[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(268) 睇#1

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
用途全部
邊啲位可以平下?
- 建議加2把機箱扇
- 600W ok
- rgb 先會有影響..........影響價錢&對眼

- 你好呢度係油2客服全體,我會盡快處理你嘅問題。
請你耐心等候我回覆你e-mail ,記得唔使再打電話/wtsapp 去客服問
內置 gpu又唔好太期待

BTW

想再平只能換次少少嘅budget 件,不過唔建議
例如:
adata ram + asrock pro4 m.atx + 平價散熱器
甚至單棍 16GB ram (價錢平 & ram效能同時差咗大概1成)

再想平啲嘅話就顯示卡用 1660s + 500W 牛,隨時平一大截。 不過性能都係差一大截
無腦11gen
10gen 90K果堆無貨港行
z490得返低階不了
z590中階都等於490高階到旗艦

利申:用緊1190K+M13H
gtx 2080
睇你用途啦
同$m又未做大細春優化ZZZZ
不過買8CORE就117k係唔錯
板轉轉PRO俾多少少
ELITE真係......
隻牛好似壞壞地
請問有冇邊隻推薦
i7 8700k
gtx 1080
z370 aorus ultra gaming 2.0
之前用緊700w牛
筆直1000左右
是但執隻Antec HCG 650W/750W夠做

850W/750W 金牌 全模都買到
主力4k剪片加畫3D model
少打機不過玩都係3A
應該會用intel i7 11700k
老母應該用紅石rog z590-f
定gigabyte z590 vision G??
老母板想$2800內
Ram上32gb同64gb分別大唔大
Display卡自己有張3090
你地用咩bt野?
我用緊toshiba隻3tb 但發覺睇片跳住睇每飛一次要load 1秒 好唔過引,試過搬左去ssd先睇,唔洗load咁濟 好爽,不過每條片down完搬去ssd會唔會好傷ssd?
你地有咩解決方法?

btw個loading時間應該係hdd問題,用spec冇關?
利申amd 5600x,3070,16gb ram
Evga搞rma既話

係咪直接email佢拎技術服務單號?
畫嘢用amd啦 今代intel最盡都係8春點用啊
crystaldiskmark下隻4tb hd
讀寫都160mb/s左右 我上網睇d人19x 應該差唔多
睇速度應該正常
條片好大?或者會唔會係player問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞