【南征聯合】《病港II》(2 7)

1001 回覆
1204 Like 5 Dislike
jm9
無聊下姐
如果加是咁的會唔會加返兩分
會唔會係咁
希望你同我共鳴啦
如果M喺到應該會閉日鍾生
許博文之前有冇出過場?
Push
咁都俾你諗到
唔係建牌我都load唔到

當年既小朋友已經18,9歲
「點解?點帶我出去......」許博文一頭問號。

「睇實門口。」方邵生讓男職員去看門。

「係咁嘅,因為倖存區之間局勢緊張嘅關係,少佐派出咗Trista小姐嚟送你,仲有幾名大本營人士返去先。」方邵生說。

「你想順利離開到嘅,最好就配合一下。」韓湘握起辛苦帶來的熱水,直接倒落許博文身上,一點準備時間都沒有。

「呀──!」許博文痛吟。

這水未到最熱,溫度大概像溫泉那樣。

「請你忍耐一下。」方邵生微微一躬。

韓湘澆完幾次熱水後,隨即又握起個鐵桶子向他澆冷水。

「嗚嗚嗚啊......」許博文冷得一時發顫,抱住了身子。

倒完一個鐵桶的冷水後,韓湘又重複把水倒入鐵桶,打算重複澆冷水的行為。這鐵桶經方邵生冰凍了一個晚上,冰寒能力可說十分之強。

最後,給熱水和冷水澆過的許博文,給韓湘強行脫下了上衣。

窗外的風輕輕一吹,都足以令許博文霎時打了個噴嚏。

「乞痴!!!」

「起效啦。」方邵生反而很高興的樣子。

「最少吹多十幾分鐘先。」韓湘不讓他更衣。

「到、到底......」許博文大概知道情況,他們是想讓自己著涼。

「人係好奇怪,當你有心理準備嗰陣,就會唔太起效,因為你潛意識會識得忍耐。」韓湘微微一笑。

他們讓許博文經歷一冷一熱,再到給風吹拂,目的便是想製造出許博文發燒的效果。

「要你咁嘅學者受呢種苦,真係委屈咗你......但無計一切以少佐為最高命令。」方邵生說。

十五分鐘後,許博文逐漸出現鼻水。

許博文一邊吸著鼻水,一邊說:「你哋係想借出去睇醫生嘅藉口送我出去......」

「正確。」方邵生點頭。

「但你哋確定真係行得通?」許博文又問。
「如果連俾我哋自己國民去睇醫生都唔得嘅話,咁佢哋就係軟禁緊你,軟禁我哋依幢大廈嘅大本營居民,並唔係佢口中所講嘅隔離。」方邵生說。

「咁又可以點......艾寶琳係大國......」聽許博文回應,他是覺得行不通。

「無分小國與大國,我哋大家都係人,依個係人權。」方邵生真摰回答完,再轉問韓湘:「Trista,得未?」

韓湘把手背貼住許博文前額,感受他的溫度:「我諗聽日應該差唔多......」

「頂住啊許生,聽日你就返到大本營。」方邵生為他加油。

「今晚訓覺記住唔好著衫,應該係話由依一刻開始都唔好著。」韓湘叮囑他。

「......」許博文無話可說。

「咁許生,聽日我哋會再嚟探你。」方邵生站起來,準備離開。

「好......」許博文抱著發冷的身子回應。

開門離去前,韓湘停了下來。

「仲有事?」方邵生回望。

只見韓湘轉身,行到許博生面前把他的上衣奪去了。

「噫!」許博文想搶也搶不回來。

「都係為咗計劃順利。」韓湘帶同他的衣服離開。

方邵生倍感歉意,難為情地說:「許生!返到去我一定叫少佐俾幾塊焦糖賠償你!希望你會發燒。」

探訪結束後,領事館三人落樓梯離開。

韓湘隨手把衣服掉到後樓梯的垃圾桶上,使方邵生需要特地撿回來:「Trista......又唔洗扔咗許生件衫嘅......或者啱先應該禮貌啲叫佢除衫。」

「過多嘅繁文縟節,就係拖累行動嘅效率。」韓湘沒等方邵生,繼續逕自向下行:「我哋只需要聽從命令就得。」

撿回上衣的方邵生,莫名對韓湘產生了一份敬畏之意。

離開欣梅閣後,領事館人員返回,韓湘則原地解散,約定明天同樣時間,在欣梅閣大廈外集合。

韓湘返回的途中,舉目看見英明苑上暗中觀察的我。

為免引起懷疑和注意,我們兩個沒做太多肢體上的交流,只是互相默默對視著。

回到酒吧,我們的聚腳點,她方才說出欣梅閣裡的事情。

「你嗰位瑜小六我搵唔到。」

「真定假。」

「我唔會呃你。」

「咁我去問下舊人。」

「兩位,要唔要試下。」酒吧老闆突然放了瓶酒到面前,打算給我們兩個一嚐:「我新整嘅醉檸茶。」

「嗯?」我和韓湘同一反應望過去。
酒吧老闆扭開蓋子,為我們兩人倒了一小杯:「用咗檸檬茶同酒,我自己就覺得好好飲。」

「咁得意。」我先喝一小口。

澀中帶甜,有些少酒精。

緊接韓湘都喝上一口:「還可以。」

「最緊要啱你哋胃口!好飲就得。」

「老闆有新嘢唔預我啊......」喝得宿醉,伏在吧檯上的金有裘醒來。

「金生你都試少少。」酒吧老闆行過去,打算給他倒些酒。

沒想到,金有裘一手把酒瓶都搶去了:「係男人就成瓶嚟!」

「咕嚕咕嚕......」金有裘一口氣喝光了。

我拍了下韓湘肩膀:「你陪佢哋飲先,我去搵下朋友。」

「自己小心。」

離開酒吧,我轉到病獵學校去。

因為瑜小六在入面工作,這裡問就最恰當。

可惜,我幾乎問過全體師生,他們都不知瑜小六去向。

有個老師跟我說,自艾寶琳宣佈要大本營居民全體入住欣梅閣後,便沒再來學校上班。

「你覺得佢會去咗邊?」

「呢層真係唔知,你識得仲豪老師?」

「仲豪......識。」他是被君立擊敗的病獵教老師。

「你可以試下問佢,因為佢同瑜小六老師應該係最熟。」

「咁佢喺邊?」

「佢之前輸咗俾個大騎士之後,無幾耐都辭咗職囉,佢好似住喺景林嗰邊,實際位置我唔係太清楚......但仲豪老師佢好鐘意劍,成日都睇劍術比賽,你試下去搵?但係啲地下經濟都俾王政府搞到無哂,我諗短期內係見唔到嫁啦。」

得到一些些線索的我,回到酒吧找金有裘。

更沒想到的是,金有裘和韓湘他們兩個居然聊得起來,而話題是槍。

「我呢兩把叫「雙子槍」,係港豬特登打造俾我嘅雙手槍,佢話一個人揸咩槍,係最特顯到佢嘅性格。」金有裘掏出了自己的雙槍放到檯面上,絲毫不怕被別人發現。

「唔錯。」韓湘離遠打量,都覺得造工不差。

「咁快返嚟,係咪掛住我啲醉檸茶啊?但唔好意思,啱啱俾金生飲哂啦。」酒吧老闆抹著杯子。

「金有裘,你知唔知邊到有劍術比賽?」

「比賽?都無哂咁濟......」
有文
早文
幾時?
有次講到佢喺天台玩鳩忍刀五人眾應該係打陳虎誠病者返將軍澳嗰次
忍刀五人眾係咩嚟
五個小屁孩喺天台
完全冇印象咩嚟
有咩集數可以睇翻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞