[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(268) 睇#1

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
當日上網search 完 就無買到
悠二11400f無貨
最後焗住amazon比多100
想請教下5600x配500GB SSD 買咩牌子好

我見無巴打list有16gb x2 ? 係因為window 推唔盡32gb ram ?
你有需要咪買
但係防毒就算鳩數啦
如果220W嘅12V係足火嘅話冇問題(唔識睇嘅話影火牛上面label嚟睇睇)
motherboard 得6pin呢啲係廠機特別規格,出面DIY市場見唔到
12v rail足220w又用ssd嘅其實夠嘅

有啲廠機會自己design底板同牛 有啲奇怪插頭唔出其
但你睇清楚啲好
要計數,TDP 65W 嘅 cpu 其實唔止用 65W 電。
果個係發熱參考 (自從有 turbo後參考價值都無)

你要睇人啲 review cpu 型號嘅 peak voltage / 懶啲就參考 PL2 用電。 然後再+ 你張卡 必需要大於 12 V output wattage。

總 watt 數(12/5/3.3夾埋) 最好大過 cpu + 卡 +100W。
果100W係預底板/harddisk/ 其他零件 & 預鬆嘅用電。因為你插隻 usb 其實都係額外用電,唔可以計太盡。

插完燒機,同時谷cpu + gpu 用電去確認夠唔夠賈。
冇100W咁多
得70-80到
咁算啦都係唔改裝啦thx
70 - 80其實都搏得過

因為免插電版雖然制式上最大供電 75W,但係張卡未必用得盡75W
而且仲有大絕:

發覺爭少少時可以用超頻嘅方法 限頻/降頻 壓供電 ,但只限有可以超頻嘅 bios 用。
點解算鳩數?
你唔會另外買speaker?
一嚟唔多唔少會有performance penalty
二嚟無咩用 windows defender夠用啦

當然你啲資料重要嘅 驚有咩冬瓜豆腐咪照裝

我有另外買speaker
冇speaker點出聲你話mon有speaker嘅 嗰啲真係淨係出聲 睇下youtube都覺得麻麻
想問4750G同i7 11700邊粒CPU內顯比較勁?
定係等埋5700G/5750G?

我諗住砌部新機用內顯打下CSGO,Apex果啲game先

等顯示卡平番先再買2080/3060呢類

有無巴打俾條list參考下,$7000-8000頂盡

要有wifi,同1TB M.2夠用,有無RBG燈無所謂,唔熟砌機野,想用PS15箱,貪平靚正
機箱 有冇巴打有推介 性價比高 散熱好thanks
當然,$6000解決到就最好,留錢買顯示卡
ASUS PRIME B560-PLUS
ASUS PRIME B560M-A
ASUS PRIME B560M-K

是但一張算唔算係好少少
唔係好識 ASUS同msi比較好?
prime版全部垃圾
咁有無7,800左右既好介紹?
都算,asrock 係最平都係最差。最慘係香港代理好一般。

asus prime = msi pro = giga ds3h
不過有共石 factor 所以唔推 prime
btw, prime 系呢3塊最主要分別係 display 嘅插口,其他分別都係比較細微。
msi pro / giga ud 入面都係咁分
我見上一級貴成4-50%
Eg. MSI bazooka, Asus tuf 560果啲
用隻MSI pro算咁洗唔洗話買邊隻特定插口
Budget 2000有冇咩牛可以推薦?
唔要海盜船
依家用緊隻rm 850x有電流聲
仲有想問下原本rm850x既線換火牛洗唔洗換曬?
Thx
換火牛全部線要換
1) 上一級用料又靚啲緊係又貴啲。
asrock Pro4 又係差唔多情況,你當佢高半級。 中級入面包尾&最平,但又好過任何低級板。

2) 你插卡嘅話都係用張卡嘅display 接口,所以無分別。 唔用卡先要睇嚟對返個 mon
500dx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞