【南征聯合】《病港II》(2 7)

1001 回覆
1204 Like 5 Dislike
上身是格子外套搭配白色短袖圓領衫,下身是黑色寬鬆直筒褲與長筒帆布鞋,這穿搭特顯韓湘的腿長,散發不一樣的清新氣息,又不失她的酷酷的性格。

「最好就放埋頭髮落嚟。」看著長鏡的瓦禮建議。

韓湘照辦,伸手把髻解掉。

一縷自然的秀髮垂下,造就渾然天成的氣質。

「嗯,咁樣嘅話,應該唔會有人懷疑你有不軌企圖,點睇都係一個嚟自貴族區大家閨女。」瓦禮認可了造型。

「你覺得點。」韓湘透過鏡子,看著背後的我。

我出神半秒:「幾好。」

瓦禮負著手,行到我背後輕聲說:「唔好咁吝惜啲讚賞。」

「依到幾多錢?」我身上沒有艾幣,但有些焦糖。

「大家係朋友,無諗過收你錢。」瓦禮微微一笑。

「但你最近生意應該唔係幾好?」我續問。

「咁都無計。」瓦禮望出櫥窗外,來回巡邏的官兵:「喺條街見到咁多士兵,都無人會有閒情出嚟買衫。」

「生活仲頂得住?」

「兩、三個月唔成問題,但我屋企人有啲資產,因為王政府廢除面值嘅政策而變咗廢紙……都唔係太樂觀。」

「你有冇諗過離開艾寶琳。」

「依個時勢走到更係好,但都已經封咗境。」

「我可以帶你出去。」

我之前給瓦禮收留過一段日子,現在就當作報恩,儘管她不是大本營居民。

「你有辦法?」

「嗯。」

「咁緊係好!我喺依個倖存區完全放鬆唔到。」

「你喺到等我通知,走得個陣我會叫你。」

「咁我喺到等你哋。」

「鈴──」我和韓湘推門出店子。

營救行動事不宜遲,每過一日情況越危險。

我只能把韓湘帶到茵怡花園外頭,因為單是屋苑外的看更亭,已經有個犬學派鎮守,讓我無法踏入該區域中。

「之後交俾你同佢哋交涉。」我停在豆漿大王店舖前。

韓湘點一點頭,逕自行入茵怡花園。

果不其然,那名犬學派偷偷瞧了韓湘一眼。
韓湘沒有引起其他人懷疑,直接行到大本營領事館門口,把玻璃製的大門推開。

「你好,請問有咩幫到你?」接待處職員抬起頭。

「我嚟見你哋外交官。」韓湘了當地說。

「請問你係……」

「見到外交官本人先。」韓湘知道她這些低級職員,話不了任何事。

職員見韓湘不肯透露身份,便轉身走入外交官房間,不久一名灰色西裝的中年男子,從裡頭出來迎接韓湘。

「小姐,我係大本營外交官,方邵生。」

「我係大本營派過嚟。」韓湘說。

「外面封咗關應該入唔到嚟……」方邵生臉帶質疑,又問:「又或者,你有冇少佐嘅密函或者信件?」

「今次事態緊急,我無帶到證明嚟。」

方邵生腰子稍為挺直:「咁我好難相信你,小姐。」

「你應該知道,許博文喺艾寶琳?」

「的確係,所有大本營人暫時都喺欣梅閣大廈,你唔係我哋外交官員應該無豁免,唔應該出現喺到,咁違反咗艾寶琳王政府嘅規定……」方邵生回應。

「少佐派我嚟係要救走許博文,我諗你都差唔多要諗定後路?依家兩個倖存區幾乎已經係交戰狀態,只係等宣佈嘅一刻。」

「交、交戰?」外交官沒有想過。

「信不信由你。」韓湘沒想過說服他,更像一路壓迫他相信。

「咁至少你要通過考核先……」方邵生從櫃檯那邊,拿出一張表格:「依張係測試你熟唔熟識大本營當地嘅問題紙,如果你有八十分以上,咁我會容易啲相信你……」

韓湘拿過他手上問題紙,開始拿筆作答。

關於大本營的歷史、文化、法律、生活細節等等,韓湘生活了一段時間自然回答得來,但某些比較敏感機密的問題,諸如不良人一役,雖然我老早跟她分享過不少大本營事情,但我跟大本營有五年空窗期,有不少事情發展都沒跟進到。

韓湘把答案填到一半,見到越多自己不知道的問題,索性把問題紙捏成一團扔到垃圾桶中。

「噫。」方邵生一呆。

「你只係需要協助我,就係咁簡單,明?」韓湘踏前一步,氣勢絲毫不減:「你作為外交官應該識睇艾寶琳嘅局勢,我無咁得閒冒住生命危險偷渡入嚟呃你。」

方邵生抿一抿嘴,話說在前頭:「但未做外交官之前,我真係未喺大本營見過你……」方邵生合上眼睛,苦思良久。

「咁你識得M?」

「M……」方邵生對這名字有印象,兩眼一瞪:「你知道佢?」

「不良人攻陷事件、少佐失蹤康城事件、風暴日,全部都關佢事。」

「佢係大本營最初期嘅間諜,屬於大本營最高機密,得好少人識佢,如果小姐你識佢嘅話……咁我諗你應該真係少佐派嚟。」

方邵生能做到外交官這位置,在大本營地位自然是不低,至少是一名幹部級人物,常人無法知道的資訊,他多少都會知道。

「小姐,啱啱失禮哂。」方邵生微微一躬,為自己的不信任致歉。

「小心係好事。」

沒想到,促使兩人信任的標記,正是一隻英文字母──「M」。

「少佐有咩交低?除咗要救走許博文。」方邵生即問。

「暫時得依個命令。」

「明白,但王政府態度一直好強硬,我哋唔能夠直接要求佢放人。」方邵生低頭一想,腦裡萌生幾個方法:「我可以試下,幫許博文申請保外就醫。」

「順便幫我整張領事館職員證,做到?」

「呢方面應該可以,職位我填文書助理?」
幸運時間
「家庭醫生,基本醫學知識我都叫有。我可以順便以看病為名,搵到其他營救目標。」韓湘記得尚有個人,叫瑜小六。

「好。」方邵生點頭。

「聽日之前,你同我準備大量冷水同大量熱水。」

「呢層你放心,我哋平時都會提供居民一啲日常用品。」

「你聽住我講嘅做就得。」

「係、明白。」

「就係咁。」

「小姐,咁職員證件我就隨便俾個假名你。」

韓湘揚長而去,讓他照辦。

離開大本營領事館後,韓湘無視了我的存在,於一旁的街道離開。

只因她的身後,正有一名可疑的人士跟隨著。

剛剛她進去跟領事職員交涉時候,我就在外面觀察犬學派數目,發現大本營領事館外面竟有多達十多人監視,當然他們不是每個人都攜帶犬隻。

他們有的裝成保安、有的假裝閒逛、有的高處俯視、有的直接不扮,金睛火眼的注視領事館情況。

幸好,韓湘預料到這個情況,所以沒立即跟我碰頭,而是利用反跟蹤技巧,快速脫離了對方。

我早一步先到酒吧等待,相隔十五分鐘後韓湘都回來了。

「一切順利?」我喝著酒等她。

「順利。」

「咁跟住你嘅痴漢?」

韓湘不經心一笑:「跟甩咗。」
補1000正評
我簽嘅第1453本書
365隻 一日一殺
文啊
咁清楚?
你係唔係韓湘黎咁都信
早文
「你到底殺過幾多隻病者?」韓湘無故地問。

「二萬六千三百六十四隻。」我答。
又未必,舊政府的政策對病港時期的穩定算係最有效&直接。而且依家夕鯨國的環境咪就似資本主義後期的弊病,仲有係,如果瑪琋講的係真,救埋夕鯨一命,夕鯨都仲要搵破佛監示病獵協會(唔好忘記,當初舊政府支持協會全力南征失敗先有空間俾夕鯨取代)內裡有無其他事情都未知,明顯呢度仲有好多嘢可以深究。條線要拉到內鬼/詭人都得,任墨巴點講都通。當然,本人對西城薈的確無好感。
我反而有興趣係依家開咗艾寶琳條線,仗就一定打硬(除非走去行刺艾康成功),以艾寶琳國力(主要係軍隊)對其餘勢力嚟講算係幾大差距(當然民心輸哂),不過計埋犬學派可以引到病者,係咪諗住秦狩&奎斯兩班人合作?同埋打完仗,無論點都要收拾殘局,而且艾康應該點都會落台,既然艾寶琳會洗牌,係咪仲要艾匡返去?反正另外勢力都唔似艾康咁高壓/咁想統一掌權(除非寫艾康贏咁爆,不過都會國力虛耗喇)唔會打打吓停戰掛
BTW, 快d返去夕鯨國,我想睇王達尼點企番身&點配合滿天+M去對抗天腦
@墨說
Morning Dew
要聽埋Serrini嘅《不要那清晨露水 / Dew Nay》
Pish
仲有咁多犬學派
沒想到,促使兩人信任的標記,正是一個英文字──「Monster」。
咩時勢呀 仲保外就醫
墨b心入面見到有得補1000正皮其實係咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞