【南征聯合】《病港II》(2 7)

1001 回覆
1204 Like 5 Dislike
Push
想問下,葉青茶係咪無再講過??定我唔記得左
喺湯婆嘅口中
向1200正皮前進
講佢去左邊??完全無印象
佢話佢識去病獵公會係因為葉青茶同佢講過
m有愛g,注定冇性行為
仲有幾多年命?
冇左啦
第48篇文嘅尾
「艾寶琳監獄……」金有裘遠遠看著目的地,不禁感慨系之:「入面有好多我哋反皇派嘅兄弟……」

「佢哋要坐幾耐?」

「有個十六歲細路只係叫咗句反皇派口號,王政府就判佢坐二十年冤獄。」

「我諗坐兩、三年都營養不足咁死。」

所以仲豪到底犯了什麼事,才被人監禁進去。

來到欣菊閣大堂,金有裘先往前一步,示意讓他來溝通。

「各位兵大哥早!」

四名看守門口的士兵,沒有任何理會的意思,但只要金有裘再往前一步,意圖踏入大堂內部時,四名手持砍刀斧的的士兵,會立即動用兵器擋掉去路。

「平民不得進入。」士兵聲線冰冷,像個機器人。

「如果我係貴族呢?」金有裘又問。

士兵快速打量一眼:「你唔似。」

金有裘的確沒什麼貴氣,純粹一個江湖打混多年的大叔。

「我的確唔係,但身後嘅馬克公子係。」金有裘太過突然了……

一時間,四名士兵八隻眼睛,都往我望過去。

在末世仍會穿西裝的人,普遍被認為有一定地位。

「咳,四位早。」我行前一步,盡快代入這角色:「我係嚟自貴族區嘅馬克,今日想嚟探某個人監。」

士兵又打量我:「有文件?」

「因為有少少突然,無準備到。」我說。

「但馬克先生,帶嚟咗啤酒。」金有裘這才拿出賄賂品。

賄賂他人其實也有學問,因為賄選屬犯罪行為,人會有一定的戒心,但如果地位職級比對方高,他們心理上通常會認為會得對方包庇,而不會被人調查。

因此,表明地位再賄賂,才是正道。
見士兵不敢主動拿取,我唯有做主動那個,把四瓶啤酒放到他們旁邊:「你哋休息個陣再飲。」

派發完畢後,我再踏入欣菊閣大堂,但這次士兵沒有阻攔我們,順利入到監獄內部的大堂。

原本的看更櫃檯,變成獄卒看管鑰匙的地方。

大廈不同單位的鑰匙就被掛在牆上的鉤子,但我此行不是劫獄,並不需要大殺四方。

「你好,想探監,對方叫歐仲豪。」金有裘向櫃檯前的獄卒查詢。

「無文件、無收到通知,都唔會開放,出返去。」獄卒回覆。

金有裘直接把一箱啤酒放到檯面上:「見五分鐘就夠。」

獄卒往箱子一瞧,頓時流露出饑渴的神色,喉嚨更是不斷地吞口水,舌頭似乎許久沒沾過酒水了。

「如果順利嘅,往後我哋會定期嚟探監。」金有裘言下之意,會定期來送酒。

這不過是欺騙他們,我們才沒那個錢和時間。

「我幫你睇睇……」獄卒快速翻查簿記,查看歐仲豪所在的監房:「十四二六室……跟我嚟。」

鎖匙拿上該單位的鑰匙,然後帶我們從後樓梯上去。

來到十四樓二十六號室前,獄卒敲一敲鐵閘。

「咣噹──」

單位內五名進行製鞋工作的囚犯,被突如其來的敲門聲嚇得身軀一震,因為他們正極之專心地做鞋。

「啊……咁快食飯啦?」一名囚犯抬頭。

「食你個頭啊!邊個係歐仲豪。」獄卒問。

「豪,有人搵你……」囚犯們望入房間。

頹靡的歐仲豪從房間行出,看來監獄的日子不好過。

「探五分鐘就好。」獄卒走到一邊去。

「你、係馬克老師……」歐仲豪兩眼一瞪。

「你仲記得我。」我見他兩臂肌肉,似乎流失不少。

歐仲豪忽然踏前,兩手緊緊抓著鐵閘欄杆:「要、要救小六老師……」

「我搵你就係為咗搵佢,瑜小六佢到底喺邊?」

「佢、佢、佢……」歐仲豪望一望身後,確保沒人在偷聽:「佢俾犬學派……應該話係王政府嘅人捉走咗……」

「點解?」

「唔會係要娶佢為妻啊,係咁就麻煩。」金有裘淺淺一笑。

「有日,就喺王政府隔離大本營同康城人嗰陣,瑜小六老師話收到王政府信件通知,要徵召佢入到犬學派做嘢,大概係研究病者嗰啲……」

「之後?」

「瑜小六老師知道犬學派係對大本營有敵意嘅組織,加上倖存區戒嚴同封關口,好似即將有啲大事發生咁,小六老師就懷疑王政府想利用病者……做啲不人道嘅事情,於是佢無再返工,不過佢都離開唔到艾寶琳住,所以暫住咗喺我屋企,打算逃避王政府嘅徵召。」

「但最後都俾犬學派發現?」金有裘說。

「佢哋啲狗……個鼻真係好靈敏……」眼神不安的歐仲豪,回想著當日事情:「佢哋只係拎咗小六老師喺學校用過嘅一啲物品,就已經追蹤到我屋企,最後我反抗俾時間小六老師逃走,可惜佢都係俾犬學派嘅人捉咗。」

我無奈輕按太陽穴:「又係犬學派……」都不記得跟他們幹上多少遍了。
幸運時間
「要救救瑜小六老師!」歐仲豪看我,像看見希望。

「盡能力。」

「犬學派嘅總部喺叠翠軒。」金有裘抱著手,眉目深鎖:「有啲難度,嗰到係犬學派大本營。」

犬學派懂得吸引病者過去倖存區,證明他們經已向想借病者之力,想實現王政府的命令。

瑜小六在病者科學方面,是沒有那麼厲害,但她研究病者習性和特性方面頗有心得,算得上將軍澳區少數的學者。

「五分鐘過咗,要探監下次再嚟。」剛才的士兵走來。

「已經夠情報。」我向金有裘點頭。

「返去再從長計議。」

回到酒吧,經老闆貼心的照顧,許博文發燒的情況好轉一點。

但是,韓湘她人仍未回來。

「許博文先生。」我走到廂座,俯視正平躺沙發的他。

「你係……」

「帶你出嚟嗰位醫官,有冇返過嚟。」

「無……」

「換毛巾啦。」老闆又替許博文的額頭,換上新的毛巾。

「睇嚟小姐遇到啲麻煩。」金有裘輕笑。

「我出去搵下佢。」正當我想推門離開時,遇到一位同樣身穿西裝的客人。

他不是誰,正是方邵生。

「外交官?」我開腔。

「睇嚟……」方邵生由腳至肩,打量我全身:「你就係M先生。」

「你嚟依到,應該有啲嘢想同我講。」

「Trista小姐有啲嘢想我同你傳達。」

「係?」

「佢話自己俾犬學派嚴密跟蹤緊,已經俾人點咗相,應該唔會再返到嚟酒吧到,會搵機會返大本營先,叫你自己努力。」方邵生轉述。

「祝佢好運。」我點頭,回到酒吧中。

「等陣……」

「仲有?」

「呢樣係佢特別叫我提醒你。」

我轉身,等他繼續說完。

「提防許博文。」

我回望酒吧內,發燒得臉紅紅的許博文:「原因?」

「Trista小姐喺佢俾囚禁嘅房間,發現到一啲唔尋常。」

「例如?」

「就例如,裝修比一般大本營居民要舒適,艾寶琳派嘅伙食亦有罐頭、水果呢類珍貴品,係其他大本營人無,最重要係……佢喺垃圾桶發現一啲草圖,係關於大本營入口結構,同埋各種攻城兵器嘅設計。」

我兩眼一銳,盯向了許博文。

「麻煩你。」

「祝你哋成功。」方邵生轉身而去。
啱啱睇完糖果少女,好鍾意糖糖
入嚟有文,正
許博文做25 睇下斷幾多手指先
嘩屌你老母259必須死
Btw都估到魚小六一定係畀狗/艾康捉咗
留名睇起咗個狗竇佢
反皇派口號光復寶琳
25仔發現
Push
千一正皮 唔好俾佢停
有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞