[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(268) 睇#1

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
想問番你有冇研究過疾嘅原因?
爆ping? FPS drop?
唔該巴打
CPU 過熱
可能要買多個散熱
Cryorig H7 CPU Cooler

Be Quiet! PURE ROCK SLIM 2 CPU Cooler

依兩隻除左價錢之外
邊隻好啲
fps drop 因為我本身個cpu 係 I7-4770 ram 都係得8GB
我懷疑會唔會係cpu or ram問題 但係底板太舊 唔可以換DDR3 以上既ram
變相又逼住換底板 之後就索性諗左上面條list 換哂D舊野
+1 冇列散熱 應該用緊原廠散熱器
所以建議換一體水冷
Ok啊
咁你個問題係 CPU bottleneck
3700x 好夠做 不過睇你想唔想用再新啲
都曾經有試過重新上過散熱膏同埋整多幾把風扇 但效果都係無乜分別 使用率又唔係爆哂 打機都係用一半左右 真心唔明 電腦野唔係好識
換cpu 上面個散熱 效果會好過加多幾把機箱風扇
我有諗過水冷 但真心唔太識係咪多數直接去店鋪砌
一體水冷你當係cpu 風扇 唔同分體水可以自己輕鬆裝
如果你係 i7-4770 + RTX 2070 super 問題已經唔係cpu散熱 係cpu bottleneck 只可換 cpu 解決
咁等我訓醒研究下先 我都驚自己衝動換錯野 唔該哂巴打
cpu bottleneck 咁有無話換番intel 定係 amd 好D
我見上面好多條list都係amd 先跟住砌amd
睇budget 同有冇貨

最好兩邊都諗晒
請問點樣check 畫圖既software 係食CPU定gpu多d呢
例如autocad ,autocad civil 3d,microstation,pix4d ,rendering 等等
正常會建議cpu勁啲
自己用開HWinfo
I5 10400
但呢部機有M.2今年先買
inno3d有隻single slot嘅,不過唔係LP
如果要Single slot又要LP睇嚟得1030
Hello想請教一下大家
機箱而家用緊H500i
Ram用緊HyperX Fury 2x8gb 無rgb嗰隻
底板就係MSI B450M mortar
顯示咭用緊Asus Rog Strix 2060 Super
遲啲準備換5600x, 所以諗住買過個新cpu cooler
本身諗住買Noctua NH-D15 Chromax
但係好驚會頂住條RAM, 同埋唔啱位裝
所以而家就考慮緊Noctua NH-U12S Chromax
但係如果買呢隻我又諗住買多隻風扇做Push/Pull configuration
如果係咁係咪要另外買一條Cpu fan splitter?
應該買邊隻好
有無話最多可以加幾多條?
1開4 (火牛)
再係火牛條線個4個位都加一條1sata to 4sata power cable? total 變左16條sata power cable
1. D15你插24槽唔會頂
2. U12S多把風扇無撚用 只會加噪音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞