[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(268) 睇#1

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
8粒螺絲自己唔識扭?
記得落銅柱

去揾有做電腦維修嘅應該得,幾$人工嘅問題
應該話 "大部分情況" 都用唔盡啫

唔排除有啲 軟件係食 display card 比重咁高
10k內求itx打機list
見steam入面推介配置要1650以上
主要想問有咩itx case/main board介紹
推 msi tomahawk ,B定X系嘅 都係最抵玩
唔超/輕度超頻 = B550 , 中度 = X570

除非你有其他底板特別功能需求 / 重度超頻就再轉板。
實有既, 做生意講錢既啫, 差在收你幾多
但其實你記住/mark低啲嘢點拆, 邊啲位拆咗啲咩, 跟住去插番落新機箱就ok架喇, 最多咪上utube搵砌機教學, 一步一步咁砌都唔會太難。
拆嘢插嘢唔好咁大力, 輕手啲慢啲, 唔好底板磨機箱d銅柱, 螺絲打對角上。睇底板說明書機箱啲燈線開機掣線之類插落底板邊條jumper度咁就ok架喇。
Ram, CPU, CPU散熱器又唔洗拆

呢隻機箱真心覺得靚
柱有咩用?
謝謝
唔該哂幾位巴打,就算佢缺乜貨,都可以狗衝了

btw,無知一問,見到機箱寫住前面可以裝360/280的水冷,但巴打選擇240係咪因為要裝係頂? 上網睇好似話裝前面會吸到顯示卡的廢熱?
熱空氣向上升喎,冷排裝前面點樣吸廢熱呀
無知一問,單純好奇然後上網搵到有人咁講,好似話關顯示卡裝個位事?

咁如果前面夠裝280/360mm係咪最好裝大啲
117nonk 240夠
你未用到117k 119k 59x 5950x都唔洗睇360
你係邊到見到人講?比條link嚟望下
顯示卡打直裝/打橫裝廢熱都係向上升㗎啦

冷排要幾大睇返CPU發熱量/TDP
你用R5 5600X唔使去到360MM,不過如果你有閑錢就冇所謂
明白!因為有11700有k同冇k差少少,ARCTIC Liquid Freezer 120同360又差少少,見仲有 budget想上埋去先

btw我上網亂 search,而家搵唔番條link,當我冇講過

唔該哂巴打
可以轉板
M.2買好d
Cooler夠用就得
收到!唔該巴打

希望快啲有貨啦
有k 要 轉埋590 板
其實冷排最主要係排走冷排入面啲冷卻液嘅熱能,而吸埋機箱內熱空氣嘅熱能只係 次要而且有 drawback 要 trade-off 返。

冷排用嚟入氣嘅話對 cpu 散熱最好,因為係用鮮風去冷卻。吸埋機箱熱空氣走對顯示卡 & 底板 散熱有幫助,但 trade off 係用有温度嘅氣去幫冷排降温,減低對cpu 嘅散熱效果。

所以其實可以裝前置,不過就變咗要小心設計風道。入風嘅話 360 一定會變成 顯示卡食熱風, 240 /120 睇個位點放可以透過額外進氣扇令到顯示卡食唔到熱風。

前置入氣好處係一定唔好食返箱尾熱風, 頂置入氣有機會食返箱尾熱氣 / 出氣就直接咁用箱內熱風。
咁又唔一定
唔上590 買k 板黎托
你用過11gen再講
今代都無咩得超
nonk低頻到笑死
5800x 自組水都冇用
11代同級咪仲熱

唔超自組水點玩都得,超得勁水冷一向都掂唔到天花板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞