIOS要UPDATE................
買火牛有冇咩心得
有冇咩牌子信得過/穩陣?
想要隻750w金牌牛唔識揀
而家係咪連1650同1660都冇得賣?
上年12月到係法奧砌咗部機 呢幾日都開到 係今日一開 主機著唔到 但主機板個rgb燈有著 火牛好似冇電到 我係咪要重插哂所有野再試 定係個火牛已經壞咗?用緊 Antec neo eco gold zen 700w
graphics card/ram
antec hcg
單條RAM同用AUTO試左先啦

比人派傳單見到張咁嘅list
請問咁多位ching $13900玩唔玩得過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞