[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(268) 睇#1

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
i5

建議560
用緊技嘉b450 pro wifi
想問下2支3600ram應該插邊個slot?
下面張圖係說明書 通道a就2-4 / 1-3 之後又話2支ram就1-2
真係唔知邊個打邊個
說明書又冇話支援到ddr4 3600
但開左bios 禁左xmp 返返windows個工作管理員又見到係3600mhz 係咪姐係正常?
插2-1
出到3600就得
姐係張圖左上紅格 ddr4_1同ddr4_2?隔住插?

卡我諗住幾舊水整張二手1050/ 1050ti/ amd equivalent 頂住先我暫時都無咩需求 等價正常啲先買2080果啲
想問下買隻平價火牛試機
舊電腦唔著,所有風扇無轉
antec vp500p點睇?

舊機spec :
i7 4771
gigabyte g1
adata 1600 8gb x2
做mud 過左二個星期 11400f就貴左20%痴線
1 x Intel® Core™ i5-11400F
價錢:$1,295

1 x ASRock B560M HDV Micro-ATX
價錢:$620

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$870

1 x Antec NeoEco Gold Zen Series 600W 80Plus Gold
價錢:$479

1 x SilverStone Precision Series PS15B Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$288

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $3,632
https://www.faroll.com/customize#MjIyMSwyNTY0LDMxOTEsNDA4Niw0MzA4

卡同ram已有 1050ti
咁應該唔洗加風扇?條list咁有無問題 機箱可以upgrade?
齋試著唔著gtr都得啦

write 得1千幾點搞
警世真係咪撚買980 pro
因為如果唔係壞牛係壞mb
想用新牛再砌過部文書機
所以唔想買個太差既牛
塊板可以用好少少 其實加埋你之後想轉卡

唔加風扇 粒U可能上最唔到最高頻

正常用都無咩野的

你諗住幾舊水整張二手1050/ 1050ti/ amd equivalent 頂住先我暫時都無咩需求 等價正常啲先買2080果啲

咁隻牛可以 買大小小 換卡都可以keep 住用 你而家買600之後轉卡 都要換牛
想問砌機會唔會另外買SPEAKER同埋防毒軟件?
底板 & 散熱 認同。
底板建議好啲,不過問題不大。
散熱用原廠散真係打算長期行 base frequency。

不過火牛唔認同
500W 其實唔上 RTX 都一定夠
600W i5 + 3060都夠有突

除非想上 3080 /3090 先要再上。
佢話2080 果d

可能都係想要頂級卡

到時可能 見到有驚畫面靚 又想玩勁卡
想答單一問
我朋友追擊左一隻美國純白北歐MODEL仔
佢左膠加支持BLM 仲同力架結過婚
離完婚提都唔提 應該係偷食 偷食一樣係力架
開頭追擊佢個陣搵D傻仔話HACK我朋友
冇理到 繼續追擊 由選舉開始到而家 話佢係SUGER之類
之後追擊到佢而家公開D MSG , 佢D狗公FANS話報狗
佢可能以為我朋友係美國住 想問下佢會唔會叫到香港IG公司做野架?
其實高階SSD一向唔建議買1TB樓下,因為越低容量其實效能越差(包括連續寫入/隨機寫入/最高寫入限制等等)
如果貪平買高階SSD但低容量嘅,咁我寧願留翻啲錢買Gen 3 1TB Up仲好

不過正常黎講Sequential Write Speed應該係Around 4800MB/s左右
點解你Write得千幾咁神奇。。。
你之後用牛果部機:
無卡嘅話 平牛就 corsair CV系列
有卡嘅話 平牛就 antec neo eco gold 系列

想純粹試下著唔著到就繼續 vp 系列,試機而唔係俾電腦長用嘅話性價比一流
其實亂up
80尾應該top?我就算以後都係4,5000價位
問題不大就由佢先 底板唔識邊塊打邊塊
散熱即係加隻吹cpu既風扇?有無咩牌子係特別好/伏
200左右be quiet夠唔夠?
夠,推呢隻。
slim 果隻有人話插落板嘅腳位麻麻哋

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

https://www.faroll.com/customize#MzMwNw

無理由仲低過上一代970 pcie3.0
係唔係熱親佢/吉太多m.2唔夠pcie lanes分果類
無啦, 得一隻m.2+sata
有用散熱甲+搣埋張貼紙
48度
隔離AMD PO都有人係咁, 伏撚到喊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞