[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(268) 睇#1

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
屋企部砌機用咗9年 終於跪低 求張新list
對上個部係高登度list 跟住落深水埗搵人幫手砌
好多年冇接觸 想請教下大家E家 依家D機箱係咪輕咗好多
因為舊機入面都有兩個hard disk 咁機箱係咪一定要大個先裝到
同埋呢9年嘅經驗 我每次清潔最辛苦係個D風扇位 因為我唔識拆
淨係用棉花棒同吸塵機清潔D風扇 但係清潔得好辛苦

部機主要都係做文書同睇煲劇睇戲
係近期Harry Potter 遲下會出PC GAME好大興趣想玩
Hogwarts Legacy system requirements
Memory: 8 GB
Graphics Card: NVIDIA GeForce RTX 2060
CPU: Intel Core i7-6700
File Size: 30 GB

就上面D理由
希望新機
1.機箱可以輕D
2.風扇易D清潔(唔知得唔得)
3.玩到上面隻GAME
4.睇戲煲劇畫面靚D
5,用得返舊機兩個hard disk
budget 5000唔知夠唔夠 唔夠可以再加
多謝大家幫忙
當年張list

COOLER MASTER RC-335U-KKR460 Elite 335 (全黑色, 原裝460W火牛) 中直立式機殼
數量: 價錢: HK$ 470
Seagate ST500DM002 500GB Barracuda SATA3 6Gb/s /16MB HDD
數量: 價錢: HK$ 405
Kingston DDR3 1600MHz 4GB Ram KVR16N11/4
數量: 價錢: HK$ 149
Sapphire藍寶石 HD7750 PCI-E 1GB GDDR5 顯示卡
數量: 價錢: HK$ 760
AMD PHENOM II X4 945 3.0GHz CPU [AM3] HDX945WFGMBOX 盒裝
數量: 價錢: HK$ 556
GIGABYTE GA-970A-D3 AMD 970,DDR3,AM3+,USB3.0,SATA3 6Gb/s ATX M/B
數量: 價錢: HK$ 799
總數量: 6 總數: HK$ 3139
宜家炒價買張display已經無咗5000
唔會

幾千蚊cheap機用gen 4 SSD諗多左
如果想用AMD B450以上已經有
咁誇😟😟
首先筆直唔夠
隻game最低要求用2060剩係顯示卡都$5000
你參考下樓上3060或者3060ti既list再講
https://www.faroll.com/customize#MzE5MywzMzA3LDM1MDUsMzU2MCwzODM5LDM5OTQsNDAxMiw0MDg2LDc3OA
想問下各位巴打,小弟第一次買腦,budget 11000左右,仲有無改善空間? thx a lot
2060係recommended
minimum係i5-6600 +gtx980
2060呢啲舊卡都俾人翻炒升到4000蚊
想問吓點樣判斷到AIO健康狀況
CM240壓97K冇超,P12全速1800轉 idle40度 打機開玻璃70度 關玻璃80度
是咪已經壞壞地? 係咪燒機冇4.7GHz就代表壓唔住?
唔係好熟 還望巴打賜教
(已經換過散熱膏,加滿啲散熱汁同上實螺絲,都係冇幫助)
home版=幫windows試bug嘅白老鼠
俾我點都會買pro囉
home版=幫windows試bug嘅白老鼠
俾我點都會買pro囉
原來隻game要咁勁系統
多謝大家話我聽
我放棄玩佢了😂😂
[幫frd問]想問開台做streamer部機要幾勁?
拆兩部機又點話?
OBS studio 真係好食資源
用N 卡stream 咪得
x264 好chur CPU
不過兩樣都唔平依家
所以拆做兩部
正呀
But係咪妹子台
唔係既就同你fd講算啦
Ching 講得冇錯
我個妹子fd日鳩日開live
搵人carry鳩up都大把donate
我只能日日叫papa+++
係,佢min 都要 960/980。除非你識玩2手卡(高風險) ,如果唔係都唔使諗。

- 想用返2隻舊 hdd嘅話,啫係唔使諗 barebone / itx 。 咁最輕都 M.atx 中塔箱

- 文書機10系 intel 最抵玩,而家任何一粒內置嘅核顯都夠你睇4k 片。10代i5 cpu 市面上仲有,不過唔係間間有現貨咁解。

- B460 底板夠用,不過成日無貨。俾多2塊 B560 你自己 睇有無貨,3揀1就得,Pro4 相對較一般不過見佢呢個價有埋 wifi 5就推埋。

- 機箱扇+ 隔塵網 叫佢幫你裝你側箱入氣用,隔塵網黐喺入氣口咁淨係清網得唔洗煩風扇黐塵。
側入配合下吹式散熱一流

- i5 原廠扇夠用,不過換隻好少少嘅下吹式都唔貴 & 熱天都無咁易過熱。 可以自己決定要唔要,用RGB version 純粹係因為佢平。

-全list 4千4左右

1 x Intel® Core™ Comet Lake-S i5-10400
價錢:$1,320

1 x Gigabyte B460M AORUS ELITE Micro-ATX
價錢:$869

1 x Gigabyte B560M AORUS ELITE Micro-ATX
價錢:$970

1 x ASRock B560M Pro4/ac Micro-ATX
價錢:$850

2 x Crucial 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666MHz CL19
價錢:$670

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$520

1 x Corsair CV Series™ CV450 450W
價錢:$339

1 x AeroCool Corporate Series CS-103 Micro-ATX
價錢:$179

1 x Cooler Master A71C ARGB CPU Air Cooler
價錢:$198

1 x Arctic P12 PWM PST Pressure-Otimised 120mm Case Fan
價錢:$77

1 x SilverStone FF123 12cm 磁吸式隔塵網 1 Pack
價錢:$49

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,121
https://www.faroll.com/customize#MTM4OCwxMzg4LDIyNDQsMjg2MywyOTAwLDI5NTQsMzE5MCwzMzE0LDM2MjcsNDA0OCw0MjUyLDQzMDY
條list咁撐油耳俾個like你
我其實鼓勵佢睇多幾間

可唔可以唔好收返個
我睇下有無得走去同油2換張卡

定係要用刁民丁嘅首級先有得傾
80 度 = 幾唔理想,但叫壓到。

上唔到4.7 有好多原因。 底板本身供電效能? vrm 散熱? 機箱風道出事?

最簡單有無清埋 radiator&風扇+ 機箱風扇 嘅佈局。btw, 4.9 係 peak值 ,不過上埋水連4.7都無就慘啲。
thx
諗緊換d15s
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞