【南征聯合】《病港II》(2 7)

1001 回覆
1204 Like 5 Dislike
硬係覺得入到去又會呃貴華一鑊
每日關注牙mon湘b出pool情況
艾寶琳標準差事
韓湘見我沒有回應,於是摘開了我的面具,發現我經已閉眼熟睡後,自己笑一笑便側身就寢。

你點知的
咁應該上埋太空
每日一殺
循例問句
韓湘見我沒有回應,於是摘開了我的面具,發現我經已閉眼熟睡後,自己笑一笑便側身就寢。

扮訓
想知合埋眼扮訓 要點先望到佢笑一笑
貴華冇出埸就唔係艾寶琳啦
為咗佢做埋病學miss
Push
Push!
到而家都未諗到究竟邊個大病獵係內鬼
其實我有估過蒙柯亞
每日一推
其實有冇諗過可能係某個大病獵某一日飲醉左唔小心爆左個秘密出黎 之後比個內鬼知道左
我仲係唔get點解仲會有人聽西城薈支笛舊政府真係舊政府 on9思想
連自己個仔過埋海切魚生都知咩事啦 真係閪城薈黎
「係啊……夜晚成條街一個人都無……氣氛差到呢。」老闆抱怨道。

「除咗戒嚴仲有冇其他大事?」

「仲有件幾突發嘅事,王政府無啦啦宣佈廢除一萬面值嘅艾幣,不過我又唔係有錢人,就燒唔到我,但聽講商會入面有唔少大商家,都因為咁損失慘重……有個做房地產仲要跳埋樓。」

「有冇講到廢除嘅原因?」

「話打擊貪污、逃稅同地下經濟。」

「果然……」王政府沒有把國庫被盜一事公佈。

「咦,小姐,杯開胃酒啱唔啱你飲?」老闆向韓湘問。

靜心聆聽對話的韓湘,一直小口喝著酒:「唔差。」

「需要飲咩同我講,我打個七折俾你。」

「Morning Dew。」韓湘漫不經心的放下杯子,悠悠看向老闆:「有?」

「有,緊係有,第一次有人叫依杯,阿靚仔你呢。」老闆問我。

「同佢一樣。」

「好!兩杯。」

「嚟飲酒?」韓湘眼尾一瞧。

「等一個人。」

我們在無人的酒吧裡,待了差不多半天。

如老闆所說,除了我們外,生意額完全是零。

當我們三人閒聊到口乾,老闆都不介意免費為我們添酒。

「阿靚仔,你知唔知黑鼠商團去咗邊,之前見你喺佢哋嘅客。」老闆問起。

「你唔知?佢哋之前住喺你樓下。」

「我收佢哋錢,幫佢哋掩飾走私嫁咋,佢哋唔見咗之後,我又少咗筆收入,不過不得不說黑鼠都幾厲害……好似一早收到風咁,喺一萬幣值廢除之前就成功走咗佬,如果唔係我估佢至少蒸發一半以上身家。」

「鈴──」

談著談著門口傳來鈴鐺聲,表示有新客人到來。

「歡迎!係金生你啊。」老闆舉手打個招呼。

來者身形魁梧、一臉橫肉,臂上有少量紋身,正是金有裘本人。

「仲以為今日又可以包場……」金有裘緩緩走過來,選擇坐到我旁邊:「但睇嚟,我有位舊朋友嚟咗,老闆一杯金菲士。」

「即刻整!」老闆轉身去忙。

「仲返嚟艾寶琳想死?定港豬叫你嚟。」金有裘壓低聲音。
「喺到有個任務要做。」我轉著玻璃杯子,細看入面晶瑩的冰塊:「聽講艾寶琳變咗好多……」

「比你想像嘅多。」金有裘冷冷一笑。

「我諗執行任務之前,仲好同你掌握情況先。」

金有裘眼眉微揚,望向相隔一個座位的韓湘:「隔離嗰位靚女係……」

「我同伴。」

金有裘點點頭,不緩不急把話說出:「因為你哋同港豬做嘅事,艾寶琳呢幾個月不斷收緊唔少事情,例如禁止出去倖存區、打擊慧安園嘅非法經濟、居民需要每日紀錄行蹤上交政府,到最近實施緊戒嚴同埋將非艾寶琳嘅居民,統一劃入某幢樓做居住區,話因為要搵到潛藏艾寶琳當地嘅反皇派分子,為免連累到大本營同康城人先做隔離,直至到另行通知為止。」

「即係同坐監無分別……大本營同康城嘅人,住哂入同一幢大廈?」

「係,欣梅閣大廈喺正軍隊總部隔離,同監視無咩分別。」

那麼說,許博文和瑜小六等人……

應該全都在裡頭?

「應該唔可以直接行入去?」我問。

「哈哈哈哈,你講笑咩。」金有裘搖頭苦笑,接過金菲士雞尾酒:「緊唔係得,嗰到有上級騎士守住,你呢啲非法入境者,入唔到去之餘仲會俾人拉。」

「上級騎士?」韓湘罕有地提問。

大概,她以為自己聽錯了。

「艾寶琳唔似夕鯨國咁多槍,依到比較傾向用刀劍。前任國王鍾情英國文化,所以演生出嚟嘅軍隊都係偏向騎士嘅架構。」我給韓湘簡短地說明。

韓湘點個頭,繼續聆聽。

「上級騎士實力大概去到邊?」我又問。

「你自己計,下級騎士、中級騎士、上級騎士、大騎士,最後榮譽騎士,每隔一級,實力都相差一個等級。」

「嗰個君釗,係咩職級。」我唯一打過的騎士,應該是他了。

他劍法不能否認,是十分出色。

要是他永遠採取防禦劍術的話,應該很難找到他破綻。

本來喝著雞尾酒的金有裘,咽喉一嗆:「君……釗……?」

「係……我上次同佢喺皇宮入面交過手。」

「佢係全艾寶琳唯一嘅榮譽騎士……」金有裘一副難以置信。

「佢的確配得起依個稱號。」

「你居然可以喺佢手上逃走到,都算厲害……」金有裘以驚奇的眼神,打量著我全身上下。

「咁係因為有個反皇派嘅下級騎士幫助我脫身。」說到這裡,我不禁痛快一口把酒喝盡。

「咁佢下場應該唔多好。」

「我諗都係。」

「總言之,上級騎士係點,你心入面有個打算就得。」金有裘根據我的提問,自行分析出:「你係諗住嚟帶走一啲人?」

「三個大本營居民。」
「都啱嘅,依家口講係居住區,實際可能係集中營。」

「仲有冇其他係我值得注意?」

「有,下水道已經用唔到,王室調查完知道你哋係由地下水道潛入皇宮之後,就封死哂全國嘅渠口,所以你今日到底係點入嚟?」金有裘倒是好奇。

「秘密。」我淺笑。

「咁港豬有冇要我做啲咩?」

「你有冇口訊要帶俾佢?」

「艾康依家逐家逐戶咁清查全國人民,只要係少少反王思想喺入面,就會立即處死,叫港豬諗下辦法,分散下佢哋注意力都好……我唔想再見到今日同我招呼嘅鄰居,聽日俾士兵拖出大街吊死。」

我心中一嘆,為人類的鬥爭而無奈。

「你有冇方法幫我混入到欣梅閣入面?」我說回正事。

「方法啊……學港豬咁,所有事情都要有個計劃。」金有裘五隻手指在檯面上快速輕敲著。

「咁係因為我哋無硬闖嘅資本。」

「陪我飲多幾杯酒先。」金有裘握上杯子,跟我碰杯:「傾多兩傾,個腦自然會浮出啲計劃。」

「叮」我們兩隻玻璃杯子輕輕一撞。

果然,幾杯雞尾酒入喉後,金有裘立馬想到些法子。

「啊……有個方法可能行得通。」

「係?」

「大本營領事館。」

「嗰到?應該長期俾人監視住……」我是根據少佐的說法。

「的確係,附近有唔少犬學派,不過佢哋唔敢亂嚟,殺領事館人員等同殺死一國之君,邊個會咁大膽咁做哈哈哈……」金有裘不知道,大本營真的上演了。

事情曝光,都只是時間問題。

因此,我要把握時間營救大本營的重要人士。

「你應該無得罪過犬學派啊嘛?」金有裘說出自己的良計前,先這樣問我。

「有又點,冇又點?」

「佢哋啲狗只要嗅過一次敵人嘅氣味,就會永遠都記得,你就偽裝成第二個樣入去都無用,會當場俾犬學派拘捕,我就唔洗講,坐過幾次監,已經係黑名單。」

「咁……」我頓一頓,轉頭看向韓湘。

帶上韓湘,果然是個正確的決定。

我們心神領會,她知道我要把這事交給她了。

「繼續講。」她對金有裘說。

「雖然大本營嘅居民俾人困喺個幢大廈到,但大本營領事館職員係可以探佢哋,為佢哋提供一啲日常物品之類。」

「即係,要我假扮領事館職員?」韓湘直說重點。

「無錯,咁至少可以同要救嘅人,有個初步接觸先。」

「就咁決定。」

我們商量好,打算當晚讓韓湘前往領事館,但她一身的軍服實在太過硬朗,為了讓她看起來更像個人畜無害的女生,我把她帶到去瓦禮的高檔服飾店。

沿路上,如金有裘所說,大街上某些大樹吊掛住居民的屍體,他們是被吊死,並且刻意示眾。

而且,每個街口都有至少一隊七人的士兵巡邏,氣氛極為壓迫,不少店舖寧願關門不開,瓦禮的服飾店便是其中之一。

儘管店門沒開,但她人猶在。

聽那縫紉機的運作聲,我想瓦禮正在製作新衣。

我敲一敲店門,讓她知道我來了。

「喀喀──」

「鈴」店門給打開。

「M?」

「瓦禮,我又嚟麻煩你。」

「入嚟先。」瓦禮陌生地望向韓湘。

她給我們倒了杯花茶,正好解解酒後感覺。

「依位小姐係你朋友?」瓦禮禮貌詢問。

「佢叫……」

「Trista。」韓湘主動握手。

「Angela。」瓦禮握手。

「你哋係想嚟買衫?」瓦禮自行猜測。

「嗯,你有冇方法,令到佢外表睇落似返隻綿羊,最好似個公務員。」我說。

瓦禮打量韓湘全身後,點一點頭:「有。」

說罷,瓦禮快速在衣架上挑選合適的衣服。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞