[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(268) 睇#1

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
g.skill都好多隻,邊隻推介?
太貴就唔洗
SSD明解
thank
1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600MHz C16 F4-3600C16D-32GTZNC
價錢:$2,080

總計: $2,080
https://www.faroll.com/customize#MjM4OA
我都係搵呢條,但我見有條最後係個C但貴500到
其實有咩分別?
純學野一問
無C字先岩

冇c會靚仔啲(體質)
唔明
睇數字就差唔多,但價錢差500左右
cl 值 又左邊睇起 ,越細越好(延遲低啲
第一個數 16 多數 ram都做到
第2個數 ,開始就難,體質唔好就超極都上唔到16
就算超到,都唔穩陣,或者要+電

而直接買全16 你就可以直接係(一堆相對靚啲,入面易啲抽 大鵰或者比啲想包生仔,買返嚟就用得,唔想自己超既人用
個價錢=體質+包生仔
其實只要睇到落 CL 值已經相差不大,就算頭位字 16 同 19 一定16好啲,不過使用上你都未必分到。

所以如果貴超過一百喺用家角度都係唔抵玩,雖然喺 工藝角度佢係 justify 到個價錢。因為要做好呢少少,工藝成本好高。
簡單黎講
如果你唔手動超RAM 用預設XMP
使用上體驗唔會有太大分別
如果你用手動超RAM
3600 16 16 16 36 一定係Bdie
3600 16 19 19 36 應該係hynix die
Bdie性能/超頻潛力好過hynix (e.g. timing緊啲, latency低啲)
gskill 刀法好有買貴無買錯
我都係搵呢條,但我見有條最後係個C但貴500到
其實有咩分別?
純學野一問

冇c會靚仔啲(體質)
唔明
睇數字就差唔多,但價錢差500左右
簡單黎講
如果你唔手動超RAM 用預設XMP
使用上體驗唔會有太大分別
如果你手動超RAM
3600 16 16 16 36 一定係Bdie
3600 16 19 19 39 應該係hynix die
Bdie性能/超頻潛力好過hynix (e.g. timing緊啲, latency低啲)
gskill 刀法好有買貴無買錯
3600配B550非常唔抵玩
11400F配B560會合理好多
一係有筆直就5900X配B550
56X 58X都唔算好抵
4650G配B550都可以考慮
整體而言11400F尾機
$12000左右但性能更好mon更大
黑店炒價
你行多幾間
其實幾水先叫合理
仲有原價係咪2700?
$6500樓下?
行晒成個電腦城咁濟
唔該晒 姐係信仰3千
Desktop i7 8核 卡 係正常版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞