【南征聯合】《病港II》(2 7)

1001 回覆
1204 Like 5 Dislike
Push
舊年嘅今日我第一次畫滿天
所以我畫咗個滿天嚟慶祝畫滿天一周年紀念日

順便數下呢365日內我畫咗幾多個滿天
係49個
此外,還有一部類似寬頻調解器的儀器,應該是截取儀器。

「設備都幾齊全……」我把東西逐一拿出來觀看。

「幫佢哋做嘢一啲著數都無。」王達尼蓋上手提箱。

「如果你真係覺得唔掂,我可以……」

我未說完,王達尼已經暫停我:「唔洗諗,一陣我連累你,我只會更加迷失,如果依件係可以劃上句號嘅,咁我會做埋最後依一次……」

「你確定?」不是人人那麼幸運,可以讓我為他出手。

「嗯,你呢份自由得來不易。」王達尼拍我膊頭。

「咣」寶拉碰巧回來。

「……有冇阻住你哋。」寶拉一副怔然。

「咦,你唔係幫我計緊數嫁咩,去咗邊?」王達尼這才意識到,寶拉剛才離開了。

「一早計哂,幫你洗埋多出嚟嘅黑籽。」寶拉說。

「買咗咩?」

「一樣嘢。」寶拉拿出一卷泛黃的五線譜,說:「係佬大你朋友推薦我買,雖然唔知佢價值喺邊,但一樣咁輕嘅嘢就洗哂啲黑籽,真係幾方便。」

「吓!?咩嚟嫁……」王達尼上前一手搶過琴譜,把它翻來翻去:「有咩鬼嘢特別啊……《憂月》?」

「好似話係珍貴嘅琴譜嚟,不過寶拉你係點買到?呢樣好似係今日音樂會嘅獎品嚟……」我很好奇。

「我向冠軍提出咗拒絕唔到嘅價錢。」寶拉暗暗一笑。

「如果第時升值想賣返出去,先搵啲對古典音樂樂認識嘅收藏家喎……」王達尼為琴譜想著出路。

「或者,你可以送俾我。」我給他提出第二個選擇。

「送俾你?M你、你彈琴嫁咩……」王達尼有些愕然。

「我識一個人,佢會彈琴。」

「即係話……」王達尼又想了一想,說:「你係拎嚟送俾人?」

「……你可以咁理解。」我點頭。

「你……送嘢俾人?」王達尼再說一次。

「嗯。」

「你送嘢俾人喎!」

「係,有咩問題。」

「你居然會送嘢俾人……」王達尼一張不可思議的樣子,然後把琴譜送贈給我:「呢個咁歷史性嘅時刻,我當然唔會拒絕。」

「多謝。」

「我返嚟嗰陣,見到關口外面有批人陸陸續續入緊嚟,你哋識得?」寶拉問。

「M,係你班病獵?」王達尼說。

「我諗就係。」

「話說搞咩,仲咩帶佢哋入嚟?」王達尼剛才醉了,只是模糊地首行。

「大本營出咗事,外面有唔少病者,我諗住帶病獵過去清理一下。」

「哇,咁型。」王達尼一想到這幕,腦內諸多幻想。

「型?」我不明白。

「英雄咁喎!帶住自己成班馬仔返去救家鄉,仲唔係光宗耀祖。」王達尼想著想著,又說:「唔係啦,搞大啲,我拎埋鯨寨嘅酒啊、煙啊呢啲特產送過去大本營,順便今晚招呼埋你班病獵先,個天都開始夜,你哋就留一昨晚聽朝先出發。」

「主意都唔錯。」那些病獵應該疲於訓練沒有休息過,我想要給予他們休息三天才能下場作戰。

於是乎,王達尼便下去關口親自迎接南征部隊。
有文
又有文!
今日咁早
今日咩日子
「你送嘢俾人喎!」
「呢個咁歷史性嘅時刻……」
收工諗住推吓post
點知勁早有文!!!
好早有文
其實m同王達尼既兄弟情幾好睇
咁早有文
達尼呷醋
七點有文
文呀!正
M有送過嘢俾艾匡格 有咩問題
每日一推
7點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞