【南征聯合】《病港II》(2 7)

1001 回覆
1204 Like 5 Dislike
正,好神似
「嘿嘿……」複眼覺得自己贏定了。

只要公仔一把擋眼的手縮開,複眼將會二話不說把他眼珠奪取!

面對這膠著的情況,公仔唯有將自己連人帶複眼撞向牆壁。

這撞擊力度不夠強,公仔心裡明白,但至少能作出一點反抗。

「嗚嘻嘻嘿嘿……」複眼越捏越大力,公仔臉色漸漸赤紅。

可能是生死的瞬間,公仔看見被自己撞破至碎裂的鏡子又再靈機一觸。

他利用最後一口力氣,衝到碎裂的鏡片子,然後帶同複眼一起撞向那些玻璃碎片上!

人類的眼睛,至少有眼皮和眼眶抵擋外來傷害。

但是複眼的表面,單純是讓眼珠暴露外界,使得一觸碰細小卻尖利的玻璃碎片時,再發出了悲鳴的聲音。

「嗉嗚嗚嗚──」

除此之外,公仔更特意在玻璃碎片上磨蹭,令複眼感受生不如死的痛楚。

複眼不是因為痛楚而悲痛大叫,而是因為失去餘下的眼珠而痛楚。

「嗄啊啊──」公仔肺部的氧氣都將要用盡,臉色有發紫的跡象。

他經已用盡了神賜予人類的智慧和勇氣,如果都是無法擊敗到複眼的話……他甘願認輸。

最後的最後,公仔又再忽發奇想!

他先是收起擋眼的胳臂,不出所料複眼捏頸的手,迅即襲向了雙目,不過公仔正正是預料到這一步,於是稍為仰高了頭,並將口咬住複眼的手掌!

「嗚噫噫噫噫!!!??」複眼大驚。

現在,空出手來的是公仔。

「嘿。」公仔手執一塊拳頭大的破碎鏡片,刺向到複眼頭上。

「嗖!!!」複眼所有從人類身上奪來的眼珠,都被清除乾淨了。

「嗚嗄嘎嘎嗉……」複眼像失去生命般,垂首倒下。

「啊嗄……啊嗄……嗄……」公仔死過活來,第一件事是大口呼吸。

這次跟特殊病者的殊死戰鬥,將會是很寶貴的經驗。

公仔躺在地板上休息一會兒後,重新站了起身。

複眼一雙腳掌仍然吊掛在其背上,公仔當作背包吊住複眼行了出更衣室,因為他感到胸口很悶,需要公園中更為新鮮的空氣,否則應該很快暈倒下來。

可是,他才推門出去,就發現自己踩到什麼黏性之物,把他雙腳緊緊牢住。

他低頭一看,竟是病嘴的唾液。
大耳污垢相較病者唾液而言,後者黏性較為強勁,需要火燒才能溶得掉黏性,前者只需多番以力掙脫便可。

「病嘴……!?」公仔張望之際,右腳踝突然承受強力踢擊。

一隻沉重的木履,飛撞到公仔的右腳踝。

「啊!」公仔發出一聲痛喊,瞧向了攻擊者。

是個四、五十來歲的女人,她一身輕便的布質服裝配上披肩,頭上紮了個髻,從樣子可看出是個一絲不苟的人。

「你係……嗄……」公仔不知來者是誰,但已拿出十字弓備戰。

「你背脊嗰隻係特殊病者?」她幽幽地問。

「立即遠離我……」公仔警告她。

「如果係特殊病者,我就無離開嘅理由。」她反而向前行。

公仔雖然不想殺人,但對方不知目的為何,又把自己一腳弄傷,只好開出一箭射腳,截停眼前這位有一定年紀的婦人。

「嗖──」

「格啪!」誰知,對方竟從袖中滑出一把長長的螳螂刀,一記打走了來箭。

「噫。」公仔一呆。

緊接,公仔又再接連開出兩箭。

「嗖!嗖!」

婦人同樣兩下閃避,輕描淡寫地躲開了。

對方身法極為詭異且敏捷,不知是如何辦到。

「你到底係……」公仔流出汗水。

「主動交特殊病者俾我,如果你唔想枉死。」婦人冷笑前行,對公仔是生是死漠不關心:「你應該係個病獵?真係有前途,年紀輕輕,實力又夠獨自對付一隻特殊病者,我都唔想將成長緊嘅果實摘落……」

受死亡威脅下,公仔本應把特殊病者交給她,以保存性命。

但是,他不知來者是善是惡。

若果她像大本營七年前那名為Dr.D的醫生一樣,實際是個瘋狂的野心家,這隻複眼特殊的體質,將會為香港帶來災難。

因此,公仔掏出了滅音槍。

那把沒有子彈的滅音槍,本來是老師交託要代為轉交某人的,如今卻成為反制威脅的好工具。

「唔好要我開槍……」

「喔……」婦人見到槍才停下,神情看來是覺得有點意思:「估唔到。」
人類的身體再快,也不可能快過子彈。

「不如就當係交易?我可以滿足你一個條件。」婦人見硬的不行,便來軟的:「你把十字弓都又老又殘,需要一把全新?」

「我係一個病獵……」公仔只管舉著槍,指向對方:「我責任係清除病者,你唔使打任何注意……」

「所以話,你會好浪費咁燒咗佢?」她問。

「會。」

婦人仰天長笑數聲,回復冷淡的臉孔:「病獵發展嘅進程,就係俾你依種人拖累。」說罷,她揚袖而去。

目前為止,公仔都不知她為何人……

只看見到,她背上的披肩繡有一個「湯」字。

原來,他見到的人是湯婆。

但湯婆……

為何要這麼對待同行?下次遇到她,我想自己會問個清楚。

以上,便是公仔當天經歷的事情。

見婦人離去後,公仔拿出火柴慢慢燒溶腳下的唾液,然後再把背上的複眼燒掉,直至化成灰燼,才一拐一拐的行出單車體育館。

更神奇的是單車體育館外的病者,竟然全數死掉。

不知是哪來的高手,將病者殺得片甲不留。

但公仔已經累得無心思追究了,他快快前往附近的聯合倖存區,通知了當地的人出去把病者的屍體燒掉、告知三名居民遇害的情況,還有把滅音槍歸還給聯合倖存區管理人港豬。

「我係代老師交返把槍俾你……」

「你叫咩名?」港豬收回滅音槍後,問。

「公仔。」

「喺到休息陣先,你隻腳似乎唔多掂。」港豬笑一笑。

如是者,公仔便躺到我現在找他為止。

畫面回到體育館醫療室中。

「咁老師既然你返咗嚟……即係大本營外面嘅病者已經……」公仔說完自己的事,想聽聽我的事。

「嗯,南征部隊已經清除哂,無一個傷亡。」我答。

「南征部隊咁厲害……」

「係我心目中,你可能仲勁過佢哋。」我把手放在公仔膊頭。

公仔點頭,清澀一笑。

「睇個勢,你都返唔到倖存區,我留喺到陪你。」

「唔洗,呢到好悶。」

「咁我帶你返去,今晚大本營嗰到會好熱鬧。」

「係?點解。」

「因為有場慶功宴。」
幸運時間
「咁……好啊。」公仔點了頭。

我走到醫療室角落,拿出一張被摺起的輪椅推到床邊。

公仔雙手撐扶到輪椅上坐好,然後由我推著輪椅離開。

在我們出到運動場範圍後,港豬特意前來送行。

「咁快走啊,兩位。」港豬經過多根雪茄密室熏烤,渾身充滿了高級的煙味。

「你都終於離開咗間毒氣室。」由於他身上的煙味太濃烈,我禁不住閉氣。

「嘿……」港豬搔搔耳腮,拿出一把紅色的訊號槍:「幫我交俾你哋領導人。」

公仔代為接收:「訊號槍?」

「有危險,就互相通知大家,艾寶琳動作越嚟越大。」

「不如你都跟過埋嚟大本營,我哋都有唔少事情要你幫手。」

「例如?」

「我哋想救走喺艾寶琳嘅大本營人。」

「咁去到大本營再講,任何事情都需要一個計劃。」港豬在策劃方面,確實有一手。

出發前,港豬多帶一名持槍的西裝保鑣出行,而他另一位上身赤裸的保鑣,相信正是公仔口中失去雙目而自殺的人。

「有冇諗過,如果艾寶琳再引病者過嚟點應付?」我問他。

「我已經派咗人封住隧道個入口,至少下次佢要引嘅話,都要特登繞好大段路過嚟,我只係擔心佢派兵攻過嚟……」港豬說出隱憂。

「派兵?」

「你應該唔知艾寶琳當初點成立?」

「講。」

「當初艾氏國王作為大商人,佢無私咁分發咗好多日常用品俾寶琳區嘅居民,得到唔少民心,當然仲有其他大大小小嘅商家,都有份派發自己擁有嘅物資,後嚟當日子耐咗,大家覺得要有個領導人……所有派發過物資嘅商家就開始明爭暗鬥,變成啲諸侯國咁,大家打嚟打去,都想分到寶琳呢塊肥豬肉。」

「真係第一次聽。」公仔也是。

「咁係因為鬥咗三個月,成件事就落幕,因為一個人,而嗰個你都遇過。」

「邊個?」

「君釗。」港豬說出他的名字。

一說起他的名字,我又想起那件不死甲。

還有曾經救我們一命的無名英雄,下級騎士。

港豬把故事說下去:「君釗佢作為艾氏國王嘅手下,佢帶領旗下嘅人,將其他自封為王嘅人都殺死,令到寶琳得返最後一個王,所以佢先有「開國劍」嘅稱號。」

「所以你最擔心,就係佢派兵?」

「嗯,病者都尚且可以用蠻力抵擋,人類你要同佢哋鬥智鬥力。」港豬看著陰沉的天空,預測著末來:「我估攻城器之類嘅嘢,皇室已經研發緊,當準備就緒,佢實會派兵攻打,到時人類免不了又要嚟一次自相殘殺嘅白痴行為。」
說著說著,我們回到了大本營中。

鑼鼓喧天,門庭若市。

今夜,是大本營普天同慶的日子。

早上還冷冷清清的露天廣場,擺出了多戶的小攤檔。大本營場面甚為熱鬧歡樂,小孩子能夠無顧慮地追逐、青年人能無顧慮地戀愛、成年人能無顧慮地大口喝酒、老年人能無顧慮地歡欣暢談。

不少燈籠懸掛在天上,四幢大樓之間上的紅燈籠互相縱橫交錯,配上滿載星河的美妙夜色,一抬頭便美得令人讚不絕口。

張燈掛彩的攤檔從五花八門的奇趣貨品,到可口小吃都應有盡有,一路上可見南征部隊的成員們,都放下了緊張戒備的心,好好享受著這場為他們而設的慶功宴。

我才推公仔進門,一群十二歲至四十歲不等的女性,立即搶著過來關心公仔的傷勢,完全用不著我照料。

他們圍繞在輪椅周圍,令我們無法前進。

「公仔,今晚見。」我鬆開推柄,跟港豬繼續前行。

「喂、喂!老師……」公仔慌忙地轉身,疑似向我伸手求救。

「嘿嘿,到咗末日之後,型仔都係玩哂。」港豬拍拍自己頭套,帶笑嘆息:「有午餐肉都無用。」

「知唔知少佐喺邊?」我隨便問了個人。

「喔,少佐佢好似喺李惠利大樓四樓酒館。」大本營居民答。

於是乎,我和港豬來到四樓,在那些面積寬闊的房間中,其中一間被裝修成大酒館,專門販賣大本營熱酒。因為酒館過份擠迫的關係,有些人索性到走廊外喝酒,三杯入肚喝得爛醉就直接睡在地上。

我帶著港豬入去,看見跟幹部坐在窗邊的少佐,他把一隻手肘放在窗口,另一隻則把碗子貼到嘴邊,眼睛放在大本營廣場下,慢喝暖脾健心的熱酒。

「少佐。」

「白月草先生都嚟咗?」少佐看過來。

「又打搞你真係唔好意思。」港豬笑道。

少佐把自己的酒碗推了給他:「唔緊要,飲唔飲?」

港豬爽快地握碗,一口灌入喉中。

「咕」

二人暖酒入肚,方談正事。

「聽馬克講你想將救走艾寶琳當地嘅大本營居民?」港豬拉了鄰桌的小圓椅坐下。

喝得臉紅耳赤的居民,完全沒為意自己椅子被港豬拉去,在他豪氣地放下酒碗,並且一坐下來的時候,便坐了個空,弄得個狼狽。

「哎呀!」

「係。」少佐回答。

「依家艾寶琳係鎖國狀態,基本上任何進出都唔容許,我嘅反皇派成員都送信嚟一段日子,入面局勢未明……如果真係要行動,要派個人入去收集情報先,無論係咩計劃,情報都係最首要。」

「派個人?」

「最好有出色嘅間諜才能。」港豬補充。
說罷,二人不約而同地望向了我。

「……」我默言。

「我諗人選你已經揀好,係咪全能嘅馬克先生。」港豬又望向少佐。

「M,如果你唔想嘅,我可以搵第二個。」

「交俾其他人我唔放心。」我說。

「咁就交俾你。」

新增支線任務:拯救大本營居民。

「馬克,你記得嗰個魔衣櫥入口?可以令你可以喺自由進出嘅位置,你喺覺得潛入艾寶琳之後,到我哋經常去嘅酒吧搵金有裘。」

「金有裘……」我都有好一陣子,沒見過他了。

記得當時,他跟我運貨到麻辣土匪大本營。

「搵到佢之後,佢應該可以清楚咁同你講哂,艾寶琳依家嘅情況,佢就係我密探之一。」

「佢唔識直接出嚟搵你?既然有個可以自出自入艾寶琳嘅衣櫃。」我說。

「依個出入方法,我用咗幾年時間去製作,為咗唔俾其他人發現,特登搵班露宿者長期住喺嗰到,又掩人耳目咁每日打穿少少幢牆,所以只有真正信得過嘅人,我先會講依個方法佢聽。」港豬抬頭細想,嘿嘿一笑:「計埋你嘅話,呢個出入方法應該只有五個人知道。」

「我係咪應該覺得榮幸……」

「總言之,唔好透露俾其他人知,人就係自私嘅生物,一旦知道咗呢個方法,就會心郁郁想利用依個洞口做走私生意。」港豬始終顧忌人性。

「依一、兩日,我會去睇睇。」

港豬舉起食指:「仲有一件事……你哋喺艾寶琳嘅居民,大概有幾多人?」

「我諗有超過七十人。」少佐想一想,答。

「你應該唔會諗住七十個人救哂?如果你哋真係做到,咁真係當艾寶琳係自己廚房咁自出自入。唔得,咁樣會好大動作,實俾人發現,只可以救三個以內。」港豬伸出三隻手指。

「三個……」我跟少佐一樣愣住。

「最重要、最有價值、最鐘意嘅三個人,你哋自己揀,做事要有效益之餘,仲要做好風險管理。」港豬說。

「少佐,你揀唔揀到?」

「有個叫許博文一定要救,佢係氣象學家,係最要嘅人才嚟。」少佐首先選了第一個。

「咁第二個?」我又問。

「我決定唔到,M你揀。」

「瑜小六……?」我提出。

一眾生活在艾寶琳的居民當中,我大概只認識她這一個人。

「又係邊位?」港豬問。

「一位病獵學家。」少佐說。

「難怪。」港豬抱手,點點頭:「咁最後一位?」

我跟少佐苦思良久,都未有想法。

「既然諗唔到,就到時再決定,呢啲事好彈性,你救到哂當然最好,但我唔想自己個逃生門俾太多人發現,如果唔係遲下連收風都做唔到。」港豬說。

突然,一名大本營幹部詢問:「少佐,你準備好未?」

「嗯,飲多最後一碗就可以。」少佐又再多喝一碗熱酒。

「你酒量都唔錯。」港豬打量著少佐。

「因為我之後有事宣佈,要壯壯膽。」少佐淺淺一笑。

喝過最後一碗熱酒後,少佐站起身與其他幹部出去。

我和港豬不明所以,跟著去看看少佐要宣佈什麼。

少佐和幹部們站在四樓的欄杆前,面向了廣場的大本營居民:「各位!今晚我有少少事想講。」

樓下歡天喜地的居民共同抬頭,不同樓層的居民亦探頭出窗,一聽領導有何所言。

「首先我想代表全體大本營居民向南征部隊致謝,我哋大本營嘅大門永遠為你哋任何一個成員而開。」

少佐話畢,居民們紛紛鼓掌。

少佐繼續在燦爛的掌聲中發表:「大家可能會好奇怪,點解最近無艾寶琳嘅旅客,艾寶琳領事館點解人去樓空,咁係因為……艾寶琳正式對我哋宣戰。」

一說到這裡,那些掌聲忽然停頓。

除了知情的守衛部門和幹部外,所有居民都一臉錯愕。

「宣戰嘅原因好簡單,因為佢哋侵犯咗我哋主權,早幾日出現喺外面嘅病者,亦都係佢哋皇政府下一個叫「犬學派」嘅組織做成。」少佐堅定無比的目光,環視著每位居民雙眼:「我唔容許有任何人喺大本營撒野,就算對方係幾大、幾勁嘅國家都好,我哋大本營人都永遠唔會接受同妥協,我知道有好人擔心……當年被不良人支配同奴役嘅情況會再出現,所以我絕對唔會再俾現種事情發生!」

全場一片沉靜。

燈籠上的火光陰影,忽明忽暗地於眾人臉孔上飄拂。

「好!」群眾中,有位大叔拍手叫好。

當群體中出現一個有勇氣的人,很快便能感染到其他人。

「好!!!!!!!!」隨後,換來居民們更為熱烈的掌聲。

大本營歡天喜地的氣氛,一時間轉變成亢奮與熱血。

八年來的歸屬感,大本營人的所有樂與悲,一切都發生在這幢知專設計學園中。

對他們而言,大本營就是家。

「守護大本營!!!!!!」

與此同時,所有人都喊著這一句。

「守護大本營!!!!!!守護大本營!!!!!」

大家都在喊著這句話。

「少佐,氣氛比預期好,應該宣佈完畢?」身邊的幹部,問。

「仲未。」少佐說。

「仲有?」幹部們都不知情。

「我仲有最後一件事想講。」少佐跟全體居民說。

大家又再靜下來,聽少佐說話。

「大家應該記得,幾年前我同夏晴宣佈咗結婚?雖然注冊咗,但係因為我公事繁忙,一直都無同夏晴搞過婚宴……」少佐向公眾宣佈,自己接下來的婚事:「所以嚟緊我會同夏晴舉辦一場婚宴,歡迎各位到時出席。」

本來的熱血氣氛,又一下子轉換到萬眾歡騰。

露天廣場下的大本營居民,紛紛轉頭把目光投向了夏晴。

人海之中少佐與夏晴對視,掩住嘴的夏晴完全難以置信,流露出感動幸福的目光。

注冊結婚容易,但要有一場婚禮,給大家祝福,然後互相許下畢生承諾,才是真正的考驗,真正的人生轉捩點。

神聖的時刻,需要一個見證。

「咁突然。」從來不喜歡拍掌的我,亦不得不拍掌祝福。

「突如其來嘅戰爭,令我察覺有太多事未做。」少佐淡淡一笑,抬頭看著星空:「我唔想,以後會無機會完成。」
有文
補800正評
露天廣場下的大本營居民,紛紛轉頭把目光投向了夏晴。

人海之中少佐與夏晴對視,掩住嘴的夏晴完全難以置信,流露出感動幸福的目光。

想當年夏晴好似係牙mon喺病港第一個遇到的人
而家夏晴要結婚了
終於有對係結得成婚
一旦知道咗呢個方法,就會心郁郁想利用依個洞口做走私生意

達尼:
有文
好撚大枝旗
守護大本營
明明達尼就有下水道
仆街啦
仲唔係立flag
港豬係咪要食埋大本營
12歲
仲要次次有戲份都係做人質
一開始病腦,到中後期不法者
立flag
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞